Tigran Hamasyan / Arve Henriksen / Eivind Aarset / Jan Bang - Atmosphères (2016)

Armenië / Noorwegen
Jazz
Label: ECM

1. Traces I (6:52)
  2. Tsirani Tsar (5:49)
  3. Traces II (4:32)
  4. Traces III (5:45)
  5. Traces IV (5:14)
  6. Traces V / Garun A (12:39)
  7. Traces VI (4:50)
  8. Garun A (3:51)
  9. Traces VII (9:28)
  10. Traces VIII (5:58)
  11. Shushiki (4:41)
  12. Hoy Nazan (3:51)
  13. Traces IX (5:53)
  14. Traces X (5:56)
  15. Angel of Girona / Qeler Tsoler (3:35)
avatar van Broem
Wow, dit is een album wat even een plekje moet krijgen in the brains van Broemetje Toen ik de namen las van de artiesten was ik meteen enthousiast (hoewel Tigran Hamasyan mij niets zei) Stuk voor stuk toppers die prachtig werk op hun naam hebben staan. Werk waar ik erg van ben gecharmeerd.
Het is een improvisatie album wat in enkele dagen live is opgenomen in de studio. Tigran is van Armeense komaf en staat aan de basis van de nummers op dit album. Het improvisatie vermogen van Jan Bang, Arve Henriksen en Eivind Aarset doen de rest. Tragend langzame muziek die filmisch overkomt. Het lijkt wel of het album al 'schetsend' is opgenomen tijdens die live sessies in de studio. Het klinkt bijzonder maar het kost me wel tijd om er het juiste van te vinden. De scheidslijn tussen 'briljant' en 'aardig' kan soms dun zijn. Plaatje wat de komende draaibeurten z'n waarde moet gaan bewijzen.

avatar van trebremmit
Tijdje terug al toegevoegd deze, maar nog niet aan toe gekomen, ben benieuwd, je beschrijving klinkt in ieder geval interessant.

Broem schreef:
hoewel Tigran Hamasyan mij niets zei)

Die volg ik al een aardige tijd: geweldige artiest dus deze gaat zeer zeker op het te beluisteren lijstje

avatar van Mjuman
Gaat op hetzelfde lijstje - hoop alleen niet dat het van die 'typische' ECM relaxt zo lekker weg muziek is, maar goed de aanwezigheid van Aarset en Bang garandeert wel wat rafelrandjes hier en daar

aERodynamIC schreef:

4*? Wat vind je van het album? Krijg soms de zenuwen van het 'gepiel' en enkele minuten later weer kippenvel omdat het briljant is. Staan voor mij aardig wat uitersten op dit album.

avatar van Mjuman
Broem schreef:

Neem nou het begin en het einde; dat zijn écht wel twee uitersten

Broem schreef:
4*? Wat vind je van het album?

Ben toch een halfje lager gaan zitten. CD1 prachtig maar bij nummer 2 begint het me te vermoeien. Vond ik ook al van de laatste van Tigran. Zoek zeker A Fable en Shadow Theater op, die vind ik geweldig.

Dit is echt mooi, maar duurt te lang en dan gaat het wat irriteren af en toe.

aERodynamIC schreef:

Dit is echt mooi, maar duurt te lang en dan gaat het wat irriteren af en toe.

Tja, bij Traces nr zoveel raak ik het spoor ook 'n beetje bijster Soms prachtig en geniaal en dan weer gepiel op de vierkante centimeter. Iets teveel van het goeie. Hier had 1 prachtig album ingezeten. Ga zelf een playlist samenstellen met de mooiste nummers. Ook leuk

Soledad
Exact zoals onderstaande beschrijvingen: soms bij vlagen is dit prachtig. Andere keren is het pielen, pielen en pielen zonder dat het daadwerkelijk ergens heen gaat. Gemengde gevoelens dus.