Ramses Shaffy - Dag en Nacht (1978)

Label: Philips

1. Ramsebams (1:54)
  2. Laat Me (Ma Dernière Volonté) (5:05)
  3. Kinderen (2:30)
  4. Liedewij (3:57)
  5. Marie en Margot (Marie et Margot) (2:55)
  6. Dag en Nacht (Night and Day) (6:53)
  7. Espresso (5:02)
  8. Mathilde (4:17)
  9. Zo Triest (Oh Triste, Triste Était Mon Âme) (3:27)
  10. Ik Drink (Chanson de Paul) (4:27)
  11. Laten We Samen Zijn Vannacht (3:28)

met Liesbeth List

12. Ramsebams (1:23)
Pieter Paal
Hierop de klassieker 'Laat me' en Ramses eigen compostie 'Espresso' dat als single helaas flopte.

avatar van vigil
Niet zo vreemd, Espresso is zo'n beetje het minste nummer op deze verder prima plaat. Persoonlijk favoriet is Dag en Nacht. Andere sterren gaan naar Laat Me en Ik Drink.

kiriyama
Weer een typische Ramses Shaffy plaat. Hoogtepunten worden afgewisseld met mindere momenten, al is dit wel de Shaffy plaat met de meeste en beste knallers van formaat. 'Laat Me,' 'Dag en Nacht,' 'Ik Drink,' 'Zo Triest' en 'Laten We Samen Zijn Vanacht' behoren tot de beste nummers uit het oeuvre van Shaffy en ook Ramsebams is leuk. 'Liedewij,' Marie en Margot' en 'Mathilde' zijn best aardig, 'Kinderen' en vooral 'Espresso' dan weer erg matig. Vooral de laatste past meer bij een Jannes ofzo.

Helft van de plaat is Ramses op zijn allerbest, de rest is redelijke vulling. 'Wij Zullen Doorgaan...' is voorlopig de enige studioplaat van Shaffy die van begin tot eind hetzelfde niveau weet aan te houden.

kiriyama
Vanavond nog eens beluisterd, moet mijn eerdere kritiek over een paar nummers intrekken. 'Mathilde' is eigenlijk best een goed nummer en 'Kinderen' vind ik nu zelfs erg Mooi. Tekstueel wel erg simpel, maar met een prachtig sfeertje en ook mooi gezongen. Daartegen staat wel dat 'Liedewij,' 'Marie en Margot' en vooral 'Espresso' me steeds meer beginnen tegen te staan. Halfje erbij, maar door de mindere nummers toch niet de volle mep. Helaas.

Jammer, ik vind Espresso juist een meesterlijk liedje, lekker 70's, vrouwenkoortje erbij, lache toch.

avatar van devel-hunt
Een typische jaren 70 productie, hoewel Shaffy de nummers naar een hoger plan trekT, en een aantal nummers tot klassiekers gerekend kunnen worden, laat me en ik drink bijv, staat er tussen al dat moois toch ook hier en daar iets lulligs waarvan Espresso een dieptepunt in zijn geheel loopbaan vormt, de plaat is zoals Shaffy als mens over kwam, grimmig en onvoorspelbaar, hoogte en dieptepunten volgde elkaar in razend tempo op, de fles die hem vroegtijdig een Korsakov opleverde altijd binnen handbereik. Een Nederlands icoon, dat zeker.