Deacon Blue - Believers (2016)

Label: earMUSIC

1. The Believers (3:36)
  2. This Is a Love Song (4:03)
  3. I Will and I Won't (3:47)
  4. Meteors (3:03)
  5. Gone (3:36)
  6. What I Left Out (3:18)
  7. A Boy (3:13)
  8. Birds (5:56)
  9. You Can't Know Everything (3:38)
  10. Delivery Man (4:25)
  11. Come Awake (3:52)
  12. B Boy (1:44)
avatar van E-Clect-Eddy
Nieuwe album van deze band, de derde sinds ze in 2012 weer bij elkaar kwamen.

avatar van E-Clect-Eddy
De Deluxe versie heeft 1 bonus CD en een bonus cassette!

Op de bonus cd 4 nummers, 13 t/m 16 uit de tracklist. Op de cassette een live registratie van een concert in London 1988, tracks 17 t/m 36. De vraag is hoeveel mensen kunnen die cassette nog luisteren. Er zou ook een downloadcard toegevoegd worden om nog eens een nummer te downloaden.

avatar van dix
dix
E-Clect-Eddy schreef:
Nieuwe album van deze band, de derde sinds ze in 2012 weer bij elkaar kwamen.

De Schotse Swans ?

Alleen staat er bij geen van de drie reunie-albums een inhoudelijk commentaar op de plaat zélf. Ik ben eigenlijk best benieuwd of die platen een beetje de moeite waard zijn. Deacon Blue stond twintig jaar geleden steeds garant voor kwaliteit.

dix schreef:

De Schotse Swans ?

Ik zal ze weer eens opzetten en kijken of ik met wat zinnige commentaar kan komen.

Kort door de bocht, zo subliem als de eerste 3 albums is het niet maar ik durf te zeggen dat er GEEN vullers op de 2 albums staan. Ze zijn weer prima op dreef en ze staan nog steeds garant voor kwaliteit. Het album A New House is enigszins beïnvloed door het toen aanstaande referendum over de onafhankelijkheid van Schotland (waar Ricky een voorstander van is).

Single Believer klinkt fris.
Ga binnenkort rest van het album luisteren

Ja leuke single!

Het is geen Dignity, Real Gone Kid, Raintown, Your Swaying Arms of Your Town maar dat kunnen we misschien ook niet meer verwachten. Dat doet me ineens denken dat ik de uiterst fijne verzameling b kanten e.d. Deacon Blue - Ooh Las Vegas (1990) nog ergens heb liggen. Die moet ik maar weer eens een keertje draaien.

E-Clect-Eddy schreef:
De Deluxe versie heeft 1 bonus CD en een bonus cassette!

Die tracks uit 1988 zijn juist het interessantst... Nou ja dan moet ik maar in de auto van mijn vriendin gaan luisteren

avatar van E-Clect-Eddy
Hey, Deezer heeft de single niet meer, maar staat die wel bij Spotify, met de rest van het album alleen kan de rest nog niet beluisterd worden.

Ik hoop dat er een complete digitale release voor ons is vigil van de Deluxe versie om het leven wat eenvoudiger te maken m.b.t. de 1988 bonustracks. Mijn deluxe AKAI cassettedeck is al 18 jaar kaduuk Destijds het duurste deel van mijn stereo

avatar van Mjuman
E-Clect-Eddy schreef:

Digitaliseren kan je leren De twee leukste/beste album kon je regelmatig tegenkomen op vinyl, voor een prikkie. Die staan hier ook in de kast. Ze komen er alleen weinig uit en dat komt niet door de kwaliteit, want die is goed: Wages Day, Real Gone Kid, Dignity, Fergus Sings the Blues bijv zijn primadeluxe pop

avatar van E-Clect-Eddy
Digitaliseren valt zeker te leren Mjuman ik denk zelfs ik dat zou kunnen leren

Het is alleen lastig met een deck die het niet doet! moet dan eerst nieuwe hardware aanschaffen of repareren, beiden was geen oplossing werd te duur en tijdrovend. Dan de derde oplossing, 300 tapes van 90 minuten bij het oud vuil, mocht volgens de milieu-check. Zonde, maar helaas pindakaas.

avatar van E-Clect-Eddy
De nieuwe single nu ook op Deezer (de vorige nog steeds niet) en vandaag is daar de video bij gekomen... band is er niet in te zien.

Is een beetje de automatische piloot zo op het eerste gehoor, licht zwijmelend.

avatar van E-Clect-Eddy
Ook deze is uit vandaag en ben benieuwd, in elk geval meer elektronica in This Is A Love Song

avatar van vigil
Ik draai hem nu, I Will and I Won't is wel extreem suf!

