Raymond van het Groenewoud - De Minister van Ruimtelijke Ordening (1994)

Belgiƫ
Label: EMI

1. Alles Is IJdelheid (1:32)
  2. Brussels by Night (5:15)
  3. Madame Praline (4:45)
  4. Arme Penis (3:41)
  5. L'etranger C'est Mon Ami (3:47)
  6. Een Eigen Stem (4:05)
  7. Sensatie (5:18)
  8. Ze Dansen (4:00)
  9. Hoppah! (4:50)
  10. Jarig (3:20)
  11. Tot op het Bot (5:39)
  12. Maria, Maria, Ik Hou van Jou (3:51)
  13. Ze Weet Niet Wat Ze Doet (6:18)
  14. Meer Dan het Lijkt (2:02)
  15. Zien We Morgen Nog het Licht? (3:10)
  16. Liefde voor Muziek (4:32)
  17. Toujours L'amour (4:56)
  18. Het Ruisen van de Wind (1:42)
avatar van FisherKing
Briljant album met fijne sfeermuziek en Meer dan meesterlijke teksten
Vooral Jarig is enorm gevoelig. En Toujours l'Amour mag er natuurlijk ook wezen.
4.5 *

En, Ze weet niet wat ze doet, en ze doet dat zo verschrikkelijk goed.
Magistraal.

avatar van Zachary Glass
Deze heb ik nooit gehoord - maar de meeste nummers ken ik. Waarschijnlijk op een andere manier gespeeld dan de gangbare (wat dat ook moge wezen ).

Vrees toch wel dat m'n favoriete Raymond-albums "Intiem" en "Ontevreden" blijven (vooral "Ontevreden" )

avatar van FisherKing
Dit is ook gedeeltelijk Live Zachary. Opnames waren in Radio Car BRTN Radio 1, én in het Mechels Miniatuurtheater 7-8 December 1993, vooral die live-nummers springen eruit.

Dustyfan
Briljante plaat, idd. Het nummer 'Liefde voor muziek', met een vette naar het optreden van James Brown in The Blues Brothers, is m'n favoriet.

Raymond op zijn best: Arme Penis is echt een subliem liedje (met die coole sax, de leuke tekst en de gevoelige inhoud) L'étranger is een érg simpele manier om het rassenprobleem op te lossen, maar het is wel een aanstekelijk liedje. Liefde voor muziek is ook geniaal, maar het is een beetje spijtig dat het publiek op deze cd niet zo meewil (hoewel dat ook wel zijn charme heeft) De cd als geheel bevat ook wat minder interessante liedjes, maar ik heb er toch wel 4 sterren voor over.

avatar van Waldo Jeffers
In het kader van het recensie-topic krijg ik deze als opdracht. Een redelijk geniaal album van onze eigenste Raymond dit, een half live-half studio-album & mede daardoor ook uniek. Het bevat enkele klassiekers (neem bijvoorbeeld Liefde voor Muziek) in een ander jasje, maakt deze plaat erg aangenaam om naar te luisteren.

Het 2e nummer, Brussels By Night, vind ik persoonlijk al meteen een hoogtepunt in mans carrière. Een mooi rustig nummertje met een erg sterke tekst & zelfs een kleine sneer naar Clouseau 'Aan de jassen die hangen, 't etiket van Louise, Clouseau kocht er ook één, maar die past niet precies' Ook het 'nederlands-engels' dat Raymond hier bezigt, vind ik ook erg leuk. Topnummer!

Arme Penis is zoals hierboven al eerder werd gemeld idd ook een volgend hoogtepunt, gevoelige tekst, leuke muziek & die sax... De sax vinden we trouwens nog wel meer terug, zoals op het einde van Madame Praline (waarvan ik vroeger, lang geleden, dacht dat het iets met samson te maken moest hebben) & de intro van L'étranger C'est Mon Ami. Ook een erg mooi nummer, hoewel ik het refrein een beetje minder vind tegenover de rest van het nummer. Jammer is wel dat dit nummer 13 jaar na dato nog steeds zo brandend actueel blijft.

Sensatie dan is alweer het volgende hoogtepunt, en niet alleen vanwege de meer dan prachtige sax-solo (alweer!) op het einde, maar ook de tekst is ook best leuk. Maar eerlijk gezegd, draaide het in dit nummertje voor mij vooral om de sax.

Zoals hier ergens ook al werd vermeld, is Jarig een heel erg gevoelig & mooi nummertje. Voor mij 1 van de gevoeligste & mooiste nummers van Raymond. Sfeer is daar echt uniek, klein meesterwerkje dat. Valt op zich weinig over te zeggen, het is zó gevoelig, zó mooi, zó uniek...

