Vito - Make Good Areas Disturbed (2006)

Label: The Flower Shop

1. Ultimate Shame (5:27)
  2. Falling Out (6:21)
  3. Arrested by These Phenomena (7:47)
  4. Rejoice (6:14)
  5. Welcome the Lightning (4:24)
  6. Washaway (7:15)
  7. Across the Rubicon (6:45)
  8. A Reckoning of Sorts (8:06)
  9. Calm Down (8:00)
Omayyad
"You have purchased this recording and now you can allow it to work for you and take time to relax. All you have to do is listen… This recording is designed to help you achieve a deep, peaceful and regenerative sleep. Let this crystal blue haze be your sanctuary of wellbeing and calm. And to begin to concentrate on focusing on the sound of my voice…", prevelt een stem aan het begin van "Make Good Areas Disturbed", het debuutalbum van Vito.

Luisteren naar dit debuut is een luisterrijke ervaring, die vertrouwd in de oren moet klinken. Het vijftal bundelt namelijk allerlei stijlelementen van bands als The Album Leaf, Explosions In The Sky, Mogwai, The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra, Sickoakes en Sigur Rós samen tot een evenwichtig en adembenemend geheel. Evenals zijn genregenoten roept het kwintet op dit album een zekere muzikale spanningsboog in het leven. Vito weet deze vervolgens nagenoeg het hele album vast te houden, want de vijf schipperen vrijwel voortdurend heen en weer tussen dromerige geluidspassages enerzijds en allesvernietigende apotheosen anderzijds.

Ook weet het ensemble middels het herhaaldelijk aanwenden van allerlei onconventionele instrumenten handig te voorkomen dat deze benadering overmatig aan slijtage onderhevig is. Onder meer ondersteund door koperblazers, klokkenspelletjes, strijkers, xylofoons en hier en daar wat vreemdsoortige samples en andere rare tingeltangeltjes, doen de Welshmen immers hun uiterste best om hun formule in zoveel mogelijk verschillende gedaanten aan de man te brengen.

Ik ben dan ook zonder meer genegen om de weinig vernieuwende aanpak van het kwintet met de mantel der liefde te bedekken. Middels een dikwijls symfonisch getinte inkleding weet Vito immers deze tekortkoming vastberaden in iets positiefs om te zetten. Om die reden wil ik iedereen die sinds het lezen van bovenstaande referenties in opperste staat van verrukking verkeert verzoeken achter dit kleinood aan te gaan. "Make Good Areas Disturbed" is mijns inziens namelijk niets minder dan een regelrechte revelatie.

avatar van Lin
Lin
helemaal gelukt, je recensie heeft geholpen...ik ken dit album nu een tijdje (waarvoor nog dank ) en t heeft me helemaal gegrepen, morgen in mn top 10 en 5 *

Kid A(cid)
Een Post-Rock band met banden met Sophia. Moet ik op zoek naar gaan.