Get Well Soon - Love (2016)

Duitsland
Rock / Pop
Label: Caroline

1. It's a Tender Maze (5:06)
  2. It's a Catalogue (4:51)
  3. Eulogy (4:10)
  4. It's an Airlift (3:48)
  5. It's Love (4:57)
  6. Marienbad (4:33)
  7. 33 (3:13)
  8. Young Count Falls for Nurse (4:26)
  9. I'm Painting Money (4:43)
  10. It's a Mess (3:46)
  11. It's a Fogg (7:22)
  12. Confessions * (1:43)
  13. Too Much Love * (4:13)
  14. Roses, Pink Roses * (5:29)
  15. Gluttony * (6:38)
  16. Werewolves * (4:27)
avatar van thetinderstick
De drie in 2014 verschenen EP's waren eigenlijk een beetje langs me heen gegaan (want niet op cd verschenen) dus fijn dat er nu een volwaardig 4e album verschijnt van Get Well Soon. Het debuut hebben ze naar mijn idee nog niet weten te overtreffen, al vind ik Vexations ook een fijne plaat (The Scarlet Beast vind ik een tikkeltje minder). Het duurt altijd even om de muziek van Constantin Gropper te doorgronden, en ik verwacht dat dat met 'Love' niet anders zal zijn. Prachtige hoes trouwens; iemand enig idee wie de schilder is?
2016 gaat volgens mij een goed muziekjaar worden als ik zie wat voor releases er in het eerste kwartaal al op stapel staan!

avatar van Lennonlover
Zoals steeds kijk ik erg uit naar een nieuwe van Get Well Soon. Steeds hoop ik op een tweede Rest Now of Vexations. Laten we hopen op het beste!
'Love' kan je al op Spotify beluisteren. Klinkt goed en erg bekend in de oren!

avatar van Lennonlover
Je kan ze makkelijk per internet beluisteren of via zijn website bestellen. Henry heb ik beluisterd Topnummers zitten daar tussen!

thetinderstick schreef:

avatar van WoNa
Al een paar keer gehoord, maar nog geen echt oordeel kunnen vormen. Mijn eerste indruk is wat vlak, maar ik (ver)wacht nog (op) een doorbraak.

avatar van thetinderstick
Wat een briljante video weer voor "It's a Catalogue"
Get Well Soon - It's A Catalogue - Official Video - YouTube

De o zo herkenbare stem van Konstantin Gropper is terug. Het heeft vier jaar geduurd sinds het laatste album, maar in 2014 verschenen er nog vier EP's (samen goed voor 16 nieuwe nummers) dus echt een tijdje weggeweest is ie nu ook niet.

Ik merkte dat mijn liefde voor Get Well Soon elke keer een beetje minder werd. Nog steeds puike werkjes, maar het hartverwarmende gevoel leek steeds verder weg.
Als ik It's a Catalogue hoor komt dat gevoel ook niet terug. Het klinkt allemaal zo gewoontjes, of beter: zoveel andere bands hebben dit al gedaan. Een psychedelisch sausje en meerstemmige zang. Mij iets te weeïg, maar goed, dat is slechts één nummer. Er zijn er nog tien andere.

Die tien andere zijn niet verkeerd, maar blazen me ook niet echt omver. Prima alternatieve popliedjes met die heerlijke, warme stem, alleen kabbelt het mij iets te veel voort allemaal.
Ik krijg er het gevoel bij dat ik ook met de laatste Tindersticks heb: ik kom er niet goed in. Wat dat betreft ligt dat dus geheel aan mij. Ik mis een beetje de magie die ik op de eerste albums wel hoorde.

Als er dan een album overblijft waar je vakmanschap hoort, maar waar de vakman het hart niet heel makkelijk weet te bereiken wordt het toch wat lastiger. Dan blijft er een prima plaatje over waarvan ik hoop dat die beleving nog wel gaat verbeteren. Zo niet, dan is het nog steeds een aardig album. Maar meer ook niet.

avatar van Lambchop
Echt een vette hoes

avatar van thetinderstick
Mijn verwachtingen waren enigszins getemperd na het lezen van de review van Aero, maar damn wat een prachtige plaat is dit! Nog even op me in laten werken voordat ik mn review schrijf..

avatar van thetinderstick
Deze keer een extra lange review, wat ik niet gauw doe, maar deze plaat verdient het om gehoord te worden.

Get Well Soon dus, het project van Constantin Gropper, met zijn vierde full lenght "Love". Get Well Soon staat bekend om zijn lange, rijk gearrangeerde platen, en voor popmuziek complexe songstructuren vol referenties aan artiesten, schrijvers, politiek, kunst, filosofie etc. Misschien dat de muziek wel iets te 'moeilijk' is voor het grote publiek, en is een grote doorbraak daarom uitgebleven. Erg jammer, want met name het debuut en opvolger 'Vexations' zijn fantastische platen.

