Turn Up the Bass: Volume 04 (1989)

Alternatieve titel: 16 House, Acid and Newbeat Hits

Dance
Label: Arcade

1. De La Soul - Say No Go [Say No Dope Mix] (4:37)
  2. Coldcut - People Hold On (4:53)

met Lisa Stansfield

3. Jungle Brothers - I'll House You (4:55)
  4. Cappella - Heylon Halib (3:45)
  5. LNR - Work It to the Bone (4:22)
  6. Rosario e i Giaguari - Volare (3:23)
  7. Richie Rich - Salsa House (3:34)
  8. Rocco en The Carnations - Marina (3:54)
  9. Francesco Salvi - C'e da Spostare Una Macchina (The Party) (3:30)
  10. 101 - Rock to the Beat (4:44)
  11. Afro Erotica - French Kiss (5:33)
  12. Doug Lazy - Let It Roll (4:00)
  13. The New Confetti's - The Sound of C (4:17)
  14. The Two DJ's - The Creation (4:20)
  15. The Beatmasters - Who's in the House (4:34)

met M.C. Merlin

16. D-Mob - It Is Time to Get Funky (4:54)
avatar van sq
sq
Fransisco Salvi is briljant! Ik hoorde die pas voor het eerst! Het originele housenummer van Kraze ´The Party´ was al een van mijn favoriete dancenummers, maar deze mag er ook zijn! Mooie toevoegingen, en dan bedoel ik niet alleen de nieuwe stem/teksten, maar ook het blazersthema. Ik moest even denken, maar het zal toch geen toeval zijn dat dit precies hetzelfde is als in Gino Soccio´s ´Dancer´, toch een van de grondleggers van de Italodisco.

Verder is dit een plaat met ´afwisseling´ zeg maar. Classics als Jungle Brothers en mooie stukken als newbeatfavoriet 101 worden afgewissend met in mijn ogen overbodigheden als track 6, 8 en 11. De La Soul, dat ik toch lang heb beschouwd als recyclemuziek zonder toegevoegde waarde, vind ik hier dan nog niet eens zo verkeerd. Maakt toch dat je dat het Hall& Oates-nummer best swingend gaat vinden.

Altijd lastig zo´n danceverzamelaar interessant te houden. Ik koop ze ook eigenlijk alleen maar voor losse nummers, en zo weinig mogelijk. Laat ik eens gul 3 sterren geven.

avatar van musicfriek
Leuke verzameling uitgebracht in de tijd dat new beat heel populair was. Dat uitte zich in nummers als Confetti's,101, Rocco & Carnations en LNR. Laatste lijkt wel heel erg op Heylon Halib, wordt dezelfde sample in gebruikt. Jungle Brothers scoorde groots met het acidhousenummer I'll House You. Nog steeds een geweldige plaat

De La Soul was in die tijd ook op hun commerciele hoogtepunt en Say No Go met die vette sample is een van mijn favorieten van hun. D-Mob valt wel in dezelfde categorie (volgens mij uit Detroit, de bakermat van dance). Voeg daarbij de Engelse groepen Coldcut en Beatmasters toe en je hebt een tamelijk lekkere verzamelaar.

Ik vind 1989 een heerlijk jaar wat house betreft, het stond toen nog in de kinderschoenen, maar leuk om die ontwikkeling te volgen

1. De La Soul - Say No Go [Say No Dope Mix]
Het vierde deel begint goed met een afwijkende remix van Say No Go door twee leden van M|A|R|R|S (die van Pump Up The Volume). Hoewel de nadruk hier veel minder op de sample van Hall & Oats ligt, vind ik deze remix net zo leuk en misschien zelfs wel leuker dan het origineel. Mooie feestplaat. Ik stel me zo voor dat Fatboy Slim dit op een mixalbum had kunnen zetten.

2. Coldcut - People Hold On
Met gastzangeres Lisa Stansfield, een paar maanden voordat zij een wereldhit zou scoren met All Around The World. Een sterke stem heeft zij zeker en ook van Coldcut heb ik mooie dingen gehoord, maar dit nummer werkt voor mij niet. Het klinkt ergens iets te serieus, hoewel ik het de laatste jaren wel meer ben gaan waarderen.

3. Jungle Brothers - I'll House You
Lekker plaatje dit, typische hiphouse uit die tijd. Goede vocals die ik anno nu wel eens over een wat straffere beat zou willen horen.

