Jega - 1995 (2016)

Electronic
Label: Skam

1. FZ Requiem (1:38)
  2. Knight Lore (3:35)
  3. Lake Windermere (3:58)
  4. Vermilion (5:12)
  5. Saint Bees (3:12)
  6. Mancunian Way (3:51)
  7. Momentum (3:04)
  8. Nima (2:58)
  9. British Rail (2:18)
  10. Lunar Jetman (4:34)
  11. ZX82 (4:21)
  12. Shockwave Rider (4:43)
  13. Starglider (1:38)
  14. Sabre Wulf (4:37)
  15. UNIVAC (6:33)
avatar van bas
bas
Gaaf zeg: 15 tracks uit het archief van Jega, van z'n originele DAT tapes. En ook nog eens uitgebracht op Skam (Ik wist niet dat dat nog steeds bestond, maar op Discogs blijkt dat Skam af en toe nog wel eens iets uitgeeft!). Dat is toch bij voorbaat al een aangename nostalgie trip

En het klinkt ook nog eens goed ook! Heel toegankelijk, en toch een mooie 'jaren 90' klank, je herkent Jega er goed in. Het vliegt nergens uit de bocht (Maar ach, misschien krik ik mijn eigen standaard steeds verder op)

Wat me trouwens ook pleziert zijn al die referenties naar klassieke videogames: Lunar Jetman, Starglider, Sabre Wulf.... dat herken ik wel van vroeger. De ZX82 en de Univac zijn oude zomputers en zo zal er vast nog meer inzitten.

Ik ben benieuwd of er nog steeds een braille-sticker op Skam releases zit

avatar van John Doe
Heel aardig, maar ik snap dat het meeste hiervan unreleased was voor zijn maatstaven. Vergeleken met alle electronic prima plaat ja.

bas schreef:
Ik ben benieuwd of er nog steeds een braille-sticker op Skam releases zit
Braille stickers zitten er nog op ja voor zover ik weet. De legofeet rerelease uit 2011 is de laatste die ik gekocht heb, maar die laatste van VHS Head moet ik ook ooit maar eens aanschaffen .

John Doe schreef:
Braille stickers zitten er nog op ja voor zover ik weet.

Inderdaad. Zowel op de CD als de vinyl versie zijn de stickers als vanouds aanwezig.

Deze hele plaat geeft voor mij echt perfect de jaren 90 IDM sfeer weer. Sommige nummers (Shockwave rider bijvoorbeeld) doen me echt denken aan de oude Aphex periode. Maar het is toch vooral Jega's eigen stijl die je hier hoort. De nummers ontwikkelen zich meer dan je in eerste instantie denkt. Knight Lore is zo'n nummer dat in eerste instantie wat onopvallend is, maar echt geweldig in elkaar zit.

Ook de snellere nummers als Momentum en Lunar Jetman (die melodie halverwege!) gaan er goed in. Geweldige collectie oud materiaal dit. Na de nodige luisterbeurten durf ik bijna te concluderen dat ik hem beter vind dan Variance.

4* voor nu