:Zoviet*France: - Just an Illusion (1990)

Avant-Garde
Label: Staalplaat

1. Lief Lulla (3:03)
  2. Nachtmaal (3:52)
  3. Wood-Shock (2:54)
  4. Nature but Not (4:01)
  5. Obscurity on the Line (2:05)
  6. Ascend a Fall (7:15)
  7. Caught in the Square (14:44)
  8. Rays Parallel (4:24)
  9. Swelled Out Downward (4:08)
  10. Signing Papal Briefs (4:40)
  11. Is It? (5:52)
  12. Mute Moon (4:12)
  13. Suspicious Stare (1:11)
  14. Lief Kirn (2:26)
avatar van John Doe
Mooi en boeiend ambient album. Er komen aparte loops van allerlei instrumenten en geluidsbronnen langs. Loops met een minimaal karakter, maar die verder vrij verschillen van elkaar. Hypnotisch, mysterieus en meditatief zijn een aantal termen die ik hiervoor kan opnoemen. De meest beschrijvende termen voor dit album ontbreken (op dit moment) echter in mijn woordenboek.

Ik kende nog nauwelijks wat van Zoviet France, maar het oogt me als een groep die wel ondergewaardeerd is. Had me er zelf ook eerder in kunnen verdiepen, want de groep was me een aantal jaar terug getipt. Ik was er toen wel minder klaar voor. De muziek is experimenteler dan de meeste (electronische) muziek. Niets om erg voor te vrezen, gezien het toch goed luisterbaar werk is. De opbouw van het album zit ook vloeiend in elkaar.

Er zijn goed beelden te associeren bij de muziek. Het had haast een alternatieve soundtrack kunnen zijn voor een Werner Herzog film in de jungle of een film als The Last Wave. Gezien de bewegelijkheid en klankkleur van de muziek lijkt het verder echt een album voor de analoge muziekliefhebber.