Marcela Bovio - Unprecedented (2016)

Mexico
Folk / Neoklassiek
Uitgebracht in eigen beheer

1. Hay Amores (4:17)
  2. The Treasure Hunter (4:46)
  3. Found! (4:15)
  4. Dime (4:44)
  5. The Cartographers (4:14)
  6. Powerless (4:26)
  7. Alicia (4:19)
  8. Saboteurs (4:02)
  9. Stars (3:10)
  10. The One (5:11)
Prachtig solodebuut van Marcela Bovio die we kennen van o.a. Stream of Passion, Ayreon, The Gathering, Maiden uniteD en The Gentle Storm. Op deze plaat echter geen harde gitaren, maar enkel Marcela's stem ondersteund door een strijkkwartet. Het Dudok Kwartet om precies te zijn.

Maar goed, Uprecedented dus... Je hoort natuurlijk direct dat Marcela een prachtige stem heeft. Klassiek geschoold ook. In principe zou dit dan ook 'gewoon' een vocaal klassieke plaat zijn, ware het niet dat Bovio's roots in de prog en metal liggen. En dat maakt het album zo bijzonder. Op het eerste gehoor klassieke muziek, maar dan doorspekt met progressieve melodielijnen die we ook tegenkomen in de rock en metal. Heel bijzonder. En erg mooi. Al bij het eerste nummer moet ik qua zanglijnen enigszins denken aan The Gathering. Terwijl er toch geen gitaar te bespeuren is. Op het nummer Stars tapt Marcela uit een ander zangvaatje en krijgen we een wonderschone klassieke aria voorgeschoteld. Dit geeft maar eens aan wat voor een bandbreedte Marcela bestrijkt met haar stem.

Voor een debuutplaat absoluut top. Klassiek, avant-garde, maar wel met de songstructuren regelrecht afkomstig uit de progressieve rock/metal. Een groeiplaat zeker ook. Absoluut luisteren als je het muzikale avontuur niet schuwt, maar even geen zin hebt in gepriegel op de vierkante centimeter.