Striker - Stand in the Fire (2016)

Canada
Label: Record Breaking

1. Phoenix Lights (3:38)
  2. Out for Blood (3:51)
  3. Too Late (4:52)
  4. Stand in the Fire (3:39)
  5. The Iron Never Lies (4:06)
  6. Escape from Shred City (2:53)
  7. Outlaw (4:35)
  8. Locked In (3:45)
  9. United (4:06)
  10. Better Times (3:37)
  11. One Life (4:17)
Icon E
Stand In Fire is een verslavend lekker album van de Canadese retro-act Striker. De jaren 80 spetteren je speakers uit met deze overenthousiaste metal die zich op het snijvlak tussen hair en (speed)metal ophouden. Af en toe is het net alsof er een opgepompte versie van Wings Of Tomorrow mijn nekspieren komt geselen. Vocalist Dan Cleary heeft dan ook een beetje het timbre én intonatie van een jonge Joey Tempest.

Met de Europe-vergelijking doe ik de band veel te kort. Want er wordt hier en daar ook uit hele stevige vaatjes getapt. De splijtende riffs en vingervlugge licks vliegen al vanaf de eerste seconde om je oren. En dan verrast deze club je vervolgens zomaar met een heuse saxofoonsolo in de verder bloedagressieve hymne Out For Blood. Waar de fuck kwam die vandaan? En het past verdorie ook nog. Dit soort eigenwijzigheid tilt zo'n band boven de anderen uit.

Eigenlijk zit alles als gegoten op deze schijf. Striker zet de boel in vuur en vlam op hun vierde album. Wat dit orkest doet, sluit heel mooi aan op wat acts als Steelwing, Katana en White Wizzard doen. Je diep onderdompelen in de jaren 80 toen show-offspel heel gewoon was. Het biedt een gedegen combinatie tussen het gelikte van de Zinatra's en de Europe's aan de ene kant en het eigenzinnigere van de Agent Steels en de Abattoirs aan de andere kant.