Cedric Burnside Project - Descendants of Hill Country (2015)

Blues
Uitgebracht in eigen beheer

1. Born with It (2:45)
  2. Hard Times (2:57)
  3. Front Porch (3:37)
  4. Don't Shoot the Dice (4:06)
  5. Going Away Baby (3:40)
  6. Airport (3:02)
  7. You Just Wait and See (3:14)
  8. Tell Me What I'm Gonna Do (2:19)
  9. This Is for the Soldiers (5:03)
  10. Skinny Woman (3:02)
  11. That Changes Everything (2:11)
  12. Down in the Delta (4:02)
  13. Love Her 'Til I Die (3:07)
Hendrik68
Cedric Burnside is een kleinzoon van de legendarische RL Burnside. Hij speelde ook regelmatig samen met opa. RL Burnside was bepaald geen conservatieve bluesartiest. Hij experimenteerde met allerlei geluidjes, andere stijlen en artiesten om de Hill Country Blues weer een nieuwe dimensie te geven. Het is daarom wellicht niet verrassend dat ook kleinzoon Cedric niet benauwd is om van de traditionele bluespaadjes af te wijken. Maar daar waar zijn grootvader veel vaker de kant van de rock opzicht lijkt zijn kleinzoon veel meer met soul op te hebben. Vooral op het vorige album "Hear me when I say" komt dat zeer nadrukkelijk naar voren.

Op Descendants Of Hill Country, de titel verklapt het natuurlijk al, wordt de North Mississippi Hill Country Blues geëerd en tegelijk in een nieuw jasje gestoken. Het is wel enigszins vergelijkbaar met de North Mississippi Allstars die ook alle stijlen uit de regio samen laten smelten en voorzien van een modern geluid. Veelal niet eens bewust, maar zowel de broertjes Dickinson als Cedric Burnside hebben in hun jonge jaren zoveel soorten artiesten lang zien en horen komen dat ze automatisch met al die verschillende stijlen verweven zijn geraakt. Op dit album vallen de heerlijke baslijnen en bij vlagen hypnotiserende ritmes op. De invloeden van Kimbrough en RL vallen uiteraard het meest op, maar dat zal ook de bedoeling geweest zijn. Cedric Burnside en medebandlid Trenton Ayers maken hun reputatie als multiinstrumentalisten meer dan waar. Burnside is jaren achtereen uitgeroepen tot beste drummer van het jaar. Daarnaast is het ook nog eens een uitstekend zanger.

Voor liefhebbers van de moderne blues uit het noorden van Mississippi is dit album een absolute must. Hij is echter voor zover ik kan zien alleen met CC verkrijgbaar en niet via de reguliere handel en dat is erg jammer, dus blijft het voorlopig bij andere muziekdiensten die dit album aanleveren.

avatar van Rudi S
Ha, ik zag onlangs een (BBC) Blues docu van Reginald D Hunter waarin die kleinzoon drumde in een band, zat aan het einde van de film.

Hendrik68
Ik heb gehoord van die documentaire, eens kijken of die nog ergens terug te kijken is. Lijkt me zeer interessant.

avatar van MarkS73
Jee, drie stemmen maar.... persoonlijk vind ik dit een van Cedric's beste albums, 'Down In The Delta', 'Front Porch', 'Born With It', heerlijke muziek...