Intelligent Music Project II - My Kind O' Lovin' (2014)

Bulgarije
Label: Intelligent

1. My Kind O' Lovin' (4:26)

2. Friends (4:05)

met Joseph Williams

3. No One Can Deny It (4:08)

4. Get Into Real (4:28)

5. Simple Game (4:27)

6. Happiness (3:44)

met Joseph Williams

7. Things We Can't Do (4:53)

met John Lawton

8. Time to Move Along (3:51)

9. Love Song (3:56)

met John Lawton

10. People on Fire (4:49)

met John Lawton

11. Step in Learnin' (4:19)

met Joseph Williams

12. Understand the Morning (3:31)

13. Conclusion (6:27)

avatar van Marco van Lochem
Deel 2 van het Intelligent Music Project is getiteld "MY KIND O' LOVIN'" en is weer genot om te beluisteren. De opvolger van "THE POWER OF MIND" uit 2012 is ook een stapje vooruit, want de drumpartijen worden door meesterdrummer Simon Phillips voor zijn rekening genomen. Je zou Phillips kunnen kennen van zijn sessiewerk voor Mike Oldfield, Jeff Beck en The Who, maar ook voor zijn jarenlange lidmaatschap bij Toto, als vervanger van de in 1992 overleden Jeff Porcaro. Net zoals Poraco heeft ook Phillips een eigen stijl en die is in elke track goed te herkennen. Phillips is niet de enige Toto connectie, want (ex?) Toto zanger Joseph Williams is samen met John Lawton de lead zanger van dienst. Lawton was ook al op het eerste album te horen, maar met de komst van Williams is de diversiteit van de songs vergroot. Milen Vrabevski is opnieuw de componist van alle 13 songs en produceerde het album ook, samen met Ivo Stefanov. De connectie met de muziek van Toto is snel gemaakt, door het drumwerk, maar zeker door de stem van Williams in de 4 songs die hij voor zijn rekening neemt. Van die 4 is "GET INTO REAL" een heerlijke slepende midtempo song, waarin Williams op de toppen van zijn kunnen zingt, heerlijk! "HAPPINESS" is met zijn bossanova-achtig ritme een afwijkende song, klinkt zomers en vrolijk en de akoestische gitaar solo is mooi. De songs die door Lawton worden gezongen liggen in dezelfde lijn als op het voorgaande album, lekker melodic rock. "NO ONE CAN DENY IT" is een melodieuze poprock song, met een mooi refrein, "SIMPLE GAME" is rustig, een ballad met orkestrale arrangementen en een prachtige gitaarsolo en werkt toe naar een prachtig einde. "TIME TO MOVE ALONG" is een recht-toe-recht-aan rocker, "PEOPLE ON FIRE" heeft een rustig begin, gaat dan over in een tempo dat een aantal versnellingen hoger ligt, om dan weer gas terug te nemen en voert dan weer naar het einde toe het tempo op. Geweldige, gevarieerde song! In "CONCLUSION" waart de geest van Toto rond, gitaarpartijen die Lukather-achtig zijn, geweldig drumwerk, sfeervol tussenstuk en prachtige vocale arrangementen. Een zeer diverse track die liefhebbers van jazzrock ook zullen kunnen waarderen. Een ander hoogtepunt vind ik "THINGS WE CAN'T DO". Lawton laat hierin horen een geweldige stem te bezitten, de opbouw van de songs is spannend, het tempo is afwisselend soft en mid en de van het Symphonic Orchestra zijn schitterend. Deze tweede schijf van Vrabevski is een geweldige stap vooruit en dan te bedenken dat het eerste album al goed was!