Het artwork van "Love" is weer om van te smullen. Het schilderij op de hoes is van Friedrich Gauermann ("Behren bei einem toten Rehbock"). De deluxe versie van het album (zeer aan te raden!) is een doosje, met daarin het album, 11 kaarten met afbeeldingen behorende bij ieder nummer door ene H. Smenhel en een mysterieuze losse EP getiteld "Born With Too Much Love;
the collected confessions of Zoltan D."

"It's a Tender Maze" begint mysterieus met vage geluiden en stemmen, waarna de warme stem van Constantin ons de plaat in trekt. Een fijne brij van instrumenten, akoestische gitaar, strijkers, piano, vrouwelijke achtergrondzang. Get Well Soon zoals we ze kennen en graag horen. Iets traditioneler wellicht dan op de voorganger "The Scarlet Beast o' Seven Heads", wat ik een goede plaat vind, maar toch hun minste.

"It's a Catalogue" klinkt juist als een nummer dat op The Scarlet Beast had kunnen staan. Hoge zang van Constantin, veel synthesizer. Maar een erg fijn, bijna dansbaar nummer. Zoals alle nummers op deze plaat is het zeer gelaagd; steeds hoor je weer nieuwe elementen of intrumenten.

"Eulogy" is wellicht het meest traditionele nummer van de plaat, zonder 13 in een dozijn te klinken; daarvoor is Get Well Soon te eigenzinnig. Af en toe hoor ik flarden van the Smiths of vroege R.E.M. Tekstueel gaat het over iemand, "Born with too much love, a ladies man, a lighter by Cartier, though bought and made in Turkey". Deze figuur zal nog een rol gaan spelen op de bonus EP, waarover later meer.

"It's an Airlift" is een traag, prettig nummer, dat wat minder indruk maakt dan de rest hier.

"It's Love" was de eerste single van het album, dus al wat langer bekend (o.a. van de intrigerende video). Het nummer begint als een popsong, maar bouwt steeds verder uit met instrumenten en wordt steeds gelaagder. Vanaf 3 minuten, als de blazers invallen, is het puur genieten. Tekstueel gaat het, net als zoveel nummers op "Love" over de (moeilijkheden met de) liefde.

"Marienbad" is weer een hoogtepunt; weer doet het gitaarwerk me denken aan het R.E.M. van de jaren '80. In het refrein ("because all we have is love, and with all our love will drown") gaat het tempo omhoog en vallen er weer strijkers in. Wanneer het nummer lijkt te eindigen, barst een halve minuut gitaargeweld los, waarna het refrein nog eens wordt herhaald, prachtig ondersteund door de strijkers. Get Well Soon op hun best.

"33" is een akoestische ballad over een vrouw van 33, die zich het leven heel anders had voorgesteld ("this year you are 33, but when you cry you still look 16"). De tekst is een typische Get Well Soon, tragikomische verhaallijn. Alleen daarom al de moeite waard.

"Young Count Falls For Nurse" is weer zo'n ongelooflijk mooie, rijk gearrangeerde popsong. Misschien wel de meest toegankelijke van de plaat. Weer staat de (problematische) liefde centraal. Mooie rol weer voor de blazers en saxofoon.

"I'm Painting Money".. pff weer een hoogtepunt. Het begint langzaam en duister en lijkt te verhalen over een rijke erfgename. Als het refrein komt ("When the whole world's on trial..") wordt het nummer 'opgetild' door het strijkersorkest, piano en trompet. Kippevel.

"It's a Mess" is weer een vlotte Smiths-achtige rijk-gearrangeerde popsong, samen gezongen met Alexandra Mayr.

Dan volgt de afsluiter, en het absolute hoogtepunt van de plaat, "It's a Fog". Het begint als een dromerige ballad over een geliefde ("never wanted more than growing old in these arms"). Halverwege nemen de strijkers en blazers het nummer over. Er volgt een melodielijn die steeds verder en heftiger wordt uitgebouwd. Kippevel all over.

"Love" is met 11 nummers in 50 minuten de meest compacte plaat van Get Well Soon. Qua songstructuren en instrumentarium is het wellicht ook de meest traditionele. Maar de gelaagdheid, de rijke arrangementen, de stijl, de bijzondere teksten en de warme stem van Gropper zijn gebleven. De impact is daardoor maximaal. Als ik me niet vergis (het is nog kort na de release) heeft Get Well Soon met "Love" zijn beste plaat afgeleverd.
4.5*

avatar van thetinderstick
Nog maar een aparte review voor de EP "Born With Too Much Love; the Collected Confessions of Zoltan D.". De EP zit bij de deluxe versie van "Love", maar wel in een apart doosje met eigen hoes, credits etc. Ik weet niet of deze ook los te krijgen is, anders zou deze apart op mume vermeld moeten worden.

