Op de valreep dan toch nog een review voor het ‘Esbjörn Svensson Trio’, een groep waar ik al het één en het ander over gehoord had vòòr het “jazz-album van de week” me dit voorschotelde.
Al vanaf ‘Ballad for the Unborn’ wordt duidelijk dat dit een groep is die schippert tussen genres, en daarom juist des te interessanter wordt. Het openingsnummer heeft veel potentieel, maar wordt niet uitgebouwd tot een grote climax: het neemt braafjes zijn beloop en behoudt zo zijn “loungy” karakter. Van ‘Seven Days of Falling’ gaat datzelfde verlangen uit – smachtend naar iets dat veraf gelegen is, en via de echoende geluidssimulaties toch tastbaar wordt gemaakt. Het thema van ‘Mingle in the Mincing-Machine’ zou van het Neve-trio kunnen zijn (jawel, daar ben ik weer

), maar wordt nogal machinaal uitgewerkt, met veel gevoel voor effectwerking. Het nummer wordt op die manier krachtiger, wat zeker mocht na 2 ballades, maar tegelijk nogal "amuzikaal" en (onnodig) ruw. In ‘Did They Ever Tell Cousteau’ zit een baslijn die ergens uit Radiohead’s ‘Kid A’ gepikt lijkt. De pianoimproviastie daar bovenop is vluchtig, ijlend en onzeker – een mooie sound op de daverende ritmesectie. Met ‘Believe Beleft Below’ zitten we weer in de trieste mood van het begin van de plaat: zacht meewiegen is de boodschap. De track toont aan dat het de muzikanten van het ‘Esbjörn Svensson Trio’ niet zozeer te doen is om hun eigen ego, maar om het tedere dat ze gedrieën scheppen. Dan komt het nummer waar je als luisteraar al de hele plaat zit op te wachten: ‘Elevation of Love’. Het “mag het iets meer zijn?”-gevoel wordt hier definitief uit de weg geruimd door de heerlijke opbouw, waaruit tevens mag blijken hoe deze musici op elkaar zijn ingespeeld. Merk ook op hoe de baslijn van de piano het hele trio het duistere induwt. De scheurende contrabas maakt het geheel quasi ondragelijk, tot het trio besluit (licht) te eindigen met het thema – geen onverstandige keuze, waar gaat zo’n nummer anders heen? ‘In My Garage’ bouwt verder op datzelfde elan: een uigebalanceerde, doch nogal spontane jam – het heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. Met ‘Why She Couldn’t Come’ en de afsluiter gooit het trio zich op de meer suggestieve muziek – wat vooral in ‘O.D.R.I.P.’ een bruisend, kolkende potpourri van ideeën oplevert die fantastisch ten gehore worden gebracht.
Alles bij elkaar had ‘Seven Days of Falling’ nog veel meer potentieel dan deze musici hebben kunnen verzilveren. Esbjörn Svensson en zijn kompanen hebben echter gekozen voor een coherent album dat in stijgende lijn naar een climax toewerkt – en kwalijk kan ik hen dat zeker niet nemen. Dit smaakt naar meer, véél meer!
Uitstekende keuze dus, bawimeko.

Bedankt!