Danny Elfman - Goosebumps (2015)

Score

5. Ice Rink (4:01)
  6. Capture (1:11)
  7. Slappy (1:48)
  8. Confession (2:05)
  9. Slappy’s Revenge (1:43)
  10. Bus Escape (1:54)
  11. Lawn Gnomes (2:52)
  12. Ghost Hannah (0:54)
  13. Mantis Chase (2:18)
  14. Hannah’s Back (2:24)
  15. They’re Here (2:29)
  16. Farewell (5:28)
  17. Credits (2:14)
  18. Something’s Wrong (Bonus Track) * (0:55)
  19. Champ (Bonus Track) * (1:18)
  20. Break In (Bonus Track) * (1:31)
  21. The Books (Bonus Track) * (4:24)
  22. Instagram (Bonus Track) * (1:48)
  23. Floating Poodle (Bonus Track) * (1:09)
  24. Werewolf (Bonus Track) * (3:16)
  25. Lovestruck (Bonus Track) * (1:00)
  26. Panic (Bonus Track) * (2:42)
  27. On the Run (Bonus Track) * (0:58)
  28. Fun House (Bonus Track) * (3:32)
  29. The Twist (Bonus Track) * (0:25)
avatar van Metalhead99
Inmiddels een paar keer beluisterd en ik moet zeggen dat ik deze soundtrack van Elfman van een dusdanige kwaliteit vind dat het de kwaliteit van het beeldmateriaal weleens kan gaan overtreffen.
Het album begint met het heerlijke main theme, waarin alle elementen van de soundtrack wel voorbij komen: wat "spooky" geluiden door een koor, wat strijkers en nog een sound effect. Verder lekkere uptempo, actievolle orkestratie.
Een scherp contrast met het erg rustige "Ferris Wheel" dat na een minuut een bijna sprookjesachtige klank krijgt en na bijna 2 minuten een dramatische touch. De combinatie sprookje/drama blijft tot het einde van de track op een mooie wijze doorgaan.
"To the Rescue" heeft dan weer de bombastische klank die een soundtrack nummer met een dergelijke titel nodig heeft.
Op "Camcorder" komt een mooie, droevig klinkende theme voorbij die wat aan het Hannah personage gekoppeld lijkt te zijn, daar het terugkeert in "Ghost Hannah", "Hannah's Back" en in het laatste stukje van "Farewell".
"Ice Rink" is dan weer een lekker bombastische track waarin op leuke wijze de theme uit "Goosebumps" zijn terugkeer maakt.
In "Capture" laat Elfman op speelse wijze een tune voorbij komen die duidelijk gebaseerd is op horrorfilm soundtracks.
"Slappy" begint rustig en bouwt op een leuke wijze op naar climax waar men na zo'n 35 seconden naar opbouwt.
"Confession lijkt wel een soort overgangstrack, want men begint rustig, laat daarna het eerder genoemde "Hannah Theme" voorbij komen, om in de laatste 40 seconden nog even op te bouwen naar wat spanning/actie.
Dit komt misschien wel door het erop volgende "Slappy's Revenge". In de eerste 25 seconden lijkt het wel of er iemand door de gang sluipt (daar zou de betreffende muziek namelijk wel bij passen), om daarna over te gaan naar de toffe Goosebumps main theme.
Bij "Bus Escape" krijg je meer van dat, maar dan wel met een rustiek, dramatisch begin van ongeveer 35 seconden. Daarna keert de toffe main theme wederom terug. Deze keer wel wat meer op spanning/actie gericht. Daarna hebben ze wel met het koor een soort climax, om daarna victorieus trompetter geschal te laten horen. Ze sluiten mooi af met een rustig stukje waarin vooral het mooie harpspel opvalt.
Ik denk dat de "Lawn Gnomes" ergens in de film een centraal momentje hebben. Het nummer bevat wel veel van de eerder gebruikte elementen, maar is wel op leuke wijze "eigen" gemaakt.
Bij "Mantis Chase" is dat in het begin van de track ook wel het geval, maar na een minuut komt daar dan toch weer de bekende theme wat terug.
Met "They're Here" brengt Elfman het bombastische weer terug en horen we nog eens alle elementen uit de main theme op climacterische wijze terugkomen.
In "Farewell" komt het dramatische "Hannah theme" weer even terug, met een prachtige toevoeging van een fluit dat mij in de oren klinkt als een blokfluit (forgive me if I'm wrong). Daarna komt het koor nog eenmaal op grootse wijze terug naar de voorgrond om daarna weer over te gaan in de welbekende main theme, alleen dan deze keer nog wat harder en bombastischer (zo lijkt het tenminste). Halfweg keren we echter weer terug naar "Hannah's theme" waarin wederom het gebruik van de blokfluit een keer opvalt. Om het allemaal niet te dramatisch te maken keert Elfman in de laatste 45 seconden terug naar een sprookjesachtige sound.
In "Credits" komt voor de allerlaatste keer de welbekende theme voorbij. Deze keer wel zonder koor, maar nog even met het sound effect (tussen 0:24 en 0:32).
Een erg toffe score die waarschijnlijk prima zal werken bij de stijl waar men met deze film op lijkt te willen gaan.