Donovan - Slow Down World (1976)

Folk
Label: Epic

1. Dark-eyed Blue Jean Angel (3:44)
  2. Cryin' Shame (4:23)
  3. The Mountain (Derroll Adams) (3:25)
  4. Children of the World (3:19)
  5. My Love Is True (Love Song) (3:35)
  6. A Well Known Has-been (7:07)
  7. Black Widow (5:33)
  8. Slow Down World (4:15)
  9. Liberation Rag (2:50)
Deze plaat op een kleine platenbeurs voor 8 euro op de kop getikt. Ik blijf Donovan toch een redelijk onderschatte muzikant vinden en probeer toch zo veel mogelijk van zijn oeuvre te pakken te krijgen. Dat bij deze plaat nog geheel niets is bijgeschreven op deze site, zegt denk ik wel genoeg. Het is 1976 als deze plaat uit is gebracht en Donovan bevindt zich in deze tijd in het rijtje 'bekend van vroeger'. Intussen heeft Bob Dylan, die zich beter aanpaste aan de tijdgeest, in 1976 met 'Desire' een knaller van formaat. Heel duidelijk dat dit niet met Donovan's plaat zal gebeuren. De vorige drie platen had Donovan nog bekende producers gestrikt (waaronder Mickey Most voor Cosmic Wheels), maar dat had geen grote successen opgeleverd. Vandaar dat Donovan het over een andere boeg gooit. Hij accepteert dat hij het grote publiek niet meer terug krijgt en richt zich op zijn kleine, trouwe fanbase. Hij produceert dit album zelf en trekt zich niets aan van wat er verwacht mag worden midden jaren 70. Enkel daar alleen voor vind ik het album sympathiek. Tekstueel komt er van alles langs. Het is duidelijk dat Donovan erg gelukkig is met zijn vrouw, want een aantal liefdesliedjes staan er op de plaat. Verder staat er een nummer van Derroll Adams op (The Mountain), dezelfde Deroll Adams heeft Donovan in de jaren 60 nog onder zijn vleugels gehad en is belangrijk geweest bij een aantal platen. Kant A is erg rustig met enkel mooie nummers, waaronder dus The Mountain. Daar staat ook het nummer 'Children of the world' een licht politiek-religieus nummer, waar niemand het niet mee eens kan zijn.
Kant 2 begint met een ironisch nummer 'A Well Known Has-Been' waar Donovan zichzelf met ironie beschrijft. Het is een funky nummer met blaas arrangementen. Donovan is nog niet vergeten door zijn mede muzikanten, want hier zitten prima studio muzikanten (Philip Donolly, Jim Keltner, KLaus Voorman).
Donovan zou Donovan niet zijn als er ook weer niet een wat vreemd nummer op een plaat staat en dat is dit keer 'Black Widow'. Maar klinkt op zich prima, een beetje nog de psychedelische Donovan.
Het album deed niet veel, blijkt ook hier wel op MM. Maar ik vind dat eigenlijk niet geheel terecht. Het is een beetje een tijdloos album met goede nummers. Het is niet echt positief, Donovan heeft moeite om zijn nieuwe status te accepteren en mijmert daarover.
Het is ook het laatste album dat uit werd gegeven op een groot label, het laatste album dat nog de onderste regionen van de hitlijst wist te bereiken. Alles wat hierna uit werd gebracht bereikte enkel de echte fans nog.
Op de hoes staat als laatste nog een boodschap van Donovan : 'use this album before the next century'. Mij is dat niet gelukt, omdat ik nu pas dit album heb gekocht. Maar ook hier laat Donovan zien dat hij in ieder geval wat zelfspot heeft.
Mocht je het album tegen komen, echt kopen. Er staan een aantal hele mooie nummers op !