21 Savage & Metro Boomin - Savage Mode (2016)

Uitgebracht in eigen beheer

7. Mad High (3:00)
  8. Feel It (2:43)
  9. Ocean Drive (3:47)
avatar van Yestsida
Lang geleden dat ik dit nog eens beluisterd had.

Tijdens mijn eerste luisterbeurt was ik toentertijd ook totaal niet overtuigd van 21 Savage als rapper. Toen vond ik de gastheer zo sloom rappen dat hij zelf precies elk moment in slaap kon vallen. Metro Boomin vond ik wel leuk, maar zijn beste beats zijn toch samen gemaakt met SouthSide (vind ik nog steeds). In dit straatje zijn de beats van SouthSide toch meestal net iets harder en vooral rauwer dan die van Young Metro.
Op aanraden van een ex-collega die hier helemaal van weg was besloot ik toch deze EP maar eens een kans te geven.

Nu zijn we ettelijke jaren verder en is het kwartje, door andere projecten en gastbijdrages, bij 21 Savage gevallen en hoor ik hem ontzettend graag voorbij komen. Hij is nog steeds niet de meest energieke rapper maar waar ik zijn stijl eerst tergend saai vond heeft dat gevoel nu plaats gemaakt voor het feit dat hij vreselijk gebroken klinkt en de nodige mentale littekens heeft door het leven dat hij geleidt heeft en de dingen die hij gezien heeft. Zijn uiterlijk en stem helpen ook bij het feit dat je gelooft dat hij geen simpel leven achter de rug heeft, hij heeft iets authentieks over zich. Doorheen Savage Mode geeft hij ook aan een ongezonde relatie te hebben met het bekende "lean", zo citeer ik "Baby, I can't quit that lean... put a ring 'round Codeine" uit Feel It.
Mad High is dan bijvoorbeeld redelijk atypisch voor de jonge MC omdat hij zelden zo uitbarst van energie en zo wakker klinkt.

Metro Boomin heeft al energiekere producties en grotere clubbangers op zijn naam staan dan wat hij op deze collaboratie-EP laat horen. Hier klinkt het allemaal net wat serener, rustiger en somberder maar dat is exact de sound dat bij een rapper als dit past. Deze jonge producer weet exact wat 21 Savage nodig heeft en geeft hem de sound waar hij volledig tot zijn recht komt.
No Heart is de rauwste beat op dit project en daarom mag het ook geen verrassing komen dat SouthSide als co-producer gecrediteerd is. Feel It is een co-productie met Zaytoven en zijn stijl herken je subtiel zonder dat hij er een one-man-show van maakt.

Bad Guy is het enige nummer op Savage Mode dat me niet volledig kan bekoren. Dit heeft volledig met de productie van Metro Boomin en Sonny Digital te maken, deze maakt gebruik van sound effecten dat niet prettig in mijn gehoor liggen.

Ik schommel tussen 3,5* en 4* maar dit doorbraakproject van 21 krijgt het voordeel van de twijfel!