Maneige - Libre Service - Self-Service (1978)

Canada
Jazz / Rock
Label: Polydor

1. Troizix (2:38)
  2. L'envol des Singes Latins (4:31)
  3. Les Pétoncles (4:59)
  4. La Belle et La Bête (3:29)
  5. Bagdad (1:26)
  6. Noémi (0:49)
  7. Célébration (2:47)
  8. La Noce (7:25)
  9. Toujours Trop Tard (5:09)
  10. Miro Vibro (5:47)
  11. Cancan [Live] * (4:42)
  12. L'éveil et L'approche [Live] * (4:03)
  13. Toujours Trop Tard * (5:18)
Mssr Renard
Meer jazzrock met wat moderne invloeden van bijvoorbeeld de funk en de hardrock erin. Het is alleraardigst maar mist een eigen gezicht op deze manier. Het doet hier en daar wat denken aan Pierre Moerlen's Gong.
Geen slechte plaat maar mijn voorkeur gaat uit naar eerder platen van deze band.

Deze kunnen aanschaffen op een platenbeurs ( 3 voor een tientje), dus geen moment getwijfeld. Het is lastig als je halverwege bij een groep inhaak, zeker als in het begin van de carriere een zeer goed album is afgeleverd. Dat was 'Les Porches', een echt prog/folk albums waar vooral Harmonium als referentiekader werd genoemd. En bij die groep gaan bij mij altijd alle belletjes rinkelen, één van de beste groepen voor mij ooit.
Ik heb ooit de voorganger van Libre Service- Self Service (ni vent ni si nouvelle) aangeschaft en meer wist ik ook niet over deze band.
In ieder geval is 'Libre Servicre- Self Service" een echte opvolger van dat album. Volgens sommigen heeft Maneige de verkeerde afslag genomen na het meesterwerk 'Les Porches', de muziek is inderdaad minder prog-folk. Toch zijn kritieken op Prog Archives zeker niet verkeerd. De afwisseling wordt geroemd en zeker kant 2 wordt redelijk hoog aangeslagen. En die kant vind ik zeker goed. Goed instrumentale muziek, toch wat prg zo nu end dan. 'Ĺa Noce' is bijna 7,5 minuut lang en naast wat prog, ook wat jazz, zelfs wat reggae. Sommigen horen wel wat van de Canterbury scene in deze groep Weather Report komt regelmatig langs, maar ook dat Maneige een soort pionier was om allerlei wereld, funk en jazz invloeden in hun muziek te verwerken.
Wat in ieder geval vast staat dat de muziek soms best wel intrigerend is. Ik snap daarom Mssr Renard wel die Pierre Moerlenś's Gong aanhaalt. Ook een groep waar moeilijk vat op te krijgen viel, maar zeker niet verkeerd.
Ik moet toch eens een keer 'Les Porches' zien te vinden, ik word steeds nieuwsgieriger daar naar.