Arkus - 1914 (1981)

4. No Chance (8:29)
  5. Adorable Woman (6:14)
  6. 1914 (5:47)
  7. Repudiation (5:35)
  8. Don't Break the Silence (7:30)
avatar van Aad Bannink
Het album "1914"van de Nederlandse-, symfonische rockband Arkus heeft een speciale plaats in mijn cd-collectie en het zal deze plaats ook altijd blijven houden. "1914" was in 1981 het allereerste symfonische rockalbum dat ik ooit in mijn leven kocht. Ik was destijds 14 jaar en kocht het album na een optreden van deze band. Uiteraard ging het hierbij toen om de uitvoering in vinyl.
In 1993 bracht het befaamde SI Music label dit prachtige album op cd uit. Dit is iets waar ik SI Music nog steeds dankbaar voor ben. Rond deze tijd stapte ik namelijk van het vinyl af en begon eigenlijk uitsluitend albums op cd te kopen.

"1914" zie ik nog steeds als hèt album waarmee mijn liefde voor de progressieve rock is begonnen. Nu, anno 2020, durf ik wel te stellen dat ik een collector van progressieve rock ben geworden. In de loop van de jaren kreeg ik een speciale voorliefde voor progressieve rock uit ons eigen land. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar Nederlandse-, progressieve rockmuziek dat op cd is uitgebracht. Je zult denken dat je dan snel klaar bent, maar niets is minder waar. Mijn speurtocht is nog lang niet klaar. En iedere keer wanneer ik weer een "nieuwe" band ontdek, is de volgende uitdaging om het album te vinden.
Deze gekte is begonnen met de aanschaf van Arkus zijn debuutalbum "1914".

Muzikaal gezien kan Arkus het beste beschreven worden als een progressieve rockband die rustige-, Wobble-gitaar-georiënteerde muziek maakt. Het album bevat erg veel instrumentale passages waarin dus vooral een Wobble-gitaar de hoofdrol speelt. Dit wil overigens niet zeggen dat de vocalen geen belangrijke rol spelen. Want dat doen ze uiteraard wel. Sterker nog, de teksten zijn veelal geïnspireerd op dichterlijke werken. De titel van het album “1914” doet al vermoeden wat het thema van de teksten is.
Ondanks de melancholische inslag van dit album, blijft het muzikaal gezien melodieus van het begin tot het einde.

“1914” van Arkus is voor mij het album waarmee mijn verzamelwoede van de Nederlandse progrock begon. Zo’n album blijft daarom een bijzonder album. Maar naast dit is “1914” ook gewoon een album dat je voor je plezier opzet. En dat heb ik tijdens het schrijven van dit relaas dan ook gedaan.

Beste Aad,

Wat leuk dat je nog steeds plezier hebt van 1914.

Groet Frans Smits
Arkus

avatar van Aad Bannink
Beste Frans,

Deze zag ik niet aankomen! Ben echt aangenaam verrast om iets vanuit de Arkus-hoek te horen.
Al vanaf 1981 heeft het album 1914 een bijzondere plaats in mijn collectie en mijn hart.
Het was het eerste symfonische rock album dat ik ooit kocht (na afloop van een optreden van jullie).

Ik draai het nog regelmatig! Ook "Win or Loose" draai ik vaak. Helaas heb ik het album "Two of a Kind" nooit op de tweedehands markt kunnen vinden.

Ik sta nog steeds perplex dat jij op mijn berichtje reageert. Heel bijzonder. Jij hebt mij met Arkus heel wat mooie muziek-luister-uren bezorgd! Zelfs ruim 40 jaar na dato is 1914 voor mij een album dat ik mee zou nemen naar het onbewoonde eiland.

Ik hoop dat ik je vragen mag of je na Arkus nog actief geweest bent in de muziek?
Hoop in ieder geval dat je het goed maakt! Nogmaals bedankt dat je op mijn berichtje reageerde.

Hartelijke groeten,
Aad Bannink

Frans Arkus schreef:
Beste Aad,

Wat leuk dat je nog steeds plezier hebt van 1914.

Groet Frans Smits
Arkus

Hi Aad,

Dankjewel voor je mooie complimenten.
Grappig is dat we nu, vanavond met de mannen van Arkus bij elkaar zijn.
Wat aan het pingelen, bbq, en drankje erbij.
Ik zal straks even in de studio zoeken of daar nog een exemplaar van Two of a Kind ligt.
Als dat zo is zal ik die naar je toezenden.

Groet Frans

Ja hoor, ik heb er een voor je

Als ik je adres mag zal ik hem naar je versturen.
Groet Frans

avatar van SporterJoost
Dit album kocht ik destijds nav een uitzending van de elpee-show van Wim van Putten. Bij de destijds bekend platenzaak Staffhorst in Amersfoort.

Draai het album zo nu en dan op vinyl (what else ) en dan komen de middelbare school herinneringen weer boven.

Grappig dat Frans Arkus hier ook reageert. Dat is de Frans 'onze afwasser' zoals zo mooi op de hoes staat?

avatar van RonaldjK
Roxy6, heb jij deze elpee? Ik niet, maar één van de eerste platen die ik aandachtig bekeek als circa zestienjarige in platenzaak De Grammophoon in Utrecht, toen nog met een kelder die tot aan de gracht vol stond met vinyl. Vond het een interessante hoes.
Ik denk ook dat Metallica dit idee heeft gejat voor Master of Puppets.

avatar van Roxy6
Hoi Ronald,

Nee deze plaat heb ik nooit gezien, ook nog nooit van gehoord zelfs (ook van de band niet).
De Grammophoonwinkel ken ik wel en heb ik ook zowel boven als beneden in de jaren 80 wat afgestruind...

Wat Nederlandse Progrock betreft: je bent wel bekend met het fraaie werk van Trace?
(drie geweldige albums !! )

avatar van RonaldjK
Nooit van gehoord zelfs, ga ik uitzoeken! Eveneens uit Nederland, zie ik. Arkus kwam uit Utrèg.

avatar van DeWP
Wat een verrassing dat ik deze band vandaag ontdekt heb! Toen ik de naam zag en het feit dat het progrock betrof was mijn interesse meteen gewekt. Ik zat in de (eind) jaren 70 behoorlijk in de Nederlandse symfo/progrock zoals earth and fire, solution, focus etc, maar hier had ik nog nooit van gehoord. Leuk om dit nu eens te beluisteren.

Vandaag dit album gekocht op plaat, hiervoor jarenlang op CD gehad.
Ik ben met Arkus in aanraking gekomen door mijn ouders, die bevriend waren met Louis. Daarom toch een klein lijntje waardoor ik een zwak heb voor Arkus.
Jarenlang is bij mij ook de link gelegt tussen de band, en de middelbare school waar ik op zat; Arcus.
Dankzij Arkus (en Kayak), is mijn liefde voor prog ontstaan.

Ik ga de plaat nu even om, en weer om...