Devin Townsend - Ziltoid (2015)

Alternatieve titel: Live at the Royal Albert Hall

Canada
Metal / Rock
Label: Inside Out

1. (3:46)
  2. From Sleep Awake (3:47)
  3. Ziltoidian Empire (5:50)
  4. War Princess (8:57)
  5. Deathray (4:43)
  6. March of the Poozers (6:30)
  7. Wandering Eye (3:40)
  8. Earth (7:38)
  9. Ziltoid Goes Home (6:38)
  10. Through the Wormhole (3:37)
  11. Dimension Z (8:10)
  19. Lucky Animals (3:31)
  20. Heartwave (5:39)
  21. Funeral (7:20)
  22. Bastard (10:45)
  23. The Death of Music (10:23)
  24. Universal Flame (15:19)
avatar van Apieknar
Hier kijk ik ontzettend naar uit! De setlist is om van te smullen en de cover is prachtig!

avatar van miob
13 NOVEMBER KOMT IE UIT IPV 23 NOVEMBER. Nog 1 nachtje slapen.

avatar van Apieknar
Ik heb inmiddels de deluxe editie ontvangen: 2 CD's, 2 DVD's en 1 blu-ray. Prachtig verpakt in een mooi boekwerk met allerlei foto's van het optreden en de voorbereidingen. De blu-ray staat momenteel op en de eerste indruk is extreem goed!

avatar van Wous
Ik heb de 3-CD + DVD inmiddels al een paar keer afgespeeld (degelijke prijs trouwens ook voor het hele pakketje, maar dat is vaker zo met live materiaal van meneer Townsend). Het knalt er wel lekker af hoor.

Het eerste gedeelte van de set wordt integraal het album "Dark Matters" van de in 2014 gereleasde dubbelaar Z² gespeeld. Dit werk bouwt voort op het 1e Ziltoid album uit 2007. Groots en geheel in de stijl van een soort musical wordt het album in geheel uitgevoerd. Ook tijdens deze liveshow trekt HevyDevy weer vanalles aan props en visuals uit de kast, maar houdt zich wel beperkt tot het toch al wat "nerdy" en moeilijk te volgen verhaallijn van Z² ( tijdens de liveshow "The Retinal Circus" werdt er zo'n poespas aan verhaal omheen gebouwd dat het erg lastig volgbaar was). Het album komt tijdens deze liveshow goed tot zijn recht en ook gastzangeres Dominique Lenore Persi komt goed uit de verf.

Het tweede deel van de set is een "by request" setlist (een format wat steeds vaker lijkt voor te komen) over de verschillende werken van Devin Townsend. Opvallend is dat een grote portie van deze set van het wat oudere solo album "Ocean Machine: Biomech" komt. Ikzelf had tijdens deze set liever wat meer spreiding gezien over alle verschillende albums die Devin heeft uitgebracht. Een nummertje uit Ki of zelfs Ghost had ik best tof gevonden, maar dat zou wellicht niet zo goed passen bij de setting van de rest van het concert. Toch is het wel een erg sterke set waarbij o.a. de nummers "Bastard", "The Death of Music" en "Deadhead" erg goed tot zijn recht komen.

Over het algemeen een erg goede live performance, dat ook goed in de mix ligt en strak op video is vastgelegd. Het is ook erg merkbaar dat er minder samples worden gebruikt nu toetsenist Mike St-Jean ook bij de line-up van de band zit. Er worden nog steeds her en der wat zaken gesampled maar dat is bijna niet te voorkomen met de "Wall of Sound" wat een beetje het trademark is van Devin Townsend.

Een stevige 4,5

avatar van Apieknar
Deze krijgt een welverdiende 5 sterren van mij! Devin speelt de Royal Albert Hall helemaal plat. Het hele optreden staat als een huis. Goede muziek met hier en daar de nodige humor. De set bevat weinig rustige stukken, dus deze registratie is ideaal voor de fans van het stevige werk van Devin Townsend.

avatar van CWTAB
Ik ben blij dat er redelijk wat van Ocean Machine passeert, Ki en Ghost komen al uitgebreid aan bod op By a thread en retinam circus...

avatar van rarekwabbus
Ik was zo gelukkig om bij deze show aanwezig te zijn in de prachtige Royal Albert Hall. Ik stond vrijwel helemaal vooraan en heb toen ook met volle teugen genoten. Mijn oordeel was toen dat het de beste show van DTP was die ik tot dat moment had gezien. Devin was bijzonder goed bij stem, het geluid was zeer goed en de band (inclusief koor en gastartiesten) genoten met volle teugen. Mijn enige angst was dat de euforie mijn mening enigszins had beïnvloed.

Niets is echter minder waar, want na het horen en zien van deze prachtige boxset wordt mijn oordeel bevestigd. Dark Matters is een lekker stevig album vol hilariteiten en dit komt ook live uitstekend over. Maar echt benoemenswaardig is de tweede set. Een hoop van Ocean Machine en ander oud werk van Townsend, gecombineerd met nieuwe klassiekers van met name Epicloud.

Enige minpuntje is dat Anneke van Giersbergen niet aanwezig was, maar die is goed te vervangen met samples. Daarnaast maakt de uitzonderlijke schoonheid van Dominique Lenore Persi, voor deze gelegenheid overigens wel heel erg opgedirkt, een hoop goed. Plus: "Gratis" t-shirt dat in het licht van de aanslagen in Parijs eigenlijk niet echt gepast is (een ontploffend poppodium).