Sundara Karma - Youth Is Only Ever Fun in Retrospect (2017)

Label: Sony

1. A Young Understanding (4:03)
  2. Loveblood (3:47)
  3. Olympia (4:11)
  4. Happy Family (6:02)
  5. Flame (3:48)
  6. Lose the Feeling (4:13)
  7. She Said (3:44)
  8. Vivienne (3:50)
  9. Be Nobody (2:50)
  10. Deep Relief (3:42)
  11. Watching from Great Heights (2:57)
  12. The Night (4:24)
avatar van coldwarkids
Dit gaat een grote band worden. Let op m'n woorden. Het fantastische catchy A Young Understanding en het kippenvel mooie Happy Family.

avatar van VladTheImpaler
Aardige plaat geworden met vooral in het begin een aantal catchy nummers. Minpunt voor mij echter is dat ik tegen het einde de indruk krijg dat ik de nummers al eerder voorbij heb horen komen.

avatar van LittleBox
Ha, nu we helaas helaas afscheid hebben moeten nemen van The Maccabees hoeven we toch niet te treuren. Dit bandje levert een puik eerste (?) album af in de traditie van voornoemde band. Lekker catchy. Zou leuk zijn als ze op pakweg Best Kep Secret te zien zouden zijn (hint)...

avatar van AOVV
Sundara Karma (wat in het Sanskriet zoveel betekent als prachtig karma), is een jonge Britse band die eerder al een aantal singles en EP’s uitbracht (de EP’s zijn ook te vinden op MusicMeter, overigens), en aanstekelijke popmuziek ten berde brengt. De beste songs zijn op de eerste helft van de plaat te vinden; opener ‘A Young Understanding’ en ‘Loveblood’ (ook te vinden op ‘EP1’) zijn catchy, lichtvoetig en dansbaar, met echo’s van Arcade Fire in zijn meest hitgevoelige maillot.

Na dit dynamische duo wordt er één versnelling teruggeschakeld voor ‘Olympia’, dat zowel in tekst als sound iets melancholisch heeft, maar tegen het einde toch weer wordt aangezwengeld. Hét prijsnummer is in mijn ogen echter ‘Happy Family’, tevens het langste nummer op de plaat. Het begint erg rustig, en de meerstemmigheid doet me wat denken aan Fleet Foxes. Gaandeweg wordt de song wat meer opengetrokken, om richting een weidser geluid door te groeien, zonder als eendimensionale stadiumrock te gaan klinken. Op die manier wordt gedurende 6 minuten de aandacht gehouden, wat een knappe prestatie is!

Helaas hebben we dan ook meteen het beste gehad. Met ‘Vivienne’ (‘EP2’) staat er toch nog een sterke song op, maar voor het overige worden de beloftes van de eerste vier songs niet ingelost. Zo klinkt ‘Flame’ bijvoorbeeld rotaanstekelijk, maar het werkt om één of andere reden niet bij mij. De overige songs gaan een beetje aan me voorbij, en klinken alsof ik ze al eens eerder heb gehoord. Iets meer afwisseling mag wel, en de band zal ook nog moeten werken aan het eigen smoeltje. Maar dat is zeker geen schande voor een band die zich nog in een zeer vroege fase van hun eigen muziekgeschiedenis bevindt.

3 sterren

AOVV schreef:

Zeker weten! Dat nummer op repeat laten staan zou zo kunnen met dat nummer. Heel goed gedaan. 6 minuten zijn wat dat betreft snel om.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Catchy en inderdaad lijkt wel de zanger van Maccabees.Had iets minder glad gemogen. Deep Relief is wel erg vet

avatar van coldwarkids
Blijft een heerlijk album!