Tuva - Echoes from the Spirit World (1992)

1 stem

Rusland
Wereld
Label: PAN (II)

1. Audience Welcome (0:46)
  2. Ogbeler (15:13)
  3. Kadararda Khoyum Charash (2:42)
  4. Dadyr - Dodur (0:47)
  5. Kham Algyzhy (3:14)
  6. Avtyng Derii (3:38)
  7. Morgul (4:21)
  8. Sygyt 1 (3:42)
  9. Toruktug Dolgai Tangdym (3:30)
  10. Oorzhak Khunashtaat-ool Bile. Maksim Daglainyng Khoomei Sygydy (3:07)
  11. Ugbazhkylar Ooldary (5:23)
  12. Ulug-Khemim, Sayan, Tangdym (1:53)
  13. Aratyng Yry (3:57)
  14. Sygyt 2 (2:35)
  15. Sygyt 3 (1:41)
  16. Potpourri of Steppe Melodies (4:05)
  17. Teve Khaya (1:01)
avatar van Nagelschip
Een van mijn eerste albums met Tuvaanse die ik aanschafte.
Echoes from the Spirit World is een klein verzamelalbum van liederen van het ' Tuvaanse Ensemble ', waar de namen Stanislav Danmaa, Boris Kherlii, Ivan Saryglar, Damba-Dorzhu Sat, Anatolii Kuular, Gennadi Tumat, Radomir Mongush, Sergei Ondar en Kaigal-Ool Khovalyg onder schuilgaan.

Het ensemble, ontstaan in 1988 in de hoofdstad van Tuva, Kyzyl. Hun repertoire bestond uit zo'n 250 traditionele liederen, en zongen in acht verschillende keelzangtechnieken. Verder speelde elk lid verschillende traditionele instrumenten.

Dit is een heerlijk album met gevarieerde muziek uit Tuva, gezongen en gespeeld door een kleurrijk en zeer getalenteerd ensemble. Waar vooral de namen Anatoli Kuular [Huun-Huur-Tu], Kaigal-Ol [Huun-Huur-Tu] en Gennadi Tumat voor mij interessant waren.

Dit zijn allemaal live-recordings. Kwalitatief verschild het daarom per nummer. Sommige zangers klinken verder in een zaal, andere dichterbij. Vallende muntjes, pratend publiek. Maar vooral het gelach en gejuich, het voelt geweldig. En de humor van dit volk is ongekend; muziek waar ze van houden, en graag met ons delen.

3,5 > 4,5.