The Turtles - Shell Shock (1987)

Label: Rhino

1. Goodbye Surprise (2:55)
  2. Like It or Not (3:46)
  3. There You Sit Lonely (3:42)
  4. We Ain't Gonna Party No More (4:54)
  5. Cat in the Window (1:41)
  6. Lady-O (2:52)
  7. Can I Go On (3:00)
  8. Dance This Dance [Alternate Version] (3:18)
  9. You Want to Be a Woman (3:24)
  10. If We Only Had the Time (4:20)
  11. Gas Money (2:16)
  12. Teardrops (3:02)
  13. Who Would Ever Think That I Would Marry Margaret (2:02)
avatar van nlkink
Shell Shock was de werktitel voor de opvolger van het in 1969 uitgebrachte Turtles album Turtle Soup. Dat album en bijbehorende singles waren geen succes geweest en de groep stond onder grote druk om met een hitsingle te komen omdat bij het label het geld dreigde op te raken.
Tegen de zin van de groepsleden werden de singles Who Would Ever Think I Would Marry Margaret en Lady-O uitgebracht, wederom zonder succes. Daarmee werd het einde van de groep ingeluid. Toen vervolgens Howard Kaylan en Mark Volman overstapten naar Frank Zappa was het einde definitief.
Shell Shock is nooit voltooid. De selectie die Rhino i.s.m. Kaylan en Volman heeft samengesteld bevat dan ook een aantal liedjes die nooit voor Shell Shock bedoeld waren.
Zo vind je hier een alternatieve versie van Dance This Dance, overgebleven uit de sessies voor Turtle Soup. De liedjes van The Dedications zijn rock 'n roll pastiches die onder hun oude groepsnaam op single waren uitgebracht maar zeker niet bedoeld voor Shell Shock. Later heeft Rhino ook nog EP's met rock 'n roll pastiches uitgebracht onder de naam The Rythm Butchers. Die zijn echter zo goed als onvindbaar.
Ook de twee eerder genoemde singles die groep met tegenzin opnam zouden nooit om het album terecht zijn gekomen. Ze waren aangeleverd door label White Wale en de groepsleden zagen er niets in. Men moest ze echter opnemen anders werd de groep de toegang tot de opnamestudio ontzegd. Dat de singles daarna flopten hielp ook niet mee. In feite zou je kunnen zeggen dat zo'n zes of zeven nummers daadwerkelijk opgenomen waren voor het onvoltooide album.
Bij het beluisteren van het album hoor je al gauw dat de liedjes op zich goed zijn, maar nog niet af. Veel materiaal heeft een demo-achtig karakter. Ik kan me voorstellen dat als een van de twee singles een hit was geworden, het album misschien alsnog voltooid was. Ik ben er wel van overtuigd dat het album wel heel anders had geklonken omdat de groep meer aan het materiaal geschaafd had. Toch blijft deze poging van Rhino interessant om naar te luisteren, want de contouren voor een album waren er wel.
Dit album is helaas nooit op CD uitgebracht en erg lastig te vinden maar de Shell Shock nummers zullen als bonus tracks worden toegevoegd aan een heruitgave van Turtle Soup, die weer onderdeel is van een box met alle originele Turtles albums.
Bedankt voor het plaatsen, CHIEP.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Np

avatar van Bowlingbal
Ik heb deze LP pas in 1991 gekocht, en een vriend vond dat Goodbye Surprise een soort inspiratiebron moet zijn geweest voor I Was Made For Loving You van Kiss, of de latere versie van Flo & Eddie. Op een vage live CD heb ik nog een versie van het nummer gehoord, ik meen uit de jaren 80, waarop Howard Kaylan zegt dat het toen eigenlijk een grote hit voor The Turtles had moeten zijn.
De 2 Turtles kregen er ineens lucht van dat hun nummers op een beurs geveild werden, en ze hebben ze zelf gekocht om de baas daarover te blijven. Ik weet niet hoe ze het geregeld hebben met de nummers die niet door hunzelf geschreven zijn. Bijvoorbeeld hun grootste hit Happy Together, geschreven door Garry Bonner en Alan Gordon, waarvan de laatste al in 2008 is overleden. Daarna heb ik wel uitgaven gezien onder hun naam FloEdCo Records.
In de jaren 70 en 80 heeft het Rhino label met hun samenwerking toch goed hun best gedaan om de naam The Turtles niet in de vergetelheid te laten raken. Labels zoals Repertoire waren later ook goed bezig. Dat op die labels op de CD van Wooden Head 1969 in plaats van 1970 staat, of dat bij de discografie een single vergeten is, of de titel verkeerd vermeld is, bijvoorbeeld Can't I Get To Know You Better in plaats van Can I Get To Know You Better vind ik niet zo erg. Het gaat mij om de muziek.