Greg Trooper - Floating (2003)

Roots
Label: Sugar Hill

1. The Road So Long (3:45)
  2. When My Tears Break Through (3:51)
  3. Lucky That Way (3:10)
  8. Rose, with You (3:08)
  9. December Skies (3:23)
  10. Inisheer (3:07)
  11. Muhammed Ali (3:10)
  12. The Lasting King (3:10)
avatar van musicfriek
Ok, hier dan mijn 1e recensie

New Jersey is de plaats waar het allemaal begon voor Greg Trooper. Zwaar beinvloed door artiesten als Bob Dylan, Johnny Cash, Van Morrison en Randy Newman wist hij wat hij wilde. Pogen om net zulke goede teksten te schrijven als deze helden. Door vallen en opstaan leerde Greg steeds meer het vak. In New York heeft hij een studie gevolgd en langzaamaan begon zijn talent vruchten af te werpen. Optreden heeft hij vrijwel bijna overal in Amerika gedaan. In 1992 ontving hij dan ook een New York Music Award voor zijn muziek.

Zijn muziek is niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. De eerste keer dat ik dit album hoorde moest ik gelijk denken aan country en dat is niet zo verwonderlijk, want Greg Trooper zijn huidige woonplaats is Nashville Maar laat jullie hierdoor zijn muziek niet misleiden! Het heeft zeker country-invloeden, maar ik plaats deze muziek liever onder het genre singer/songwriter of folk.

De term groeibriljant gaat zeer zeker voor dit album op. De eerste keer dat ik dit hoorde deed het me niet zoveel, maar langzaamaan begon deze muziek steeds meer een plek te krijgen. Wat vooral opvalt is zijn mooie, heldere, warme stem. Deze muziek heeft wel even tijd nodig voordat het je helemaal pakt, maar als het zover is.... dan laat het je nooit meer los

Artiesten als Steve Earle en Billy Bragg spelen zelfs nummers van deze schrijver en dat zegt wel iets over de kwaliteiten van deze man

Verder vind ik het moeilijk om te zeggen waar je deze Greg Trooper mee kunt vergelijken, omdat ik in dit genre niet zo heel erg bekend ben. Maar dankzij dit album ben ik wel van plan om nog dieper te gaan graven in dit genre, simpelweg omdat dit geweldige muziek is !

Favoriete tracks zijn het titelnummer, December Skies (die muziek en wat zingt hij prachtig!) en Inisheer (dat is een duet met Ierse folkzangeres Maura O'Connell, en wat een prachtige stem heeft deze dame!)

Mensen, ik zou zeggen, probeer dit album gewoon eens en laat het zich voorgoed nestelen tussen uw oren

avatar van dudehere
Ik kom de naam Greg Trooper wel eens tegen maar ik heb er nooit echt naar geluisterd. Maar door dit mooie forum topic was dit mijn kans om Musicfriek voor het karretje spannen en er inhoudelijk een mooi stuk over te schrijven.

En na het lezen ervan ga ik er zeker eens achteraan. Een goede singer-songwriter kan ik vaak wel waarderen. Ik hou je op de hoogte.

avatar van L_T_B
Laat ik ten eerste opmerken dat ik vaak met grote verbijstering de afschuw van vele mensen jegens countrymuziek lees. Op zich is dit wel enigszins te begrijpen aangezien we hier in Nederland vaak niet verder komen dan Dolly Parton (haar laatste paar albums zijn trouwens uitmuntend goed) , Ilse DeLange (die met haar laatste cd definitief voor de popmuziek heeft gekozen) en de standaard Amerikaanse barbiepoppen als Shania Twain en Faith Hill. Dit is een compleet verkeerde weerspiegeling van de werkelijke aard van countrymuziek. Maar dit betoog zal ik wel eens in een daarvoor bestemd topic plaatsen.

Musicfriek geeft in zijn eerste recensie ( ) ook mijn liefde voor Greg Trooper goed weer. Trooper heeft een zeer aangename warme stem die af en toe wel wat weg heeft van Townes van Zandt. Naast een begenadig zanger is hij ook een zeer verdienstelijke songwriter. Favoriet op dit album blijft voor mij toch Muhammad Ali (The Meaning of Christmas) alhoewel ik het door musicfriek aangehaalde duet Inisheer ook een prachtig nummer vind. Voor degen wiens interesse reeds is gewekt door musicfriek’s recensie kunnen via de site van Greg Trooper de nummers When My Tears Break Through en Lucky That Way downloaden.

Sommige boterhammen met pindakaas smaken zowaar erg goed. Niet waar musicfriek?

kistenkuif
Tien jaar geleden vond ik Greg Trooper nog net even te gezapig. We worden een jaartje ouder en daarom is hij nu geslaagd via een herkansing uit de tweedehandsbak. Erg mooie plaat, hoor. Toch wel onderschat.