Ze Weet Niet Wat Ze Doet is een volgend hoogtepunt, lang nummertje dat erg mooi blijft, maar voor mij zo mooi omdat ik het eerder in een iets andere versie kende. En toen ik deze hoorde erg verrast was door deze versie. Die vind ik namelijk erg gelijkwaardig met degene die ik al kende, of misschien zelfs wel beter. 'Ze doet dat zo verschrikkelijk goed', altijd al willen weten hoe 'zij' eruitziet ...

Om te eindigen krijgen we nog 2 rasechte Raymond-klassiekers: Liefde voor muziek, dat we hier in een andere, erg leuke versie geserveerd krijgen & Toujours L'amour. 2 nummers waar op zich niet al te veel meer over te zeggen valt, net omdat ze zo bekend zijn.

Om tot een conclusie te komen is dit zonder twijfel 1 van Raymonds sterkste albums van 1 van België's grootste artiesten. Een aanrader als je van nederlandstalige of gewoon goede muziek houdt.

avatar van c-moon
Ik kan me zonder enig probleem aansluiten bij de bovenstaande lofbetuigingen...

Een briljante collectie liedjes, met schitterende teksten, soms diepgaand confronterend dan weer vrolijk opgewekt en min of meer vrijblijvend en telkens in zeer aparte en prachtige muzikale jasjes...

Het leuke aan deze opname is dat ik er "in principe" zelf ook op sta, want ik was er bij toen in het Mechels Miniatuur Theater (MMT) - ondertussen omgedoopt tot "t Arsenaal" - in Mechelen.... En ik zag het programma ook nog in Bornem toen in CC Ter Dilft... Tweemaal genieten met de grote G...

Wat Brussels By Night betreft: die verwijzing naar Clouseau betreft uiteraard NIET de Vlaamse popgroep Clouseau - toen Raymond dit nummer schreef was er van Koen Wauters en de zijnen nog lang geen sprake - maar wél naar Inspector Clouseau...

De combinatie van de nummers uit zijn - dan - recente plaat "Sensatie", waaronder een adembenemende versie van dat titelnummer, met ander recent werk en klassiekers werkt wonderwel... en ook ik kan van de Sax van Bertus Borgers genieten

Favorieten? Bwa.. 't is allemaal zo goed.. maar ok, dan kies ik toch vooral voor "Brussels by Nght", knap en dreigend ingeleid door "Alles is IJdelheid", "Sensatie" (aie aie Romeo... ) zwoel, sfeervol...., het funky "Ze Dansen", het door merg en been gaande "Jarig" (om stil van e worden) en de feestelijke versies van "Liefde voor Muziek" en "Hoppah" tevens - deels - een ode aan de dan imens populaire voetballer Josip Weber..;

Dit album van Raymond was, is en blijft een absolute aanrader!

EVANSHEWSON
Ik zou het verdorie niet beter gezegd kunnen hebben. Je vat het hier ongelooflijk mooi samen.
Misschien wel de allerbeste (samen met "Intiem") plaat van Ramond, zeker één waar ik keer op keer opnieuw van blijf genieten met volle teugen!
Zien We Morgen Nog het Licht ? Ik denk het wel, zolang er een Raymond van het Groenewoud is, toch zeker!!
Fabuleuze plaat!

****1/2

avatar van dazzler
DE MINISTER VAN RUIMTELIJKE ORDENING 1994

Ik had het geluk deze theatertournee te mogen aanschouwen in Leuven.
Zoals vele studenten die avond was ik onder de indruk van VHGWs vakmanschap.

Op Brussels by Night, Sensatie, Ze Dansen, Maria, Ze Weet Niet Wat Ze Doet,
Liefde voor Muziek
en Toujours L'Amour na toch vooral nieuwe nummers.

L'étranger C'est Mon Ami verscheen in 1993 al op single
in een studioversie naar aanleiding van een verdraagzaamheidscampagne
onder toenmalig minister voor gelijke kansen Paula D'Hondt.

Hoppah is de andere single die in een live versie verscheen.
Het nummer is geschreven naar aanleiding van een ontmoeting
tussen Raymond en voetballer Josip Weber. Die liep er op de wereldbeker
in Amerika nogal verdrietig bij toen hij niet tot scoren kwam.

Een prima tijdsdocument van een muzikant
die medio de jaren 90 de status van Nederlandstalige rocker
al lang ontgroeid was en zou beginnen aan een reeks rijpere albums.

avatar van wilbur
Ik heb geen hoge pet op van de Nederlands(talig)e muziek. Maar de minister van ruimttelijke ordening is een uitzondering! Prachtig!