St. Paul & The Broken Bones - Sea of Noise (2016)

Soul
Label: RECORDS

1. Crumbling Light Posts, Pt. 1 (1:30)
  2. Flow with It (You Got Me Feeling Like) (3:16)
  3. Midnight on the Earth (3:53)
  4. I'll Be Your Woman (3:56)
  5. All I Ever Wonder (3:29)
  6. Sanctify (5:55)
  7. Crumbling Light Posts, Pt. 2 (0:37)
  8. Waves (3:33)
  9. Brain Matter (3:57)
  10. Burning Rome (4:04)
  11. Tears in the Diamond (3:46)
  12. Is It Me (2:13)
  13. Crumbling Light Posts, Pt. 3 (0:55)
  14. La Bruit * (3:04)
  15. All I Ever Wonder [Mahogany Session] * (3:36)
avatar van Tubanti
Mmm, paar keer beluisterd nu. Stuk voor stuk geen slechte nummers, maar ze blijven ook niet echt hangen en het album lijkt toch wat te lang te duren. Zal het nog een paar keer proberen, maar ik denk dat het debuut toch een stukje beter is.
Sanctify is tot nog toe het hoogtepunt.

avatar van Reijersen
Witten mannen maken ook soul, dat is ons de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. St. Paul & the Broken Bones doen dat met z’n zevenen en hebben qua looks niet soulvols in zich. Dat ze dat muzikaal wel hebben werd in 2014 al duidelijk met hun debuutalbum Half the City. Daar moet met deze nieuwe plaat dus vervolg in komen.

Dat is er dan in eerste instantie met Crumbling Light Posts, Pt. 1. Hiervan zijn er over het gehele album nog 2 parts. Het zijn gospel ingestoken intermezzo. Niet direct hele goede toevoegingen aan het album trouwens.
Het begint qua songs echt met Flow With It. Dit is een fijne funky soul song met de bekende ingrediënten. Iets waar deze mannen zich sowieso wel van lenen. Ze doen daarin niet heel moeilijk om buiten de bekende paden te treden. Wel pakken ze die bekende ingrediënten goed op. Daarbij komt vocaal dat de zanger soms wat te nasaal klinkt naar mijn smaak. Niet direct mijn grote voorkeur. Het mist daardoor ook vocaal wat warmte.
Is dan alles vooral veel van het zelfde? Nee, dat ook niet direct. Zoals gezegd is de basis bekend, maar weten ze daar ook wat afwisseling in aan te brengen. Zo klinkt het ene nummer meer bluesy (I’ll Be Your Woman) en het andere juist wat rustiger (All I Ever Wonder). De ene keer kiezen ze voor meer blazers (Burning Rome) en de andere keer juist voor meer groove (Tears in the Diamond). Tevens horen we juist wat kleinere nummers (Is It Me) en nummers waarop ze juist wat meer rocken (La Bruit). Tussen al die nummer zit wel één grote favoriet en dat is Sanctify. Een nummer waarin het orgel wonderwel goed wordt gebruikt en waar een duidelijke, mooie sfeer wordt neergezet.

avatar van Sjaakspeare
'All I Ever Wonder' is alvast sterk. Alleen overbewerkt bij het refrein. Ben benieuwd naar de rest. Ik luister immers nog regelmatig naar het briljante 'Broken Bones and Pocket Change' van het vorige album.

Live is deze band ijzersterk, trouwens. Vaak ontzagwekkende climaxen aan het eind van nummers.