Overigens zit bij dde versie met dat cassettebandje met het li9ve concert ook een download link van dat zelfde concert zodat je hem ook zonder cassettedeck (blijft een mooit woord ) kan afspelen of zelf op cd kan branden

avatar van vigil
Er staan best goede nummer op hoor (The Believers, Birds en You Can't Know Everything bv.) maar als geheel komt het toch te kort t.o.v. het werk uit hun glorie periode. Dat kan natuurlijk en dat geeft ook niks maar qua cijfer kom ik dan niet verder dan iets meer dan een 6je.

vigil schreef:
Er staan best goede nummer op hoor (The Believers, Birds en You Can't Know Everything bv.) maar als geheel komt het toch te kort t.o.v. het werk uit hun glorie periode. Dart kan natuurlijk en dat geeft ook niks maar qua cijfer kom ik niet verder dan een iets meer dan een 6je.

Heb ook de indruk dat deze minder is dan de twee voorgangers The Hipsters en A New House. Ik zou zelfs willen zeggen het op één na minst aantrekkelijke van de band, maar ik heb het pas één keer gehoord en hoor wel een paar leuke nummers. Ik heb een zwak voor deze band en rond het dus naar boven af.

avatar van E-Clect-Eddy
Vanaf de eerste noten van het album klinken de voor Deacon Blue zo karakteristieke piano-klanken ons tegemoet, feest de herkenning in het het openingsnummer, met een gitaar die nooit ver weg is maar in essentie is dit een Piano gedreven Pop band (die de gitaar niet schuwt). The Believers en This Is A Love Song, strijden om het predicaat sterkste nummer van het album; de single wint. Net iets meer ingrediënten werden er hier gebruikt, alleen de tekst is niet te sterk.

Meer piano op I Will and I Won't hunkert naar romantiek zoals Ricky vaker heeft gemaakt zoals Chocolate Girl, wie niet van romantische ballads houdt zal hier afhaken, ook omdat het redelijk ontkleed is maar niet minimalistisch. Meteors de eerste keer dat opvalt dat de stem van Ricky toch meer moeite moet doen om de noten te raken, maar het lukt hem nog, hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Lorraine McIntosh zij lijkt wel minder te leiden onder ouderdom van de stembanden. Ricky klonk altijd al wat hees maar in dit nummer is dat iets duidelijker te horen. Of had hij een slechte dag?

Alle nummers zitten muzikaal weer prima in elkaar maar het klinkt wel alsof ik het al eerder heb gehoord in oudere werk, zelfde geldt voor Gone. Het gitaarwerk in laatstgenoemde nummer knipoogt hier wat naar de stijl van The Edge (U2) en Coldplay. In het meer ingetogen What I Left Out komt een stuk oude Deacon Blue melancholie weer naar boven. Wellicht het op twee na beste nummer. A Boy een experiment met instrumenten uit de klassieke muziek die in de verte naar The Beatles neigt.

Birds de violen blijven maar iets verder naar de achtergrond. "One day we gone be free" dit nummer zou eigenlijk beter passen op het vorige album want die had als sub-thema de onafhankelijkheid van Schotland. Daar past dit prima bij, hier valt het overigens prima nummer iets uit de toom. Het klinkt ook als een kerstmis-single. You Can't Know Everything de kerstsfeer wordt nu echt doorgedrukt. Delivery Man "i'm just a singer of song" zelfreflectie maar het spat er niet vanaf, de aflevering had beter gekund.

Come Awake en we naderen het einde van het album want dit is eigenlijk de afsluiter afgezien van de instrumentaal die volgt. Ze kunnen niet wakker blijven zingen ze in de tekst en zo voelt het ook aan. Gaat uit als een nachtkaars maar je wordt dan weer gewekt met het aanzwellende slotnummer. Met het instrumentale B Boy gaat het album dan toch als een nachtkaars uit, een exercitie in arrangementen voor klassieke instrumenten die al eerder in A Boy werden gepresenteerd.

Ze kunnen nog steeds een prima album afleveren, maar toch lijkt het een herhaling van zetten. De teksten lijken iets minder gedreven dan wel van minder pathos voorzien. Het album klinkt als een geheel en dat is zowel het sterk- als wel zwaktepunt, geen nummer die er echt ver boven uitsteekt. Het album zal het prima doen onder de kerstboom, niemand die er zich aan zal storen in een gemêleerd gezelschap. Maar daar is het nu nog te vroeg voor om van te genieten. Een kerst-album voor mensen die geen kerstmis vieren maar nog wel willen geloven, The Believers.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Zeker na het geweldige Live At Glasgow Barrowlands ga ik dit album in huis halen, want een nummer als This Is A Love Song vind ik erg sterk, net zoals The Believers trouwens.

TEQUILA SUNRISE schreef:

Naar aanleiding van die inderdaad geweldige live box ben ik dit album ook beter gaan waarderen.

Ik ga van een drie naar een 3 en een half

avatar van TEQUILA SUNRISE
Heeft even geduurd maar heb de plaat dan eindelijk in huis.
Fijn album met nummers die ik op hun live plaat reeds gehoord had waardoor mijn interesse in de band weer aangewakkerd werd.
Vooral Believers, This Is A Love Song & Delivery Man springen eruit.
I Will And I Won’t is een misser maar de rest van de plaat is van prima kwaliteit.