Califone - Roots & Crowns (2006)

Rock / Folk
Label: Thrill Jockey

1. Pink & Sour (4:13)
  2. Spiders House (3:47)
  3. Sunday Noises (2:50)
  4. The Eye You Lost in the Crusades (4:42)
  5. A Chinese Actor (4:18)
  6. Our Kitten Sees Ghosts (2:47)
  7. Alice Crawley (0:37)
  8. The Orchids (2:55)
  9. Burned by the Christians (3:55)
  10. Black Metal Valentine (6:16)
  11. Rose Petal Ear (2:09)
  12. 3 Legged Animals (4:08)
  13. If You Would (5:43)
avatar van musicfriek
Dankzij een muziek Knock Out hier op de site kennis gemaakt met het nummer The Orchids en jee, wat een heerlijk nummer is dat. Ik dacht dat ik naar een jaren 60 groep zat te luisteren. Dit album moet wel de moeite waard zijn?

avatar van Astronaut
Is het zeker, maar wel wat experimenteler dan wat je op basis van The Orchids zou verwachten denk ik. Het is heel sfeervol en rustgevend en daarnaast hele prettige fietsmuziek, misschien omdat Califone voor mij het best tot z'n recht komt als de wind door mijn haren waait en ik er wat visuele input bij heb (van slaperige buurten in de vroege ochtend bijvoorbeeld of van die nog maar net aangelegde recreatiegebieden die door hun kille kunstmatigheid toch ook wel weer iets moois krijgen). (Aldus spreekt de wat poëtisch ingestelde scholier die elke dag een eind naar school moet fietsen, en dan ook weer terug.) Alleen het laatste nummer vind ik wat minder dan de rest, maar alsnog is dit album de 4,5 zeker waard.

avatar van grovonion
Ik kom niet verder dan 2.5*. Ligt eerder in de richting van Animal Collective etc. dan van de Folk die ik graag hoor. The Orchids is inderdaad het meest 'klassieke' nummer en redt het album net nog in de helft van de punten.

avatar van TJN
TJN
Van alle 'aardse' pop of rock groepen is Califone een van mijn favorieten. Dit album springt samen met Heron king Blues voor mij boven het maaiveld uit. Er is zoveel mainstream, de massa lijkt steeds groter te worden met nikszeggende bandjes. Het geluid van Califone klinkt bij mij als thuiskomen. Laidback, een bescheiden moerasvipe, gevarieerde tonen en frequenties, enigszins dromerig, vaag, altijd onzeker over wat de toekomst brengt, zoals het leven is, je kan altijd in één of ander moeras wegzakken. Daar houdt mainstream voor mijn gevoel geen rekening mee, geeft mijns inziens een eenzijdig wereldbeeld. Eén dimensionaal is het woord wat in mij opkomt. Vlak. Daar lijkt een band als Califone in mijn optiek in haar muziek een antwoord op te hebben gevonden.

avatar van Omsk
Natuurlijk moet hiet ook even gemeld worden dat het bewierookte The Orchids een cover van Psychic TV is .