The Five Day Week Straw People - The Five Day Week Straw People (1967)

Label: Angel Air

1. Five Day Week Straw People (3:23)
  2. I'm Going Out Tonight (3:32)
  3. Gold Digger (3:30)
  4. Postmen (3:43)
  5. Car Wash (3:22)
  6. Feel Like Having a Party (3:21)
  7. Sunday Morning (4:30)
  8. Does It Rain! (3:15)
  9. If You Were Around (3:50)
  10. Dust in My Eyes (4:08)
avatar van heartofsoul
Al plaatste Record Collector dit album ooit in een top-100 van "psychedelische platen" , een "lost classic" is het album naar mijn mening niet - en erg psychedelisch vind ik het ook niet klinken. Het werd opgenomen voor het kleine label Saga Records in slechts één dag (behoudens enkele overdubs). De songs waren geschreven door David Montague en Guy Mascolo (in hun vrije tijd) en handelden over mensen en hun saaie werkweek. De songs klinken in mijn oren ook tamelijk gewoon, en dit "concept"-album kan zeker de vergelijking met bijvoorbeeld Sgt. Pepper's, Ogden's Nut Gone Flake of S.F.Sorrow niet doorstaan, en al helemaal niet met The Kinks Are the Village Green Preservation Society.
Het album maakt op mij de indruk van iets tussen pop en bluesrock in, met lichte psychedelische accenten.

De groep die we op dit album aan het werk horen was voor de opname van dit album min of meer bij elkaar gezocht, ze kregen een "fee" van 25 pond de man, en dat was het dan. Het trio bestond uit John Du Cann (zang en gitaar), en volgens een andere lezing ook songschrijver voor dit album, ook bekend als lid van The Attack, een interessante modgroep, waarover later en elders meer; verder Jack Collins op drums, en Mick Hawskworth op bass.

Van dit album verschenen diverse cd-uitgaven, een paar jaar geleden op RPM en in 2000 op Angel Air Records (met een reeks bonusnummers van The Attack). Die zijn mij ontgaan, maar onlangs kocht ik de dit jaar verschenen cd-uitgave op Secret Records. Leuk om een keer te horen, maar verre van essentieel.

Zie voor de hierboven genoemde lijst van Record Collector :
Record Collector's 100 Greatest Psychedelic Records [British] - Rate Your Music - rateyourmusic.com