Moek - Met Volksmuziek Uit de Brabantse Peel (1981)

Folk
Label: Peace Pie

1. Mazurka (1:47)
  2. Onze Vader Zei (3:33)
  3. Wie Komt Er Kloppen (3:45)
  4. Kuus en Ik (3:05)
  5. Polka (1:34)
  6. De Haverkist (2:34)
  7. Zeilbersg Volkslied (4:54)
  8. We Wonen de Groes In (3:20)
  9. Hekseldans (1:51)
  10. Het Vrouwtje van 'S Hertogenbosch (4:17)
  11. De Bakelse Boerin (2:22)
  12. Hier Sta Ik (3:10)
  13. Sientje (4:12)
  14. Edelmans Heere / Slingerdans (2:10)
Deze plaat uit de kringloop meegenomen. Eigenlijk alle Nederlandse folk van de jaren 70 tot begin jaren 80 verzamel ik wel. Daar zit natuurlijk nogal wat verschil in. Sommige groepen die heel dicht bij de traditie blijven en artiesten die de traditie enkel als inspiratiebron gebruiken en daar heerlijk vrij mee aan de haal gaan. Die laatste groepen vind ik op zich wat spannender en aantrekkelijker. Moek echter hoort bij de eerste groep. Moek komt uit de Peel. Brabant is zeker in de jaren 70 hofleverancier van de folk muziek. Moek betekent mist en de bedoeling is dat veel nog oude traditionele muziek niet in de mist verdwijnt, maar een nieuw podium krijgt. Jan van Ooij is de oprichter van Moek in 1974 en langzaam breidt de groep uit naar 6 leden.
Alle nummers zijn traditionele Peelse liederen en de begeleiding is ook redelijk traditioneel met accordeon, blokfluiten, draailier. Het komt nu wat oubollig en boers over, het mist wat sprankeling. Het doel was dan ook anders en deze liederen zijn in ieder geval voor het nageslacht bewaard. Een leuk tijdsdocument, maar niet iets wat ik veel op zal zetten.