De Dijk - Elke Dag een Nieuwe Hoed (1985)

Label: Sky (II)

1. De Cowboy Met de Witte Hoed (3:24)
  2. Veel Nacht en Weinig Maan (4:50)
  3. Nooit Meer Terug (4:08)
  4. Wat Nog Meer (4:13)
  5. Groot Hart (3:15)
  6. Dit Bittere Eind (4:24)
  7. Je Zou Me Nou Eens Moeten Zien (3:15)
  8. Binnen Zonder Kloppen (4:45)
  9. Elke Keer (2:40)
  10. Elke Dag een Nieuwe Hoed (3:08)
avatar van Edski
Lekkere muziek, briljante teksten!

avatar van Cygnus
Edski schreef:
Lekkere muziek, briljante teksten!

Zeker! Ik kan je het debuutalbum ook aanbevelen.

Spijtoptant
"Binnen zonder kloppen" blijf ik één van de mooiste Nederpopliedjes vinden.

Lang niet meer gehoord, het bandje waar ik deze LP op opgenomen had, maar ik weet nog dat ik het verschrikkelijk goed vond, en het meeste ken ik nog wel.

Voor mij heeft De Dijk hierna nooit meer dit niveau gehaald.

4 sterren

avatar van Janz
Frits Spits heeft in 1985 het nummer Binnen zonder kloppen enorm gehypet door het elke avond te draaien in zijn Avondspits. Het moest een hit worden, want anders zou het afgelopen zijn met De Dijk.
Mijn oren waren toen nog niet rijp voor De Dijk. Ik vond het maar zozo. Maar Frits heeft wel gelijk gehad. Binnen zonder kloppen is een nederpopklassieker. En dit album mag er ook zijn. Nog niet alles is uitgekristalliseerd, maar je voelt dat Wakker in een vreemde wereld eraan zit te komen. Op dat album vielen alle stukjes op hun plaats.

Overigens is deze plaat onlangs door Telstar/Disky in de goedkope prijsklasse opnieuw uitgebracht onder de misleidende titel Het beste van De Dijk. De 11 nummers die erop staan zijn echter gewoon bovengenoemde 10 + een B-kantje van 1 van de singles van deze plaat.

avatar van robbrouwer58
Is dit topalbum ook met hetzelfde drukwerk als cd te koop? Ondergewaardeerde nummers die veel meer verdienen. Tekst, passie en muziek komen hier mooi samen.

haveman
In huize haveman zeer gewaardeerd album.

De bekendere nummers bevallen hier nog het minst(Groot Hart, Binnen Zonder Kloppen). Veel Nacht En Weinig Maan, Nooit Meer Terug, Je Zou Me Nou Eens Moeten Zien en Dit Bittere Eind des te meer.

En met Elke Keer en Wat wil Je Nog Meer wordt een heerlijk stukje Hollandse RNR neergezet.

In mijn leven staat dit album voor een ode aan die te mooie vrouw, die weet dat ze mooi is en waar het dus nooit wat mee zal worden(maar waar je wel van hebt genoten).

Album wat ik niet zo vaak draai, veel skipnummers *3.0

jakkepoes
In mijn jonge jaren vaak live zien optreden. Maakten er altijd een feestje van de heren. Hoewel ik nu meer richting rock/metal neig blijft dit toch ook mooie muziek
Binnen zonder kloppen en Groot hart zijn wat mij betreft tijdloze klassiekers.

avatar van gaucho
robbrouwer58 schreef:
Is dit topalbum ook met hetzelfde drukwerk als cd te koop?

Om nog even op die tien (!) jaar geleden gestelde vraag in te haken: onder de originele titel en in de originele hoes is dit dus nooit op CD verschenen. Wel in een behoorlijk groot aantal varianten, veelal onder de noemer 'De/Het beste van De Dijk'. Discogs noemt alleen al zes van die varianten, veelal uitgebracht door Telstar (Sky) en CNR. Zelf heb ik 'm als onderdeel van de Hollands Glorie-reeks van CNR, met elf nummers, en die versie staat er nog niet eens bij.

Het is de enige plaat die De Dijk opnam voor het label van Johnny Hoes en die wist er dus wel raad mee om dit succes later op CD uit te buiten. Al had ik - en waarschijnlijk de meeste liefhebbers - hem liever gezien met de originele titel en originele hoes.

Toch is het zeer de moeite waard om dit album op te pikken. Want je hoort duidelijk dat De Dijk hier in de groei zit ten opzichte van hun eerste twee LP's (die ze maakten voor Dureco, ook al zo'n club die die nummers later in allerlei compilaties en varianten op CD uitbracht). Het wordt hier al behoorlijk volwassen, zowel tekstueel als muzikaal.

Zoals Janz hierboven opmerkt: het is een mooie opmaat naar Wakker in een vreemde wereld, de eerste echte prima Dijk-plaat (en toen ze ook de eerste echte hits begonnen te scoren). Daar vallen alle puzzelstukjes op hun plek, maar ook hier is het algehele niveau al heel behoorlijk. Met inderdaad de twee bekendste nummers die inmiddels de status van Nederpopklassieker hebben bereikt. Zelf vind ik ook Veel nacht en weinig maan in de buurt van die categorie komen.

avatar van robbrouwer58
Ooit als lp midden jaren ‘80 weggedaan, nu nog spijt van.