Town of Saints - No Place Like This (2016)

Pop / Folk
Label: Snowstar

1. Modern Life (3:45)
  2. Needle in the Hay (3:56)
  3. Short Circuit Breakdown (3:28)
  4. Legions (3:26)
  5. Win (3:05)
  6. Do Ya Say (3:55)
  7. Württemberg Calm (3:45)
  8. No Place Like This (3:22)
  9. Shapes (3:50)
  10. It's Beautiful (4:27)
  11. Hold On (5:30)
avatar van WoNa
Dit is een heel fijn album. Wordt vervolgd.

avatar van WoNa
Iedere keer als dit album ophoudt te spelen, voel ik mij zo goed. En het meest verbazingwekkende daaraan is, dat ik mijzelf iedere keer weer door het middenstuk heen heb moeten worstelen. Het album begint aardig, met het meest commerciële nummer, 'Modern Lives'. Zeg maar een Sunday Sun nummer, waarna Towns of Saints links af slaat en een aardige trits neer zet. Maar ergens verderop wordt het mij te eenvormig en verlies ik interesse. Ik kan niet eens één nummer als schuldige aanwijzen, het is er gewoon. En dan knalt het titelnummer er in en is het alsof Arcade Fire me wegblaast met een goed nummer (dat gebeurt namelijk niet vaak in mijn wereld). De prachtige ballad 'Shapes' kleurt No Place Like This prachtig anders in, waarna de twee slotnummers het album uitermate positief afmaken. Ver, ver boven het gemiddelde. Jammer van dat tussenstuk dus. Menig band was met deze nummers op de plaat begonnen of mijn smaak matcht niet helemaal. Die optie is er ook nog.

Al met al toch een prima plaat en zeker een band om eens te gaan beluisteren als ze in de buurt zijn.

Het hele verhaal staat hier op WoNo Magazine

avatar van Arrie
WoNa schreef:

Bedoel je daarmee te zeggen dat je Arcade Fire normaal gesproken niet goed vindt? Dat is wel opvallend, want naar mijn idee klinkt de band op o.a. het titelnummer echt als een Arcade Fire-coverband. Ze lijken die band echt in elk aspect heel vakkundig gekopieerd te hebben, voor mijn gevoel. Van de manier van zingen tot de arrangementen en de koortjes.

Oh en wat anders. In dit stuk: 'A sound that came out of New York a few years back as well by already nearly forgotten bands like Vampire Diaries and Local Natives.' Bedoel je daar niet Vampire Weekend ipv Vampire Diaries? Die laatste heb ik echt nog nooit van gehoord maar vind ik ook nergens iets over terug op internet. Vampire Weekend is weliswaar verre van 'nearly forgotten' maar komen uit New York en die associatie had ik zelf ook al op het album.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Town Of Saints - No Place Like This - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

De Fins-Nederlandse band Town Of Saints leverde in de herfst van 2013 een buitengewoon fascinerend debuut af.

Something To Fight With was met geen mogelijkheid in een hokje te duwen en sprong op onnavolgbare wijze heen en weer tussen gloedvolle folk, springerige en stekelige indie-rock en nog een handvol andere genres.

Deze veelzijdigheid en onvoorspelbaarheid heeft de vanuit Groningen opererende band gelukkig behouden op haar tweede plaat No Place Like This.

De tweede plaat van Town Of Saints schakelt misschien nog wel wat driftiger tussen uiteenlopende genres dan zijn voorganger en het levert ook dit keer een volkomen uniek geluid op.

Direct in de openingstrack laat Town Of Saints horen dat het sinds haar debuut alleen maar is gegroeid. Modern Life is heerlijk zomers en funky, maar bevat ook een onderlaag die een stuk complexer is en fraai tegen de zonnige klanken aan schuurt.

De funky gitaarloopjes keren terug in de tweede track Needle In The Hay, maar krijgen dan gezelschap van een weemoedig klinkende viool, wat meer invloeden uit de 80s, mooi bij elkaar kleurende mannen en vrouwenvocalen en een beetje van Paul Simon’s Graceland.

Wanneer No Place Like This twee tracks onderweg is ben je al meerdere keren op het verkeerde been gezet, zoals Talking Heads dat kon in haar allerbeste dagen. Je bent op dat moment ook al meedogenloos verleid, want Town Of Saints maakt muziek die je alleen maar kunt koesteren.

Town Of Saints weet het hoge niveau vervolgens vast te houden tot de laatste noten weg ebben. Tot het zover is, is No Place Like This goed voor een fascinerende roller coaster ride waarin van alles en nog wat voorbij komt. Het ene moment rockt de band rechttoe rechtaan, het volgende moment verrast de band met stekelige passages waar The Arcade Fire een moord voor zou doen of met muziek die in de jaren 80 goed was geweest voor een serie hits, maar Town Of Saints kan ook uit de voeten met meer ingetogen passages, met tijdloos klinkende popmuziek die zo lijkt weggelopen uit de 70s of met klanken waarvan de zon onmiddellijk gaat schijnen.

No Place Like This is een vat vol tegenstrijdigheden, toegankelijk en tegendraads, ingetogen en meeslepend, melodieus en stekelig, maar Town Of Saints is er in geslaagd om er een fraai geheel van te maken.

Voorganger Something To Fight With noemde ik tweeenhalf jaar geleden een plaat die wereldwijd aandacht verdiende en dat geldt in nog veel sterkere mate voor de tweede plaat van Town Of Saints. No Place Like This is een verrassende, betoverende, meeslepende, zonnige, maar ook bloedstollend mooie plaat van een niveau dat maar heel weinig bands weten te halen. Ga dat horen. Erwin Zijleman

ohmusica
Ja erwinz heel goed. Overdadige aanbod en keuze voor grote namen maakt het er niet makkelijker op.

Arrie schreef:

Ja, ik vind heel weinig nummers van Arcade Fire echt goed. Op 'Funeral' staan er een aantal en op die laatste plaat, 'Reflector' ook wel. De manier waarop Town of Saints het idioom oppakt, vind ik beter. Het blijft direct in mijn hoofd hangen. Arcade Fire echt (bijna) nooit.

En ja, I stand corrected. Vampire Diaries moet natuurlijk Vampire Weekend zijn. Overheen gelezen, excuus.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Ontzettend fijne plaat zeg. Goeie drive, ene keer richting Oscar and the Wolf andere keer richting The Police.
Hold On topafsluiter.