4. Cappella - Heylon Halib
5. LNR - Work It to the Bone
En dan een tweeluik, want deze debuutsingle van Cappella en dit nummer van LNR draaien rond dezelfde "let's work, let's work it to the bone"-sample. Bij Cappella levert dat een wat anoniem housedeuntje op wat nog lang niet de zeggingskracht heeft van hun latere hit. Het nummer van LNR bevalt me dan een stuk beter, aangezien het muzikale gedeelte hier wel een stuk gaver en steviger is. Dit moet destijds wel goed gewerkt hebben op feestjes. De combinatie van deze nummers werkt ook wel goed, voor een minuut om 8 heb je het gevoel dat je ergens op een warehouserave staat. Maar dan begint ineens:

6. Rosario e i Giaguari - Volare
Volare door de newbeatmangel. Tja.

7. Richie Rich - Salsa House
Salsa house, maar dit doet me nog meer aan de 'dreamhouse' denken zoals de muziek van Robert Miles een jaar of 10 later werd genoemd. Lichtvoetig nummer dat nog net niet vervliegt in luchtigheid.

8. Rocco en The Carnations - Marina
Een beetje een gimmicky nummer, zo'n jaren '50 plaatje dat door de new beat molen is gedraaid. Maar deze vind ik toch leuker dan Volare. Maar een hoogvlieger is het nou ook weer niet.

9. Francesco Salvi - C'e da Spostare Una Macchina (The Party)
Dit nummer had wel mijn speciale aandacht omdat het blijkbaar een sq-favoriet is. Het moet gezegd dat dit door het schreeuwende Italiaans van deze Italiaanse homo universalis ook wel weer net even anders is dan de andere nummers, maar de genialiteit hoor ik er niet zo aan af. Toch wel een stuk leuker dan Marina weer.

10. 101 - Rock to the Beat
Hele vette plaat, zelfs al is dit een cover van Reese & Santonio (een Kevin Saunderson productie). Hoogtepuntje in de new beat voor mij. Je zal dit destijds allemaal maar bewust in het uitgaansleven hebben meegemaakt, moet heel tof geweest zijn.

11. Afro Erotica - French Kiss
Een flauw aftreksel van de echte French Kiss van Lil Louis. Blijkbaar hadden ze daar de rechten niet van, maar ik begrijp wel dat een van de eerste houseplaten die op 1 stond in Nederland in een of andere vorm toch op deze verzamelaar moest verschijnen. Maar het komt toch echt niet in de buurt van het origineel met zijn veel strakkere beat en oncompromislozere gehijg.

12. Doug Lazy - Let It Roll
Gewoon een suf hiphousenummertje. Een CD moest natuurlijk ook gevuld worden, maar van mij hadden ze dit nummer weg mogen laten.

13. The New Confetti's - The Sound of C
The Confetti's worden altijd een beetje in het verdomhoekje gezet, omdat ze zo fout zouden zijn, maar na zo'n duf nummer van Doug Lazy is het wel een verademing. Heb dit ook altijd wel een aanstekelijk nummer gevonden.

14. The Two DJ's - The Creation
Wat industriëler aandoende new beat. Donker en eentonig plaatje waarin pas tegen het einde een streepje licht doorkomt in de vorm van een pianoriedeltje. Zal vast heel goed werken in een mix, maar als losstaand nummer iets minder interessant.

15. The Beatmasters - Who's in the House
Britse hiphouse met Brits klinkende rapper. De singles van The Beatmasters zijn allemaal wel okay, maar een echte klapper zit er eigenlijk niet bij.

16. D-Mob - It Is Time to Get Funky
Opzwepende hiphouse, maar dit komt bij mij niet helemaal meer aan. Dat is toch wel het nadeel van de Turn Up The Bass-reeks: er staan briljante tracks op, maar ook een hoop middelmaat dat de tand destijds niet echt heeft doorstaan. Dit nummer valt helaas in de laatste categorie.

Top 5'je:
1. De La Soul - Say No Go [Say No Dope Mix]
2. 101 - Rock to the Beat
3. LNR - Work It to the Bone
4. Jungle Brothers - I'll House You
5. Coldcut - People Hold On

avatar van madmadder
Heb deze vandaag op lp gekocht, maar daar staan echt heel andere nummers op. Weet iemand hoe dit zit?

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
madmadder schreef:
De lp's zijn steeds uitgebracht als 2 los genummerde cd's. Dus de 1e lp komt overeen met cd 1 en 2. Jouw lp moet dan overeenkomen met cd 7 en 8 hier op MuMe.

avatar van madmadder
Dat is inderdaad het geval! Dank!