'Blue October' is vrij onbekend in Europa, maar inmiddels aardig groot in hun thuisland. Een Amerikaanse band uit Houston, Texas. Teksten zijn geschreven - en vaak ook geproduceerd - door zanger 'Justin Furstenfeld' en gaan veelal over zijn eigen belabberde leven. Slechte jeugd, scheiding waarna hij zijn dochter 'Blue' niet meer mocht zien. Dit vanwege zijn manisch depressiviteit. Zijn zelfmoordneigingen kan hij onderdrukken sinds hij muziek is gaan maken. Dit laatste kan uiteraard een marketingtruc zijn, maar ik ben bereid hem te geloven als ik hem zie optreden. Maar ik beluister de authenticiteit ook gewoon in zijn stem en de muziek. Het is lang geleden dat ik zo werd gegrepen door een band. En dan niet één nummer, of één album, maar het volledige repertoire! Afgelopen maanden heb ik hun volledige discografie - waaronder 6 studio albums; 1998-2011 - doorlopen en er zit werkelijk geen slecht album tussen. Wel kan ik hierin een scheiding maken. De eerste 3 albums vind ik de beste, wat niets afdoet aan de 3 albums die daarna zijn uitgekomen. Die zijn nog steeds erg goed. Maar het is alsof je kan beluisteren dat het leven van zanger 'Justin Furstenfeld' steeds meer stabieler is geworden. Hertrouwd, 2012 opnieuw vader geworden bij zijn nieuwe vrouw. Dus de harde emotie, tragiek en agressie die er bij de eerste albums echt inzit is bij de meest recente albums minder aanwezig.
--------------------------------
'History for Sale'
Op 'History For Sale' maakt de band een verandering door qua sound. Het album komt over het algemeen genomen minder 'schreeuwerig' over dan hun voorganger 'Constent To Treatment' en zit muzikaal erg goed in elkaar. Opbouw van nummers is erg goed. Nog steeds voldoende vocaal geweld. Violen iets meer naar de achtergrond. Alles goed afgewisseld met rustigere nummers. De stem van 'Justin Furstenfeld' heeft op dit album minder weg van 'Glen Hansard' (The Frames). Of ik ben er inmiddels op ingespeeld dat dit gewoon 'Justin' is. Dit laatste is meer waarschijnlijk. Als ik een favoriet album zou moeten kiezen zou dat; 'Constent To Treatment' zijn. Echter op deze 'History For Sale' staat mijn meest favoriete nummer van 'Blue October', namelijk; 'Razorblade'.
Blue October - Razorblade
En dus geef ik 'Razorblade' extra aandacht omdat het mijn meest favoriete nummer is van de band. 'Razorblade' is op het album al heerlijk, maar de live uitvoering is ook erg VET! Het basloopje, de drums, de viool en de excentrieke zang. De tekst. Alles klopt gewoon aan dit nummer. Zo recht uit het hart gebracht. Een nummer uit 2003 maar gezien de tekst beangstigend actueel. De eerste 2 coupletten gaan over het 'afpakken'/ de voogdijschap rondom zijn dochter 'Blue'. Het 3e en 4e couplet gaat over seksueel misbruik van kinderen door zijn oom die tevens priester is (kerkencrisis). En het refrein, waarin 'Justin' - in mijn beleving - zingt over zijn zelfmoordpoging(en) die hij met trots heeft overwonnen;
In letting go, I am so proud of what I've done