Creedence Clearwater Revival - Chooglin' (1982)

Rock / Roots
Label: Fantasy

1. Heard It Through the Grapevine (11:10)
  2. Keep on Chooglin' (7:42)
  3. Suzie Q (8:38)
  4. Pagan Baby (6:25)
  5. Born on the Bayou (5:14)
avatar van Hans Brouwer
Vijf nummers van Creedence in de lange versies. In één woord heerlijk. Het onbetwiste hoogtepunt van dit album is nummertje 5: "Born on the Bayou" Dit album lag pas voor heel weinig € bij de Mediamarkt. Een aanrader.

Pieter Paal
Waarom staat er niets van 'Mardi Gras' op?

avatar van Hans Brouwer
Pieter Paal schreef:
Waarom staat er niets van 'Mardi Gras' op?
Tja, dat weet ik ook niet. Mischien zijn de nummers niet lang genoeg . Feit blijft dat "Chooglin' (1981)" een prima verzamelalbum is .

Pieter Paal
Alle bovengenoemde nummers heb ik wel op de reguliere albums staan. Ik zal ze een keer in dezelfde volgorde als hierboven op CD branden en 'kijken' of het zo ook heerlijk wegluistert.

'Keep on chooglin'' staat ook op de soundtrack van 'Where the buffalo roam' waarin ook veel Neil Young-muziek verwerkt is.

avatar van Gert P
Als we het dan toch over rock en gitaarnummers hebben is het jammer dat Ramble tamble er niet bij opstaat.

Niet compleet dus, of komt hier in de toekomst ook weer een reissue van uit?
Blijven we lekker aan de gang.

Gert P schreef:

Niet compleet dus, of komt hier in de toekomst ook weer een reissue van uit?
Blijven we lekker aan de gang.

Ramble Tamble moet er als bonus dinges wel bij en het maakt mij niet eens uit of die versie digital gedingest is of zo

Hans Brouwer schreef:
Vind 5 nummers wat weinig om van een verzamelalbum te spreken. Feit is een blijft dat het 5 uitstekende nummers zijn. Deze hadden wat mij betreft aangevuld mogen worden met het al eerder genoemde Effigy en Feelin' Blue. Kom je al wat meer in de buurt van een verzamelaar.

philtuper schreef:

Je moet niet vergeten dat dit album is uitgebracht nog in het LP tijdperk ,dus 2 x 20 min per plaatkant is geen uitzondering en hiermee rekening houdend is deze samenstelling uitstekend
Met de Rerelease op CD word het een ander verhaal...dan had er idd meerwaarde aan Googlin' kunnen zitten ivm de ruimere speelduurmogelijkheid
Ik zou als samensteller deze compilatie aan vullen met Ramble Tamble (7.10) en idd Effigy (6.33) en/of
Graveyard Train (8:32)
Nog iets uit de vorige berichten..van Mardi Gras valt niks te halen ,Niet hun sterkste album en het gaat hier ook om langere tracks

avatar van nlkink
Het thematisch opnieuw verpakken van Creedence nummers nadat men eerst Creedence Gold, More Creedence Gold, Chronicle en diverse Greatest Hits en Best Of compilaties op het publiek had losgelaten. In dezelfde lijn als Chooglin' werd in 1981 ook de compilatie Creedence Country uitgebracht. De titel zegt het al, van diverse albums werden de country getinte nummers bij elkaar gezet. Voor de albumhoes vond men zelfs een foto waarop Tom Fogerty een cowboyhoed droeg en Doug Clifford een western shirt. En deze keer kon er ook geput worden uit het ondermaatse Mardi Gras album, al koos men wijselijk wel voor de countrysongs die John Fogerty zong en niet voor Doug Clifford's bijdragen.
Tot een Creedence Blues of Rock 'n' Roll is men nooit gekomen, maar een Movies album weer wel, al was dat wel jaren later. Overigens was het 'repackaging' van Creedence materiaal John Fogerty een doorn in het oog.

avatar van philtuper
Hoe dan ook, Creedence was en ís één van de fijnste bands op deze aardkloot!

avatar van philtuper
Het begon ooit in een coffeeshop tijdens mijn studietijd in Maastricht, waar de plaatselijke DJ me ondersteboven blies met die magische intro van Born in the Bayou. Het leven zou daarna nooit meer hetzelfde zijn...

avatar van nlkink
Een fantastisch intro inderdaad. Een E7 met als extra de pink op de derde fret van de B snaar. Een soort arpeggio. Eigenlijk kan iedere gitarist het spelen.
Creedence is een van de vaste waarden in mijn muziekcollectie. Ik heb gewoon alle originele albums gekocht. Later heb ik ooit Chronicle gekregen. Niks nieuws maar leuk voor in de auto.

avatar van Ernie
philtuper schreef:

Ik heb het zelf ontdekt maar bij die fantastische intro begon ook mijn CCR-reis

avatar van crosskip
nlkink schreef:
Een fantastisch intro inderdaad. Een E7 met als extra de pink op de derde fret van de hoge E snaar. Een soort arpeggio. Eigenlijk kan iedere gitarist het spelen.

Iedereen kan het inderdaad, al zou ik zelf m'n pink op de B-snaar plaatsen

crosskip,

Klopt helemaal. Ik had beter mijn gitaar er bij kunnen pakken. Heb het aangepast.

avatar van philtuper
Haha Ernie, nlkink, crosskip! Leuk dat mijn kleine anekdote 'zoveel' losmaakt. Creedence behoort in ieder geval tot mijn muzikale helden. Al is de muziek van vóór mijn tijd, hij zal nog lang ná mijn tijd voortleven in de harten van vele muziekliefhebbers.

avatar van teus
Bij het horen van Born On The Bayou ,waan je gewoon in gedachten door de moerassen ,het heeft ergens ook iets dreigends in zich
Altijd al mijn Meest favo CCR song geweest ,.....over Swampsound gesproken

avatar van nlkink
Het nummer leent zich ook om mee te jammen. Als het publiek positief reageert tijdens een optreden dan rekken we de gitaarsolos een beetje. En tijdens repetities is het tijden lang onze favoriete warming up nummer geweest.

nlkink schreef:

Leuk om te lezen ,en dat jammen kan ik me ook goed voorstellen
De org Born On The Bayou ,ruim 5 min is mij altijd al eigg te vroeg weggefaded, liever nog aansluitend een jam van min een minuut of 2 /3 ,en dat is wss ook gebeurd in de studio ,
maar helaas... vriend Fogerty heeft zelf evt demo's of evt extended versie's beetje laten verdwijnen

BtW;... weetje.... John Fogerty zijn CCR favorieten... Born On The Bayou (ook later vaak openingsnr bij concert) en Green River

avatar van philtuper
Creedence live heeft helaas nooit tot mijn mogelijkheden behoord, maar ik krijg al kippenvel als ik eraan denk, die eerste klanken van Born on the Bayou, Green River, Fortunate Son, Run Through The Jungle, of ja, welke song dan ook. En dan live...

Zou voor één keer best de tijdmachine van Willie Wortel willen lenen...