Thelonious Monk Quartet Featuring Johnny Griffin - Complete Live at the Five Spot 1958 (2009)

1 stem

Jazz
Label: Lone Hill Jazz

1. Light Blue (5:15)
  2. Coming on the Hudson (5:23)
  3. Rhythm-A-Ning (9:28)
  4. Just A Gigolo (2:09)
  5. Blue Monk (8:29)
  6. Evidence (8:45)
  7. Epistrophy (Theme) (1:08)
  8. Nutty (5:22)
  9. Blues Five Spot (8:12)
  10. Let's Cool One (9:15)
  11. In Walked Bud (11:20)
  12. Misterioso (10:47)
  13. Epistrophy (Theme) (1:04)
  14. Evidence (10:16)
  15. Blues Five Spot (9:56)
  16. In Walked Bud/Epistrophy (Theme) (10:57)
  17. Sweet Stranger (1:55)
  18. 'Round Midnight (6:18)
  19. Bya-Ya/Epistrophy (Theme) (11:55)
  20. Coming On The Hudson (6:04)
kistenkuif
Misterioso (1958) en Thelonious in Action (1958), de eerste liveplaten van Monk, zijn op deze heruitgave gebundeld, opgepoetst en uitgebreid met extra tracks. Ik vind de combinatie van Monk's dwarse muzikaal intellect en Griffin's in blues geaard virtuoos solowerk, mooi en spannend. Monk ontregelt en Griffin blaast hem kordaat weer terug in het spoor. De bekende composities winnen zo aan bondigheid en klinken imo compacter dan bij de samenwerking tussen Monk en Coltrane. En ook stukken feller dan Monk later met saxofonist Charlie Rouse. Aanrader, juist door het verschil in muzikaal karakter tussen de twee meesters.

Complete Live At The Five Spot 1958 (2 Cd Set) - Thelonious Monk - Blues Sounds - freshsoundrecords.com

kuifenco
Man, wat een vrolijke muziek is dit toch! Ideaal voor een winterzóndag zoals vandaag.

Kalamitsi
Uitgebreide en erg fijne concert-registratie van Monk (piano), Griffin (tenor), Abdul-Malik (bass) en Haynes (drums). Daar had ik wel bij willen zijn. Ik heb Johnny Griffin begin jaren 80 live meegemaakt in B14, R'dam en viel toen steil achterover van bewondering door zijn bezieling en virtuositeit. Bop van het zuiverste water.