Et Cetera - Et Cetera (1971)

West-Duitsland
Rock / Jazz
Label: Global

1. Thursday Morning Sunrise (11:38)
  2. Lady Blue (3:03)
  3. Mellodroma 2a (5:10)
  4. Raga (16:17)
  5. Milkstreets (4:15)
Mssr Renard
Extreem experimentele plaat waar Wolfgang Dauner wel bewijst van alle markten thuis te zijn; de band (hier ook met bassist Eberhard Weber) experimenteert met allerhande analoge toetseninstrumenten, percussie en een wijd scala aan etnische instrumenten zoals de sitar en wat blaasinstrumenten (waaronder ook een trompet).

Het resultaat is een eclectische mix van avantgarde jazz en psychedelica, waar ik zelf niet altijd van ben overtuigd. Als het gezelschap wat minder los gaat, zoals op het toch wel erg fraaie Mellodroma 2a met wel erg mooi gitaarspel van Sigi Schwab, klinkt het mij wel mooi in de oren. De 16minuten durende Raga is ook wel okay, maar lijdt een beetje aan ideeen-armoede en klinkt meer als een stonede psych-jam dan een jazzrock-stuk. Het flexibele basspel van Eberhard is wel weer uit duizenden herkenbaar.

Het is een ingewikkelde en erg moeilijke plaat om te doorgronden, dus het zal nog wel jaren duren voor ik het echt goed kan plaatsen. Van de aantallen keren dat ik deze heb opgezet, ben ik niet altijd uit mijn schoenen geblazen.

Misschien is deze plaat nét even teveel een experimentele krautrockplaat en nét even te weinig jazz(rock). En dat het daarin gelegen is, dat deze maar niet wil doordringen.