Vektor - Terminal Redux (2016)

Label: Earache

1. Charging the Void (9:11)
  2. Cygnus Terminal (8:15)
  3. LCD (Liquid Crystal Disease) (7:33)
  4. Mountains Above the Sun (1:22)
  5. Ultimate Artificer (5:04)
  6. Pteropticon (6:00)
  7. Psychotropia (7:39)
  8. Pillars of Sand (5:19)
  9. Collapse (9:22)
  10. Recharging the Void (13:36)
Album stream: Terminal Redux

Het is tijd dat Vektor niet meer Voivod-adepten worden genoemd. Natuurlijk is het gitaarwerk beïnvloed door Denis ''Piggy'' D'Amour, maar de band stijgt tijdens Terminal Redux op naar zijn eigen thrashmetaluniversum. Pijlsnel en scherp, maar tegelijkertijd ongekend kleurrijk en psychedelisch voor thrashmetalbegrippen, dit is een band die toekomstmuziek maakt, maar ook zijn voorvaderen (Kreator, Coroner, Voivod) in ere houdt. Bij Charging the Void worden er soulvocalen ingezet als een intergalactisch koor en Collapse toont de eerste tekenen van cleane vocalen. Dit zou ontzetting kunnen brengen, ware het niet dat dit op een hele mellow wijze wordt gebracht en nog een extra dimensie aan het Vektor-geluid brengt. Recharging the Void is het definitieve teken dat Vektor een uniek gezelschap is: een dertien minuten durend epos dat uitmondt in een finale in de Pink Floyd-stijl die mij gruwelijk veel kippenvel bezorgt. Terminal Redux is ijzersterk en in zijn eindfase ronduit magistraal.

avatar van Don Cappuccino
Volgende keer een plaat vol met tracks van het kaliber/niveau Collapse en Recharging the Void en dan wordt het zonder twijfel vijf sterren. Nu een vette 4,5* die verdomd dicht tegen 5* aanhangt!

avatar van Rockfan
Don Cappuccino schreef:
Album stream: Terminal Redux

Het is tijd dat Vektor niet meer Voivod-adepten worden genoemd.

Mogen ze het logo weleens veranderen. Ik heb goed moeten kijken of er geen verkeerd plaatje bij geplaatst was....

avatar van Don Cappuccino
Hehe, dat logo ligt behoorlijk dichtbij het Voivod-logo, ja. Was helemaal verwarrend toen ze samen gingen touren...

avatar van gigage
Maar dit is toch geen Thrash metal?

gigage schreef:
Maar dit is toch geen Thrash metal?

Dit is echt zonder twijfel thrash metal. De vocalen gaan wat meer de blackmetalkant op en er zijn ook progrockinvloeden, maar voor de rest staat de plaat vol pijlsnel en fel riffwerk dat ook op platen van Slayer en Kreator zou kunnen staan als ze wat technischer zouden spelen.

Voor de rest vind ik het ronduit verbazend dat het hier zo rustig blijft. Bij websites als RateYourMusic en Sputnikmusic is de plaat razend populair met een hoog gemiddelde.

avatar van gigage
Nou, dan zal ik er eens een keer goed voor gaan zitten ipv wat snippets af te spelen. Alvast bedankt voor de tip.

avatar van wizard
Black Future vind ik erg goed, een van de beste thrashplaten van de laatste jaren. Outer Isolation vond ik dan weer weinig aan, maar ik ben benieuwd naar deze.

avatar van namsaap
Via Spotify wat nummers van dit album geluisterd. Klinkt verdomt lekker! Dit doet me af en toe denken aan Pestilence ten tijde van 'Malleus Malificarium'. Gaan we vaker luisteren....

PS de hoes doet me dan weer heel sterk denken aan 'Thresholds' van Nocturnus.....

avatar van ASman
Zonder twijfel de beste thrash band van de afgelopen jaren. De manier waarop thrash metal en prog rock versmolten worden tot een glad, klontervrij beslag is iets wat maar weinig bands eerder hebben gedaan. De vergelijkingen met Voivod kan ik wel volgen, al heeft Vektor toch een volledig eigen gezicht. Daarbij vind ik Voivod het grootste deel van de tijd eerder saai, terwijl Vektor telkens verrassend, ongrijpbaar maar tegelijkertijd ook weer enorm 'hooky' klinkt.

avatar van Dr.Pat
Knallende en retefelle plaat, hier worden we vrolijk van. Ouderwetse thrash idd, maar dan modern gebracht.

avatar van wizard
Terminal Redux is wat mij betreft het beste album van 2016, en een van de beste albums die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Het is een album waarvan ik veel verwachtte, vooral op basis van Black Future (Outer Isolation heeft weinig indruk gemaakt, maar misschien moet ik dat album ook nog eens een herkansing geven).

Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Terminal Redux is een overrompelende ervaring. Het album straalt energie uit, nodigt uit tot headbangen, en imponeert door de hoeveelheid riffs en solo's. Tegelijkertijd slaagt Vektor erin een verhaal te vertellen zonder dat dat verhaal de muziek in de weg staat. Het gebeurt zelden dat een album van 73 minuten me van kop tot staart weet te boeien, hoewel ik de eerste drie en laatste twee nummers net iets sterker vind dan de vijf nummers daar tussenin. Terminal Redux is in alles overdadig, en ik neem aan dat dit album veel tijd heeft gekost om te schrijven en arrangeren. Toch klinkt het fris en spontaan.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik aanvankelijk moest wennen aan de cleane zang op Collapse en Recharging the Void, en al helemaal aan de achtergrondzangeres in het laatstgenoemde nummer. Na vaak (geen idee hoe vaak) luisteren, zijn deze nummers toch uitgegroeid tot het sterkste stuk van het album, die Terminal Redux op passende wijze afsluiten.

Waar veel thrashbands doen wat ze altijd hebben gedaan, of doelbewust de jaren '80 nog eens dunnetjes overdoen, laat Vektor hier horen dat thrash nog steeds vernieuwend kan zijn en grenzen kan verleggen. Terminal Redux is een ontzettend ambitieus album, dat toch sprankelt en fris klinkt.

avatar van Alicia
Ai... geprobeerd. Ik probeer altijd van alles, maar dit gaat 'm dus niet worden! Wel leuk om te ontdekken dat er zoveel verschillende stijlen bestaan.

Poa
Fantastisch openingsnummer. Die uithaal op 4:38