Foxes - All I Need (2016)

Label: Sign of the Times

1. Rise Up [Intro] (0:58)
  2. Better Love (3:35)
  3. Body Talk (3:29)
  4. Cruel (3:46)
  5. If You Leave Me Now (4:51)
  6. Amazing (3:47)
  7. Devil Side (3:59)
  8. Feet Don't Fail Me Now (3:23)
  9. Wicked Love (3:14)
  10. Scar (3:08)
  11. Money (3:14)
  12. On My Way (4:22)
  13. Shoot Me Down * (3:38)
  14. Lose My Cool * (3:22)
  15. All I Need * (3:49)
  16. Rise Up [Reprise] * (2:35)
avatar van Emile93
Body Talk is leuk en Better Love is fantastisch!!! Dat belooft wat!!!

avatar van Emile93
De 26 jarige Louisa Rose Allen, oftewel Foxes, heeft haar 2e album gereleased! Ze heeft net als op haar debuutplaat weer alle nummers (mee)geschreven!
Haar debuutalbum Glorious, gereleased in 2014, heb ik inmiddels helemaal grijs gedraaid. Het is een fantastische pop plaat met wat elektronische invloeden.
Op 27 oktober 2015 schreef ik al dat Body Talk leuk was en Better Love omschreef ik als 'fantastisch'. Inmiddels heb ik All I Need dagelijks op staan en inmiddels zo'n 10x beluisterd en ik vond dat het een recensie verdiende.
Ik beluister alleen de deluxe versie, waar 16 nummers op te vinden zijn.

All I Need begint met 'Rise Up (intro)'. Het nummer wekt bij mij de indruk dat in het begin van het 'nummer' wat kindergeluiden uit Foxes jeugd te horen zijn. Daarna neemt al snel de instrumentatie het over. Een viool start en vervolgens komen er meer instrumenten bij. Het nummer blijft vervolgens instrumentaal om uiteindelijk redelijk abrupt te eindigen. Toch vind ik het een goede intro, want het zet wel de toon voor het album.

Als 2e nummer vinden we het een uitgebrachte single. Better Love was officieel de 2e single van het album. Het is een echt typisch Foxes-nummer. Trieste tekst, maar wel een heerlijke beat en instrumentatie en compleet met koortje. Het is erg goed te horen dat Dan Smith van Bastille heeft meegeschreven. Dit nummer zou ook niet misstaan in hun oevre. Echter vind ik doorgaans vrouwenstemmen fijner dan mannenstemmen, dus ben ik blij dat Foxes het heeft ingezongen. Foxes' stem komt goed tot haar recht in het nummer: van breekbare stukjes tot de explosievere refreinen. In de refreinen krijgt haar stem soms een lekker kraakje. Je hoort dat ze niet veel extra moet doen, omdat haar stem het anders niet meer trekt, maar het is dan ook niet nodig. Lekker nummer.

Body Talk is het derde nummer op het album en de 1e single van het album. Dit is een lekker dansbaar nummer, maar het mist voor mij (na veel luisterbeurten) een beetje een hoogtepunt. Echter is dat ook niet enorm storend, maar het maakt dat het niet mijn favoriete nummer van het album is.

Het album volgt met Cruel. Dit is een wat saaier nummer. Dit komt voornamelijk door het irritante refrein, waarin ze veel 'a, a, a' op de achtergrond doet. Ik kan dit moeilijk omschrijven, maar als je het nummer hoort, snap je direct wat ik bedoel. De coupletten zijn wel leuk, maar dat 'a, a, a' kwam me bij de 3e luisterbeurt al mijn neus uit

If You Leave Me Now is een rustiger nummer. Ik vind dat er hele mooie overgangen in het nummer zitten, die bij mij een gevoelige snaar raken. De instrumentatie is ook erg prettig en mooi. Erg fijn nummer.

Na alle gevoeligheid is het vervolgens tijd voor een vrolijker nummer. Amazing is de 3e single van het album. Dat is zeker een begrijpelijke keuze. Amazing ligt erg makkelijk in het gehoor en is al snel lekker mee te blèren! Heerlijk nummer!

Devil Side klinkt al vanaf de eerste akkoorden als een stuk duisterder. Ik vind persoonlijk de brug van het couplet naar het refrein echt fantastisch mooi. Het heeft iets ontroerends. Tekstueel vind ik het ook een erg mooi nummer.

Nummer 8 op het album is Feet Don't Fail Me Now. De pianobegeleiding zorgt al snel voor een gevoel dat dit een dansnummer gaat worden, echter blijft dit gedurende het grootste deel van het nummer uit. In de verte doet het refrein me denken aan 'Love Me Again' van John Newman, maar Feet Don't Fail Me Now is iets minder bombastisch en iets minder dansbaar.

Wicked Love is weer zo'n nummer dat lekker in het gehoor ligt. Het refrein klinkt speels, terwijl de tekst daar niet bij aansluit. Voor dit nummer werkt die tegenstelling prima. De stem van Foxes is trouwens weer perfect voor dit nummer.

Scar is een van mijn favoriete nummers van All I Need. Fantastisch nummer over een liefde achter je laten, en laten zien dat je over iemand heen bent. Heerlijk nummer
You cut me deep, it hurt to feel
It's taking time, but wounds, they heal

Now you're just a scar, a story I tell
Such an ugly mark, but I wear it so well
Like, oh well, oh well
Now you're just a scar
A time that I fell for someone that didn't love

Money heeft een lekkere beat. Ik vind het nummer geen geweldige tekst hebben, maar het nummer luistert lekker weg. Geen hoogvlieger, maar ook zeker niet vervelend.

On My Way is een gevoeliger nummer, en is met de strijkers (cello?) op de achtergrond erg mooi. Ook hierbij komt er op een gegeven moment weer een koortje opduiken, wat voor de nodige sfeer zorgt. Het nummer bouwt in de bridge mooi op, waarna Foxes zich waagt aan wat uithalen, maar het wordt nergens schreeuwerig of over the top. Mooi gedaan.

Dan komen we vervolgens aan bij de bonustracks!
Shoot Me Down is vanaf het eerste refrein een lekker dansbaar nummer. Het heeft een heerlijke beat en luistert lekker weg.

Lose My Cool is echt weer zo'n nummer dat ik zou opzetten om iemand te laten horen wat Foxes' stijl is. Heerlijk dansbaar nummer ook! Een echte oorwurm, maar dan een positief kriebelende oorwurm

All I Need is naast de titel van het album ook een van de bonustracks. Ik vind het niet het sterkste nummer van het album, maar toch is het erg prettig om naar te luisteren. Ik kan echter ook niet iets bijzonders van dit nummer opmerken.

Het album eindigt met Rise Up (reprise). Weer het kindergeluidje in het begin. En weer het thema van de strijkers als intro. Echter blijft deze versie niet instrumentaal, maar begint Foxes toch echt te zingen. En dan blijkt dat het nummer Rise Up mét tekst nog sterker wordt! Een waardige afsluiter van dit album.

Met All I Need heeft Foxes weer een heerlijk album weten af te leveren. De nummers zijn grotendeels erg sterk, kakken nergens in dankzij de goede overgangen, bridges en koortjes. Erg goed gedaan!!! Deze plaat ga ik nog heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel draaien!!!! Op naar een 3e fantastische plaat!