Son Volt - Okemah and the Melody of Riot (2005)

Rock / Roots
Label: Transmit

1. Bandages & Scars (3:23)
  2. Afterglow 61 (2:48)
  3. Jet Pilot (3:13)
  4. Atmosphere (3:51)
  5. Ipecac (3:29)
  6. Who (4:02)
  7. Endless War (4:26)
  8. Medication (5:01)
  9. 6 String Belief (3:17)
  10. Gramophone (3:09)
  11. Chaos Streams (3:52)
  12. World Waits for You (4:08)
  13. World Waits for You [Reprise] (1:57)
avatar van vin13
Mooie muziek a la The Tragically Hip, country-rock, Americana.

avatar van matiasros
Ik vind dit na Trace het beste Son Volt-album. Rock wordt afgewisseld met rustigere nummers. Favoriet is Medication, een nummer met een oosterse sfeer.
Het gitaargeluid op de meeste nummers doet me denken aan Craze Horse, maar dan nog beter eigenlijk.

matiasros schreef:

Grrrr

Ik vind het een beetje een wannabe Neil Young plaat. Vooral de leadpartijen proberen erg opzichtig zijn stijl te kopiëren. Het klinkt allemaal wel aardig, maar de zanger valt erg tegen.

avatar van Ducoz
Ik weet dat niet hoor Stijn, het geluid van Uncle Tupelo was ookal zo.. en dat is al weer langer terug.

Uncle Tupelo ken ik niet zo heel erg goed, maar de invloed van Neil Young laat zich daar volgens mij ook wel behoorlijk gelden.

avatar van matiasros
Stijn_Slayer schreef:

Grrrr

Tja, het is nou eenmaal zo dat alle muziek op een directe of indirecte manier gekopieerd wordt.. Ik vind het er niet precies op lijken, dus is dat nou zo erg? Zijn zoveel artiesten die hetzelfde gitaargeluid hebben. Wat betreft de zang van Jay Farrar, daar moest ik in het begin ook heel erg aan wennen, maar nu vind ik het erg goed. Kan zijn dat het kwartje nog moet vallen bij je, of niet.

De korte woordenwisseling (je kunt het nauwelijks een discussie noemen) bij dit album hebben me wel benieuwd gemaakt naar deze plaat. Dus bedankt, Stijn_Slayer

Het argument om platen af te kraken vanwege invloeden vind ik persoonlijk ook erg zwak, al zal ik het onbewust ook zelf wel eens doen. de Drive By Tuckers lijken dikwijls op Lynyrd Skynyrd en ook een bejubelde artiest als Israel Nash Gripka kan niet om de (Neil Young?) invloeden heen. Uncle Tupelo lijkt trouwens meer op het door jou daar aangehaalde The Long Ryders en Jason and The Scorchers, al was dat vooral bij het album No Depression en veranderde dat later.

Maar je kent Trace wel? Anders vraag ik me sowieso af hoe je bij dit album terecht gekomen bent, aangezien Trace hun meest bekende en best gewaardeerde album is. Persoonlijk heb ik daarna ook niets meer van deze groep gehoord wat ik echt geweldig vond, maar dit album ken ik dus nog niet. Die zeurstem is trouwens wel karakteristiek, moet je denk ik van houden.

Die ken ik ook wel. Op Thrasher's Wheat werd dit album aangehaald in een discussie rondom Youngs Living with War, vandaar.

Aan invloeden ontkom je niet, maar het moet niet te opzichtig worden. Hier vind ik het te weinig 'eigen' en te veel van iemand anders. Drive By Tuckers vind ik wat dat betreft ook niet bijzonder.

je stelt me teleur, maar ieder zijn smaak.

EDIT: Nu ik de plaat gehoord heb, moet ik toegeven dat de Neil Young invloeden vooral qua gitaarwerk iets groter zijn dan normaal. Echter storen deed het me nergens. Lekkere countryrock plaat met fijne zang. Die stem moet je van houden en dat doe ik gelukkig. Naast Trace de beste die ik van de band ken.

Jay Farrar boven Jeff Tweedy any day. hoewel dat vooral heel andere muziek is natuurlijk en een beetje een nutteloze discussie, want beide heren zijn goede muzikanten.