J-pop, niet echt het genre waar ik over het algemeen warm van loop. Kitscherigheid of juist extreem strakgetrokken eurodance-achtige producties doen mij met regelmaat tenenkrommen als ik deze voorbij hoor komen.
Alle vooroordelen de deur uit, dit plaatje opgezet zonder vooraf onderzoek over wie utada hikaru is, en met een toch wel extra kritische blik gaan luisteren. Ik hou er nooit zo van, maar voor de verandering hierbij eens een track na track verslagje van mijn bevindingen.
De intro van deze cd in het nummer this is love begint detroit house style uptempo en met een melodieus pianootje, echter na 15 seconden wordt al meteen duidelijk gemaakt dat detroit house en pompende 4/4 beats niet op dit album tevoorschijn zullen komen

Wat wel naar voren komt is de onmiskenbaar Japanse vocaal van Utada, gegoten in een onverstaanbaar, maar zeer catchy liedje. Het swingt en er zit ver weg in dit nummer gewoon een Zuid-Amerikaanse Jennifer Lopez vibe. Zeer geschikt nummer ook voor haar naar mij idee.
Keep trying is meer pop, en heeft een lekkere lijn die versterkt wordt door het Japanse taalgebruik. Het stoort me dan ook heel erg als er af en toe keep trying (zoals op 1m40) doorheen komt, leidt me erg af van de muziek en de fijne vocaal van utada die dit nummer duidelijk extra body geeft.
Blue is een track waar weinig op aan te merken valt, een erg lekker nummer waar vooral het snelle refreintje extra opvalt in combi met de productie die op de achtergrond blijft, maar het nummer toch heel duidelijk stuurt en extra warmte geeft.
Nichiyou no asa is een leuke track, maar vergeleken met de vorige 3 nummers is het mij net iets te zoet en poppy. Ook making love is extreem pop en mist voor mij de scherpe kantjes die op de vorige tracks duidelijk wel naar voren kwamen. Vooral making love is een 13 in een dozijn track voor mij.
Dareka No Negai Ga Kanaukoro (breek je bek er niet van bij zulke titels:P) past vervolgens nog minder op deze plaat. Een akoestische ballad met piano, gitaartje en wat subtiele strijkers op de achtergrond. Een vreemde eend in de beits tot nu toe productioneel gezien, maar muzikaal wel een hoogtepuntje tot nu toe. Want wat een prachtig nummer, dat niet oversentimenteel raakt, maar wel continu vol gevoel gebracht wordt. Dit is ook geen j-pop maar een klasse singer-songwriternummer.
De overgang naar het vervolg van deze cd na deze uitstap klinkt dan ook een beetje onnatuurlijk, en colors is een fijne track, maar na het vorige nummer blijf je toch een beetje in die sfeer en begint colors pas vanaf een minuutje te vatten. Dit nummer heeft het niveau weer van de eerste 3 nummers, catchy, electronische popliedje, waarbij het geheim van dit nummer voor mij in het aanstekelijke pianoloopje ligt dat regelmatig terugkomt in de achtergrond.
Tijdens het beluisteren van de voorgaande nummers was mijn interesse natuurlijk gewekt in deze artiest, en kwam ik tot de ontdekking dat dit eigenlijk een hele grote vrouw is in Japan, en dat de Amerikaanse markt de grote uitdaging is voor utada hikaru. Enerzijds omdat hier haar roots liggen zo te lezen, maar anderzijds natuurlijk ook ongetwijfeld voor de omzetmogelijkheden binnen de Amerikaanse popmarkt. Dit verklaart deze productie misschien iets beter, een gelikte popplaat met weer dat Zuid-Amerikaanse tintje. Het is mij een beetje te gewoontjes en gelikt.
Kairo is een downtempo ballad, met klassieke invloeden en een opzwependheid hiervan die me erg doen denken (maar natuurlijk flink verschilt) aan rob dougan’s furious angels uit de soundtrack van de matrix. Zonder luisterinspanning wordt je in dit nummer gezogen, vooral productioneel gezien. Vocaal mis ik net de juiste toon, wat ik erg jammer vind, dit nummer had naar mijn idee nog veel beter kunnen wezen.
Wings is een niemendalletje vooraf aan het mooie be my last. Eindelijk een track waarbij de Engelse titel in het refrein niet storend gebracht wordt. Dat ik de rest dan weer niet verst deert ook niet echt. Vooral de zang waarbij ze geen woorden gebruikt (neem ik aan

) imponeert.
Met het rare eclipse als tussendoortje wordt de laatste track bereikt. Passion is een afsluiter die de indruk dat het hier om j-pop nog even stevig wil bevestigen. Niet vervelend, maar het biedt niet het beetje extra dat het begin van deze plaat duidelijk wel had.
Al met al een voor mij verrassend album binnen het genre, dat ik overigens niet goed ken (misschien hoor ik vooral de slechte dingen). Over het totaal ben ik na ongeveer 5 keer luisteren gemengd enthousiast, een aantal prachtige nummers, een prachtige ballad, maar ook een aantal niemendalletjes.
Contrasterende hiervan is dat ik de goede nummers graag nogmaals wil beluisteren, maar dat de mindere nummers ervoor zorgen dat ik ook wel weer iets anders op wil zetten dan j-pop.