Eden - Gateway to the Mysteries (1990)

Rock / Folk
Label: Shock

1. Mystes (1:34)
  2. Heads on the Hearth (4:12)
  3. Saint Genevieve's Dance (4:59)
  4. The Slow Bells (3:52)
  5. The Unveiling of Brigid (8:14)
  6. Spectral Pleasures (4:55)
  7. Fears from the Fire (5:28)
  8. Elder and Earthen Flame (3:45)
  9. The Unveiling of Brigid (1:43)
  10. Removed from Darkness (7:20)
  11. Rain Washed (5:13)
  12. Disenchanted Dream * (4:18)
  13. Shallow Mists * (4:07)
  14. Searching for Angels Hands * (4:55)
  15. Dark Beneath Trees * (2:53)
  16. Dusk * (3:28)
avatar van Ataloona
Gateway to the Mysteries werd na de EP The Light Between Works het eerste album van Eden en het werd een prachtig album. Duidelijk de erfgenamen van Brendan Perry en Dead Can Dance. Een mysterieuze benadering van de Middeleeuwen.

Het album bevat een duidelijke middeleeuwse sfeer en een goede samenwerking tussen akoestische en elektrische instrumenten. De synthesizers creëren een universele sfeer, de gitaren geven er een oosterse ''touch'' aan en de drums maken er een toegankelijk en poppy geheel van. De muziek is zeer elegant en netjes. Nergens een false toon die gezongen wordt; nergens gaat de muziek buiten de lijntjes. Toch is dit niet iets vervelends, integendeel. Dit album tekent een mythologische schets en de perfectie van dit album werkt goed mee om die schets ook volledig voor je te vertonen.

De (kennelijke) bonustracks vind ik zeker een toegevoegde waarde, aangezien ze totaal geen afbreuk doen aan het werkelijke album. Ze passen perfect bij de sfeer en ik kan het album niet eens los zien van de bonustracks. Opener Mystes, Fears from the Fire, The Unveiling of Brigid, Removed from Darkness en Rain Washed zijn sterke hoogtepunten. 4/5

avatar van Premonition
Deze band komt toch uit Melbourne, Australië? Duidelijk schatplichtig aan stadsgenoten Dead Can Dance. Zanger en gitarist Sean Bowley is een vriend van zowel Brendan Perry als Will Heggie, dus de muzikale koers ligt ook wat tussen het middeleeuwse DCD ten tijde van Aion en het donkere post punkgeluid van Lowlife. Origineel is het misschien niet, wel goed gemaakt. Bowley beweert echter dat hij eerder dan Perry het karakteristieke geluid van de Saz gebruikte.
Vorige band van Bowley, All Things Unseen, is pure post punk zonder de DCD associaties.