Haley Bonar - Impossible Dream (2016)

Folk / Pop
Label: Memphis

1. Hometown (3:04)
  2. Your Mom Is Right (3:30)
  3. Kismet Kill (3:28)
  4. I Can Change (3:13)
  5. Stupid Face (3:30)
  6. Called You Queen (3:20)
  7. Jealous Girls (3:00)
  8. Skynz (2:55)
  9. Better Than Me (3:14)
  10. Blue Diamonds Fall (2:32)
avatar van heartofsoul
De naam Haley Bonar was ik wel eens ergens tegengekomen, maar je kunt natuurlijk niet alles gaan beluisteren, dat is nu eenmaal ondoenlijk. NPR kwam echter met een First Listen-link van dit nieuwe album dat volgende week zal verschijnen. Het is, zo vind ik (na één draaibeurt), meer pop dan folk, maar wel tamelijk verrassend. Ik hoor goede liedjes, en de stem van Haley Bonar vind ik erg prettig in het gehoor liggen. Wel vind ik het geluid van dit album érg ruimtelijk, al verdragen sommige songs die galm prima. Maar misschien ligt dat ook aan mijn stemming, die nogal eens wisselt. Later nog maar eens opnieuw luisteren.

Oordeel zelf:
First Listen: Haley Bonar, 'Impossible Dream' : NPR

avatar van E-Clect-Eddy
Haley Bonar kende ik niet eerder maar de review op NPR deed me vermoeden dat dit mij wel zou aanspreken.

Dat doet het ook, er zitten duidelijke verwijzingen naar Country in de muziek maar niet te veel dat het mij stoort, ben niet zo'n fan van dat genre. Ze heeft een typisch lekker heldere Country stem wanneer ze uithaalt maar verder zingt ze iets gedempt. Soms rockt het een beetje, soms iets meer folk invloeden maar op zich goed gebalanceerd geheel. Als single is er gekozen voor I Can Change misschien dat het rockende Kismet Kill met een iets hoger tempo beter zou zijn geweest. De nummers klinken als een iets minder donkere versie van Gemma Ray. Indie Rock invloeden komen naar boven in de afsluiter Blue Diamonds Fall en dat is voorlopig mijn tweede favoriet. In Stupid Face komt er een fijne synth over een lekker drumritme naar voren en dat is mijn derde keus. Grommende gitaren worden zeer gedoseerd toegevoegd in de diverse nummers , zoals in Called You Queen. Misschien kandidaat voor mijn Top 50 albums van 2016.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Haley Bonar - Impossible Dream - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

De Canadese singer-songwriter Haley Bonar leverde haar eerste plaat af in 2002.

The Size Of Planets verscheen op het label van Low voorman Alan Sparhawk en werd niet alleen vergeleken met Low maar ook met Mazzy Star, Shannon Wright en Elliott Smith.

Dat zijn stuk voor stuk bands en muzikanten die ik heel hoog heb zitten, maar desondanks had ik nog nooit van Haley Bonar gehoord.

Inmiddels weet ik dat de vijf platen die de Canadese muzikante de afgelopen 15 jaar uitbracht konden rekenen op zeer positieve recensies, maar ik beperk me voorlopig maar even tot haar zesde plaat.

Impossible Dream verscheen een week of zes geleden en pikte ik op dankzij een zeer lovende recensie in een Brits muziektijdschrift (ik gok dat het Uncut was). Sinds de eerste noten van de plaat ben ik fan, want Haley Bonar maakt muziek waar ik een ongelooflijk zwak voor heb.

Het is muziek die meerdere kanten op schiet, waardoor Impossible Dream een behoorlijk ongrijpbare plaat is. Haley Bonar verwerkt flink wat invloeden uit de folk en de country in haar muziek, maar een rootsplaat is Impossible Dream zeker niet. Een aantal tracks op de plaat is bijzonder aanstekelijk, maar Haley Bonar is ook zeker geen typische popprinses. Dankzij alle galm en de mooie helder gitaarlijnen heeft de muziek van de uit St. Paul, Minnesota, opererende singer-songwriter wat oppervlakkige raakvlakken met de dreampop en de slowcore, maar ook deze raakvlakken zijn uiteindelijk slechts van beperkte waarde.

Laten we het er maar op houden dat Haley Bonar een bijzonder eigen geluid heeft, waarin uiteenlopende invloeden zijn verwerkt.

De stem van de Canadese is al even moeilijk te omschrijven. Haley Bonar kan net zo’n countrystrot open trekken als Neko Case, maar is net zo makkelijk een zangeres van lome en dromerige torch songs of een rockchick die het stevigere werk niet schuwt.

Het maakt van Impossible Dream een vat vol tegenstrijdigheden en een hopeloze plaat voor recensenten die een plaat bij voorkeur binnen een paar regels in een hokje willen proppen. Het is echter ook een plaat vol geweldige songs, die worden gedragen door een hele bijzondere instrumentatie vol aangename galm en een stem die alle kanten op kan.

Grote kans dat je door alle loze vergelijkingen helemaal niets aan deze recensie hebt, maar ga, net als ik een week geleden deed, gewoon luisteren en de kans is groot dat Haley Bonar overtuigt. Bij mij groeit Impossible Dream nog wel even door, want het is ook nog eens een plaat die maar nieuwe geheimen blijft prijsgeven. Erwin Zijleman

avatar van E-Clect-Eddy
Grappig. dat van Alan Sparhawk's label wist ik niet, heb me ook niet verder in haar verleden verdiept. Misschien dat ouder werk me ook gaat bevallen.

Ze komt nog dit jaar naar de Paradiso, kleine zaal op 17 oktober.