Steve Dawson - Solid States and Loose Ends (2016)

1 stem

Canada
Blues / Roots
Label: Black Hen

1. Loose Ends (4:48)
  2. Broken Future Blues (4:16)
  3. Leave My Name Behind (4:52)
  4. California Saviour (3:12)
  5. On Top of the World (4:47)
  6. Little Silver (4:00)
  7. Riley's Henhouse Door (3:49)
  8. Final Words (5:11)
  9. Can't Put That Monkey on My Back (4:01)
  10. Early Warning (4:25)
  11. You Got What It Takes (3:55)
  12. Driver's Wheel (3:54)
  13. Delia (3:48)
  14. Rose's Blues (4:47)
avatar van potjandosie
de uit Vancouver, Canada afkomstige multi-instrumentalist/songwriter/producer Steve Dawson die al sinds 2013 vanuit Nashville opereert is een grootheid in eigen land en won al diverse prijzen in Canada met zijn eigen albums en productiewerk (o.a. Kelly Joe Phelps). leerde de man kennen via zijn producties en muzikale bijdragen aan de albums van de blues/roots eveneens Canadese muzikant Jim Byrnes.

op dit album met liedjes in het blues/roots genre staan 10 eigen nummers plus 3 traditionals (7,9 en 13) en een cover "You Got What It Takes" van de Amerikaanse R&B/soulzanger Joe Tex.

op dit gevarieerde album wisselt hij up-tempo nummers met stevig elektrisch gitaarwerk en een enkele keer een blazerssectie af met meer rustige, ingetogen nummers als zijn eigen "Little Silver", "Riley's Henhouse Door" en de traditional "Delia" met prachtig, akoestisch "fingerpickin" gitaarspel, dat aan het werk van iemand als Chris Smither doet denken. deze 3 nummers zijn wat mij betreft de hoogtepunten,

slow-blues of "Final Words", dan weer ragtime/blues op "On Top of the World" of gospel blues op "Early Warning" met zang van Regina en Ann McCrary van de Amerikaanse gospelgroep The McCrary Sisters.

Steve Dawson heeft een prettig in het gehoor liggende, maar niet echt onderscheidende enigszins vlakke stem.

onder de sessiemuzikanten bevinden zich o.a. Fats Kaplin (accordion, mandolin, fiddle, viola) bekend van zijn werk met o.a. Nanci Griffith, John Prine en Tom Russell en Kevin McKendree (piano, organ)
die vele jaren bandleider was van Delbert McClinton's band.

een bijzonder fraai album niet alleen voor blues/roots liefhebbers, maar ook voor de liefhebber van virtuoos gitaarspel.

Album werd geproduceerd door Steve Dawson
Recorded at The Henhouse Studio, Nashville, Tennessee (zijn eigen studio)

Steve Dawson: vocals, acoustic & electric guitars, acoustic slide guitar, National steel guitar, pedal steel, pump organ, mandotar, Weissenborn, celeste, chamberlain, dobro & mellotron