Enya - Enya (1986)

Ierland
Label: BBC

1. The Celts (2:56)
  2. Aldebaran (3:05)
  3. I Want Tomorrow (4:00)
  4. March of the Celts (3:15)
  5. Deireadh an Tuath (1:42)
  6. The Sun in the Stream (2:54)
  7. To Go Beyond, Part 1 (1:19)
  8. Fairytale (3:02)
  9. Epona (1:35)
  10. Triad: St. Patrick / Cú Chalainn / Oisin (4:23)
  11. Portrait * (1:23)
  12. Boadicea (3:30)
  13. Bard Dance (1:23)
  14. Dan Y Dwr (1:41)
  15. To Go Beyond, Part 2 (2:58)
  16. Portrait (Out of the Blue) * (3:11)
  17. Eclipse * (1:33)
avatar van blabla
Nog erger als kitch.
Pretendeert van alles te zijn en slaat aan alle kanten de plank volledig mis.

avatar van FisherKing
0,5
We delen onze mening weer eens Blabla

avatar van blabla
0,5
Komt hier alleen minder vaak voor als op die 'andere' MM.

Electro_
Heb dit van een vriendin van me moeten luisteren. Dit is nou een voorbeeld van muziek die niet bepaald bij mij past.
Vandaar ook 2*

avatar van sq
sq
Mooi voorbeeld van een album met grote standaarddeviatie in de stemmen. Ik kocht deze ooit (mei 1989) in een aanbieding van 8 LP´s voor 10 gulden. Daarvan vond ik deze toch verreweg de beste. Blabla heeft natuurlijk gelijk met zijn 'erger dan kitch'. Niettemin vind ik dit af en toe zeer prettig om te horen.

Een album dat je alleen al niet zou willen missen vanwege 'Boadicea'. In de dance-scene regelmatig terug te vinden nadat het als sample in de latere dance-classic 'Ready or Not' werd opgenomen.

Of dit nou doelbewust wat eenvoudiger is gehouden omdat als achtergrond diende bij een BBC-serie over Kelten of dat het Enya op dr best is zal wel gissen blijven.

Overzichtelijke kabbelende sfeermuziek maar te weinig verhaal en te weinig eigenheid. Wel veel 'sound'. Enfin, dat is eigenlijk tot op de dag van vandaag hetzelfde en er zijn blijkbaar liefhebbers voor steeds dezelfde gestapelde 'breathy voices'. Fay Lovsky maakt met deze techniek een keer een intro voor kerstplaat, Enya weet er toch al 20 jaar mee de kost te verdienen.

Mooie analoge synthbasjes, dat wel.

avatar van ckuhl
Echt waar schitterende melodieen... bedenken ze tegenwoordig niet meer, en misschien wel nooit meer..

De muziek is natuurlijk vooral synthersizer, waar ik absoluut geen fan van ben, desalniettemin vind ik het prettig om te horen.
Wat ze met vocals doen is ronduit goed.

avatar van Gert P
Heb de cellts ook maar met een rode hoes.
de volgorde is wel goed.

blabla schreef:
Nog erger als kitch.
Pretendeert van alles te zijn en slaat aan alle kanten de plank volledig mis.

Ja wat jij in je top 10 hebt staan vind ik bijna allemaal 0.5 jes maar smaken verschillen gelukkig.

Zal die ook eens gaan beoordelen.zal het gemiddelde wel flink omhoog gaan.

avatar van Gerards Dream
Na jaren in de ierse band Clannad te hebben gezeten verlaat ze deze om solo verder te gaan. Al snel krijgt ze van de Britse omroep BBC de opdracht om muziek te schrijven bij een documentaire over de Kelten.

In vergelijking met haar latere werk is deze de meest pure te noemen. Het klinkt allemaal wat directer. Qua productie doet het mij wat denken aan Vangelis in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat dit muziek is bij een documentaire over de Kelten is goed te horen. Naast de eerdere vergelijking met Vangelis doet het mij denken aan de traditionele muziek uit Ierland of aan de oude muziek. De periode voordat componisten als Bach en Mozart actief werden. Dat dit niet achterhaald hoeft te zijn bewezen de Fugees in 1996 toen zij met Boadicea aan de haal gingen in hun hit Ready Or Not.

Naast dit alles is dit een album wat bij uitstek geschikt om heerlijk los te komen in de tijd waarin we nu leven. Even terug naar iets wat aan de Middeleeuwen doet denken. Dit alles met de electronica-winkel van deze tijd en de mooie stem van Enya. Daarom hoop ik op een dag de BBC documentaire op dvd tegen te komen. En dan te genieten van mooie beelden.....

avatar van Hardcoremaster
Helemaal met je eens Gerads Dream.
Ben helemaal weg van de medieval tijd..check mijn RPG honger maar op GamesMeter.

de cd zelf kan voor mij niet stuk, geniet van elk nummer dat erop staat.
Met The Celts, Boadica & Fairytale als favoriet.
In The celts zijn de synthesizer stukken prachtig verwerkt en haar stem past er precies bij.
De andere nummers idem. Maar de drie die ik noemde worden als eerste gedraaid als ik hem opzet.

Heb trouwens ook de rode hoes..met op de achterkant Enya met een kap op.
Zag op de hoes dat deze uitgave is van 1992

Gerards Dream schreef:

In 2004 is deze 6-delige BBC documantaire op DVD uitgebracht. De titel: The Celts; Rich Traditions & Ancient Myths. Zeer de moeite waard om deze te bekijken als je meer van de Kelten en hun gang door Europa wilt weten. Duurt ruim 5 uur. Of hij ook met nederlandse ondertiteling te krijgen is, denk ik niet.

avatar van Gerards Dream
Bedankt Ad Brouwers, voor deze informatie. Ik ga er na op zoek. En met of zonder Nederlandse ondertiteling, dat maakt niet zo veel uit. Als beeld en informatie maar kloppen.

avatar van habada
Laat sommige maar kletsen
Is gewoon heel fraai album
Bij kringloop gevonden en ik twijfelde vanwege sommige recensies maar nu ik hem hoor: fraai!