Elly & Rikkert - Maarten en het Witte Paard (1973)

Label: Imperial

1. Aan de Andere Kant van de Spiegel (1:38)
  2. Leer Mij (4:30)
  3. Zonsopgang in Uffelte (1:05)
  4. Als Je Overal Wilt Zijn (2:18)
  5. De Tovenaar (2:00)
  6. Onderweg (2:25)
  7. Atlantis 3 (3:40)
  8. We Zullen Samenkomen (1:22)
  9. Maarten / Het Witte Paard (5:53)
  10. De Pad Plutonius (3:00)
  11. Merlijn (3:02)
  12. Elvira de Elf (2:43)
  13. De Koningin van de Nacht (3:20)
  14. Maarten / De Spiegel (4:05)
Dit was een plaat vergelijkbaar met wat andere groepen toen deden, bijvoorbeeld Magna Carta met Seasons en Lord of the ages. Een soort conceptplaat. Kant 2 is geheel gevuld met het verhaal van Maarten en het witte paard met daarbij allerlei verwijzingen. Het lijkt een sprookje , maar er steekt meer achter. Later komen ze met een echte kinderplaat 'Het oinkbeest' dat zeer maatschappij kritsich was (de systemen...).
Kant 1 is werkelijk schitterend. Het 'Leer mij", 'Onderweg' en 'Atlantis' , het hippie gevoel drupt er vanaf. Het is mooi hoe Elly en Rikkert het gehele proces later beschrijven in de verzamel cd "35 jaar onderweg".
Zoekend naar de waarheid.

Het Oinkbeest hebben wij ook op CD.
Vroeger op tape gehad, nog steeds geweldig, al vinden mijn kinderen het minder.

prachtig album

avatar van postman
leuk album al kan het niet tippen aan parsifal Dat vind ik toch een stuk beter.

Voor het album "Maarten en het witte paard" maakten Elly en Rikkert het kinderalbum 'het oinkbeest'. Een ongelooflijk leuk album met verschillende lagen. Omdat het een kinderalbums is zal het wel niet op deze site komen. Maar in het kort : in het bos van de het elfje, Selfje, Cherubijn en Zerafijn en de 5 gompies valt ineens een vreemd wezen, het Oink beest naar beneden. Ze ontfermen zich over het Oinkbeest, maar de sistemen willen het onbekende beest uitzetten. Vaak gedraaid op school aan de leerlingen, nog steeds actueel !

"Maarten en het witte paard' was de opvolger van het Oinkbeest en als je niet beter wist zou je ook weer een kinderplaat verwachten. Dat is het echter niet, het is eerder een sprookje voor volwassenen. In deze tijd was 'lord of the rings' weer razend populair, grote verhalen met vreemde wezens en een boodschap, dat paste wel in de hippie cultuur. Verder was het ook 'in' om vaak een plaat te maken waar één nummer één lp lant vulde. Vele proggroepen deden dit (Pink Floyd, Yes, Jethro Tull). maar ook rock groepen (Iron Butterfly, zelfs Golden Earring) en ook folkgroepen (Incredible String Band, Magna Carta). En in Nederland hadden we natuurlijk Boudewijn de Groot met 'nacht en ontij' en schrik niet Alexander Curly (van Guus kom naar huus) had een hele plaat 'Zilverdael' geinspireerd op Lord of the Rings.
Dus dat Elly en Rikkert met 'Maarten en het witte paard' ook deze weg volgden is te begrijpen. Intussen was er ook privé wat veranderd bij Elly en Rikkert. Hun tweede zoon was geboren en ze vertrokken naar Drenthe. Zelf schrijven ze over het album het volgende : Een weerslag van de zoektocht naar de zin van het leven, de bron, het licht, kortom: “Onderweg”.
"Onderweg" was ook het thema van de vorige platen, maar dit keer hebben ze geen voorbeelden meer (Parsifal, Ariadne, Icarus), maar zijn het persoonlijke, filosofische teksten.
De A kant zijn gewone nummers, de b kant het epos/sprookje over Maarten die wil weten waar het licht vandaan komt.
Maar we beginnen met de A kant, dat gerekend mag worden tot het beste van het duo. Rikkert heeft bijna al deze nummers geschreven (op de tovenaar na) en dat is echt van hoog niveau. Prachtige nummers, prachtige beeldspraak, persoonlijk. Een nummer als 'Leer mij' is voor mij misschien wel het mooiste wat hij heeft geschreven. Een zoektocht, maar met het geloof dat men het zal vinden. Wat , de waarheid, de zin van het leven. Geen makkelijke kost, maar wel prachtig om naar te luisteren. Muzikaal is er ook wat veranderd door gastmuzikanten (bas en steel gitaar en orgel). Daardoor is het geluid wat opener, maar nog zeer folk gericht. En Elly en Rikkert spelen weer van allerlei inheemse instrumenten.
Kant 2 is dan het sprookje van Maarten. Als het 12 uur is en de klok heeft geslagen wordt Maarten opgehaald door het witte paard om het antwoord te vinden op de vraag : "waar komt het licht vandaan ?" Eerst naar de pad Plutonias, die hem weer doorstuurt naar Merlijn. Vervolgens naar Elvira de elf, naar de koningin van de nacht. Een echt antwoord komt niet , enkel dat alles altijd opnieuw geboren wordt. Op zich een mooi sprookje voor volwassenen en ook wel passend bij kant 1. Blijft altijd lastig om met zo'n lang nummer een bepaalde eenheid te creëren maar dat is redelijk gelukt. In de tijd dat het uitkwam werd het door de hippiefans als meesterwerk betiteld.
Na dit album kwam 'Adem' een wat minimaal intens album.
In die tijd werd hun huis in Drenthe ook een soort commune, waar vrienden kwamen en ook weer weggingen. Waar veel werd gesproken over de zin van het leven en wat de waarheid was. Waar een ieder op zoek ging. Elly en Rikkert nemen dat letterlijk, ze nemen 'sta op en wandel' op, laten alles achter zich en met enkel wat extra kleren en wat bestek gaan ze met hun kinderen op reis, op zoek naar de waarheid.