En Vogue - Funky Divas (1992)

R&B
Label: East West

1. This Is Your Life (5:05)
  2. My Lovin' (You're Never Gonna Get It) (4:42)
  3. Hip Hop Lover (5:13)
  4. Free Your Mind (4:52)
  5. Desire (4:01)
  6. Giving Him Something He Can Feel (3:56)
  7. It Ain't over Till the Fat Lady Sings (4:13)
  8. Give It Up, Turn It Loose (5:13)
  9. Yesterday (2:30)
  10. Hooked on Your Love (3:35)
  11. Love Don't Love You (3:56)
  12. What Is Love (4:19)
  13. Thanks (Prayer) (0:43)
  14. Whatta Man * (4:55)

met Salt 'n Pepa

15. Runaway Love * (5:00)
  16. Free Your Mind [Theo's Rec and Wreck Mix] [2022 Remaster] * (4:25)
  17. Free Your Mind [Tommy's Spoiled Brat Mix] [2022 Remaster] * (5:02)
  18. Free Your Mind [James' Club Mix] [2022 Remaster] * (4:57)
  19. Give It Up, Turn It Loose [Kevin's Extended R&B Mix] [2022 Remaster] * (5:18)
  20. Give It Up, Turn It Loose ["Welcome to the Ghetto" Hip Hop Mix] [2022 Remaster] * (5:27)
  21. Give It Up, Turn It Loose [Kevin's Extended Jazz Mix] [2022 Remaster] * (5:00)
  22. Give It Up, Turn It Loose [Somethin' for the People Remix] [2022 Remaster] * (5:51)
  23. My Lovin' (You're Never Gonna Get It) [Hype Radio Remix] [2022 Remaster] * (5:12)
Heerlijk album!

avatar van Cerclezot
Vorige zomer voor 1 euro op een rommelmarkt gekocht voor het liedje Free your mind. Ik heb wel een versie met meer nummers (16) op. Bij mij staat Whatta man (met Salt N peppa) er ook op.

Had niet gedacht dat het zo'n goede cd ging zijn. 3*

Pieter Paal
Hun versie van Curtis Mayfield's 'Giving him something he can feel' (hier in een aangepaste tekst) mag ik graag horen.
'My lovin'' en 'Free your mind' (met die ondeugende videoclips) hebben de tand des tijd goed doorstaan.

avatar van Kill_illuminati
Free You're Mind was net op TV!

avatar van Angelo
Weinig berichten bij zo’n ontzettend leuk album uit de beginjaren ’90. En Vogue is na al die tijd nog één van de beste girlgroups ooit, ze hadden het hele pakketje: de uitstraling, de intelligentie, een dijk van stemmen, en niet in de laatste plaats een gepaste, soms zelfs ietwat provocerende attitude. Alle nummers op dit album klinken nog steeds erg verfrissend met de klassiekers ‘My lovin’ (you’re never gonna get it)’ en natuurlijk ‘Free your mind’ als hoogtepunten, of eigenlijk ook niet helemaal, dit hele album is namelijk één en al hoogtepunt. Het zakt op geen enkel moment in.
Twee prachtige covers van Aretha Franklin mogen er ook zeker zijn: ‘Giving him something he can feel’ en ‘Hooked on your love’ (beide nummers werden overigens geschreven door Curtis Mayfield). Aretha is kennelijk sowieso een inspiratiebron geweest voor dit album, want zo horen we op het geweldige ‘Hiphop lover’ aan het begin een sample uit ‘Spanish Harlem’ (al is dat strict genomen een Ben E. King nummer). Maar deze dames hadden nog veel meer in hun mars, en dat bewezen met de gedurfde, maar geslaagde Beatles cover ‘Yesterday’. Het ska/reggae/latinachtige ‘Desire’ is nog zo’n briljant nummer en zeker één van de opvallendste nummers. Maar wat te denken van een track als het funky ‘Give it up, turn it loose’, voorzien van een melodie die dagenlang in je hoofd blijft hangen, nog weer zo’n hoogtepunt naast bijvoorbeeld het ritmische ‘Love don’t love you’, dat zo’n nummer is waarbij het je onmogelijk wordt gemaakt om stil te blijven zitten.
Ik ken het album nu een paar jaar, en vind het één van de allerbeste albums van een girlgroup ooit. Alles klopt; de samenzang, het repertoire, de instrumentatie maar bovenal de productie. Voor een album uit 1992 vind ik dit namelijk bijzonder goed geproduceerd, zo divers en tegelijkertijd zo coherent. Dit is ook niet zomaar een “R&B-album”, dat zou namelijk een belediging zijn voor dit album. De invloeden van de oude soul, hiphop, new jack swing én in het geval van ‘Free your mind’ zelfs rock, zijn allemaal te horen op ‘Funky Divas’. Een terechte betiteling, want dat zijn deze dames zeker! No offence, maar dit album doet beseffen dat TLC en Destiny’s Child nog een lange weg te gaan hadden, als ze een album als deze wilden maken. Gezien beide groepen niet meer actief zijn, kan ik -denk ik- rustig concluderen dat hun dat nooit gelukt is. In ieder geval met stipt 't leukste en beste album van En Vogue.

avatar van DargorDT
Na ruim 3,5 jaar wil ik het stof wel van deze draad af blazen

Heerlijke cd. Vol soul, kwaliteitsmuziek, geweldige stemmen, variatie en goede teksten. Een cd die inderdaad moeiteloos de tand des tijds heeft doorstaan. Ik ben weg van de twee hits (Free Your Mind, My Lovin'), maar ook de rest luistert prima weg. En ik kan de bovenstaande tekst volledig onderschrijven. En Vogue heeft nog wat navolgers gekregen, maar voor mij blijven ze ongeëvenaard.

Luisteren mensen!

avatar van adri1982
Dit album vanmiddag maar weer eens aangezet, naar aanleiding dat ik vanochtend in een hobbyhuis in Vught 'Free your mind' op de radio hoorde. Ik was toen aan een landkaart van de Verenigde Staten bezig.
Best een goed album. 'My lovin' en 'Free your mind' blijven toch wel de twee mooiste tracks van het album. Ook 'Yesterday' van The Beatles is goed ingezongen door de dames.
Qua stijl muziek is het mijn favoriet echter niet, want hier en daar hoor ik ook wat middelmatige nummers, maar zingen kunnen de dames van En Vogue erg goed.
De hoes vind ik overigens erg mooi .

avatar van Twinpeaks
Mooie plaat , waarbij alles klopt . Goede funky tracks , goed strak ingespeeld en prima gezongen. En Vogue was een verademing tussen als die nietszeggende R&B troela's .Tuurlijk zat er een heel productieteam achter , maar wel een met een ietwat andere kijk dan de middelmaat . Prima cd ook voor in de auto .Ik ga voor 4 sterren met oog op meer .