Merzbow / Kapotte Muziek - Documentation / Collaboration (1990)

geen stemmen

Japan / Nederland
Avant-Garde / Electronic
Label: Korm Plastics

1. Merzbow en Kapotte Muziek - Live at Radio Rataplan 3-10-1989 (20:07)
  2. Merzbow - Processed the Tape (10:17)
  3. Kapotte Muziek - 4 Tracks 4 Tracks (10:11)
sxesven
Samenwerking tussen twee giganten uit de noise: de Japanner Masami Akita (of liever: Merzbow) enerzijds, en onze eigen Frans de Waard (Kapotte Muziek) anderzijds. Hooggespannen verwachtingen dus, helemaal omdat dit werkje uit 1990 stamt - hoogtijdagen voor (in ieder geval) Akita; hoe het met De Waard zat weet ik eerlijk gezegd niet, aangezien ik weinig werk van Kapotte Muziek goed ken. In ieder geval, bij lange na geen slechte plaat, maar ook zeker niet wereldschokkend. De twee Merzbow tracks zijn eigenlijk vrij doorsnee: harsh en scheurend en piepend en krakend zoals Akita dat zo goed kan, maar nergens echt enerverend, en al helemaal niet innovatief. De track van Kapotte Muziek is fijn maar weinig bijzonder, hoewel er naar het einde toe wat interessantere dingen gebeuren en er een heerlijke ratel invalt die de kraak net iets meer smoelwerk geeft. Al met al dus gewoon een oerdegelijke release die fijn wegluistert, maar geen meesterwerk. 3,5*

Sietse
ik ken deze niet, maar weet wel dat Frans de Waard over het algemeen toch eigenlijk wel interessantere dingen heeft gedaan dan Masami Akita. Waar de laatste eigenlijk gewoon altijd met noise (in welke vorm dan ook) bezig is geweest heeft Frans de Waard zich op veel meer verschillende vlakken gewaagd, gaande van musique concrete naar minimale techno.

Deze release moet ik nog steeds luisteren, net zoals hun andere samenwerkingen van enkele jaren later.

sxesven
Sietse schreef:

Absoluut waar, dus ik had ook wel wat verwacht van de track van Kapotte muziek, maar helaas was 'ie niet bijzonder. Desalniettemin niet slecht dus. Zal ook wat van doen hebben met het feit dat het een split met Merzbow betreft; dan lever je toch al gauw noisemateriaal in.

Moet ik ook eens achteraan inderdaad, even kijken of ik 'm ergens vandaan kan halen.