De EP's van Get Well Soon zijn altijd wel intessant, maar niet altijd even geweldig. "Songs Against the Glaciation" en "Music From/For Films" waren zeker de moeite waard, maar de bonus EP bij 'The Scarlet Beast o' Seven Heads' leek meer een soort geintje. New age gepraat over synthesizer geluiden. Leuk om een keer te horen maar meer niet.

"Born With Too Much Love" begint met "Confessions", en even vrees ik dat het weer zo'n weinigzeggende EP wordt zoals bij de vorige plaat. We horen de 'ladiesman' Zoltan D. (over hem lijkt het nummer "Eulogy" op "Love" te gaan) vertellen over zijn vele liefdes uit het verleden. In ieder stadje had hij een schatje (zo zien we ook op de binnenhoes van de EP). Van allemaal hield hij evenveel; hij was gewoon zichzelf. "I guess I was just born with too much love", zegt hij met zwaar accent.

Op de overige 4 nummers horen we Constantin Gropper gewoon zingen. Het zijn gelukkig echt nummers met kop en staart. Maar muzikaal is het compleet anders dan op "Love". De nummers lijken te zijn opgenomen circa 1984. Eurythmics, Human League, Depeche Mode, dat soort werk. Alsof ze rechtstreeks komen uit de tijd waarover Zoltan D. zojuist sprak, toen hij zijn vakantieliefdes verleidde aan de stranden van verre oorden. Het is uiteindelijk best een fijne EP, met veel "foute" synthesizer, waarvan de nummers "Too Much Love" en "Werewolves" tot nu toe favoriet zijn. De EP zit rond de 3 of 3,5*

avatar van bommel
aERodynamIC schreef:

Ja, dat heb ik ook, de magie van zijn muziek ebt langzaam weg.

avatar van Fathead
bommel schreef:
Ja, dat heb ik ook, de magie van zijn muziek ebt langzaam weg.

Daar was ik eerlijk gezegd ook een beetje bang voor bij dit album. Magistraal debuut, maar daarna toch een beetje een aapje dat zijn kunstjes herhaalt. Maar het heeft me toch zeer positief verrast. Veel songs zijn sterker dan op de twee voorgaande albums.

avatar van shakespeare
Als ik het woord 'eenheidsworst' een positieve bijklank zou kunnen geven zou ik het in een eventuele recensie gebruiken. Maar dat gaat niet. Want op zich heb ik hier met volle plezier en bewondering naar geluisterd. Is dit Bayern München zonder alle vedettes maar dat toch redelijk briljant speelt?

avatar van thetinderstick
Slechts 29 stemmen? Jammer dat blijkbaar zo weinig mensen deze plaat hebben weten te vinden.

Hilarische video voor "Too Much Love" (van de EP Born With Too Much Love).
Get Well Soon - Too Much Love - YouTube

Past perfect bij de 80's sfeer op deze EP.

avatar van E-Clect-Eddy
Al een paar keer beluisterd maar ik had er nog niet op gestemd, nu dan. De single It's a Catalogue alsmede Young Count Falls for Nurse stonden wel al in mijn playlist van 2016 nu ook It's Love aan toegevoegd.

Muziek en humor, het blijft een moeilijke combinatie, al helemaal met een Duitser Hier is het overwegend erg droog en daardoor subtiel. De EP die hierna kwam Born With Too Much Love daar ligt het er dikker op en dat vind ik heel geslaagd, ook in combinatie met de retro 80s sound. Hier had het wat mij betreft ook wat dikker aangezet mogen worden. Nu is het iets te braaf, te subtiel, misschien om trouwe fans niet weg te jagen? Ken maar een paar nummers van hem van voor dit album dus heb niet goed zicht op wat zijn sound / niche is.

Fijn album, maar zal het waarschijnlijk niet veel vaker opzetten maar die paar fijne nummers die boven de rest uit steken blijven wel in mijn playlist.

avatar van muziekobsessie
Ook dit album vind ik mooi! Toegankelijker dan hun andere. grappig genoeg destijds beoordeelt met 'n laag cijfer maar nu ik echt geen genoeg kan krijgen van alle get well soon albums, zeg maar gerust ongezond zwaar verslaafd en nu vind ik deze wel goed! Je moet even een ingang hebben met n artiest en dat was vexations voor mij en als allereerste burial at the sea. Dat magistrale acapella einde met steeldrum raakte mij meteen