Faction - Faction (1981)

10. Burning Feet (2:14)
  11. Vienna (1:27)
  12. Tired of Love (3:55)
Tomio
Een gedeelte van de muzikanten ontslagen en zangeres Jayne Casey met zwangerschapsverlof: dat was eind 1980 de situatie rond de Liverpoolse band Pink Military. De overgebleven leden Nicky Hillon (oftewel Nicky Cool) en Reg Redmond (nog maar net aangesloten bij de band) gebruikten deze time out om samen de studio in te gaan voor een eenmalig project. Zij werden hierbij ondersteund door drummer Joe Musker en aangezien deze (zoals ook Redmond) kortstondig gespeeld had in Wah! was het niet verwonderlijk (maar zeker vermeldenswaardig!) dat ook Pete Wylie hieraan zijn medewerking gaf.

Het resultaat is een verzameling songs, die goed passen in het post punk genre uit die tijd. Sommige nummers hadden niet misstaan op een album van Pink Military, mits Jayne de vocalen verzorgd had. Persoonlijk vind ik het toch net iets interessanter dan Pink Military door de meer prominente aanwezigheid van een elektronische sound en het sterker experimenteel karakter van enkele songs.

Oorspronkelijk zou het project “The Pink Military Faction” heten. Reg vond dit teveel klinken als een terreurbeweging, daarom werd het ingekort tot slechts “Faction”. Deze naam bleek uiteindelijk niet echt origineel te zijn – er zouden nog twee bands uit Liverpool voortkomen met dezelfde naam – maar de inkorting is wel profetisch geweest. Pink Military kwam namelijk nooit meer bij elkaar en Jayne Casey zou weldra verder gaan in een nieuwe band: Pink Industry.