Huun-Huur-Tu - The Orphan's Lament (1994)

Rusland
Wereld
Label: Shanachie

1. Prayer (2:34)
  2. Ancestors (3:57)
  3. Aa-Shuu Dekei-oo (2:53)
  4. Eerbek-Aksy (2:07)
  5. The Orphan's Lament (6:46)
  6. Kaldak Khamar (2:38)
  7. Steppe (4:07)
  8. