The Calm Before start met een lieflijk deuntje waar de storm op komt zetten. Stilte voor de storm?
Het titelnummer vloeit daarin over en is met z'n kleine kwartier gelijk het langste nummer van dit nieuwe Matt Elliott album.
De warme stem, de akoestische gitaar.... het is wederom aanwezig. En dan weer die lengte. Ik vraag me oprecht af waarom. Het nummer duurt gewoon tien minuten te lang. Dat kolkende einde had wat mij betreft veel eerder ingezet mogen worden.
The Feast of St. Stephen is ook volgens inmiddels beproefd recept: akoestische gitaar, opvallend warme zang, contrabas. Prachtig, maar onderhand niet echt verrassend meer. En bij
I Only Wanted to Give You Everything krijg ik wat ik ook bij de voorgangers had. Mijn aandacht verslapt wat en daar kan zelfs het meer up-tempo gevoel dat dit nummer probeert op te wekken niet veel meer aan bijdragen.
En zo krijgen we er nog twee in principe fraaie nummers achteraan maar heel erg opgewonden raak ik er niet van.
The Calm Before is absoluut een mooi album, maar ik heb het onderhand wel een beetje gehoord nu. Ik blijf het een herhalende draaimolen vinden, durf het nog net geen trucje te noemen want daarvoor is dit gewoon veel te mooie muziek. Ik denk wel dat ik redelijk alleen zal staan in deze mening. De fans zullen niet teleurgesteld zijn lijkt me, en hoor je Matt Elliott voor het eerst dan is het ongetwijfeld ronduit prachtig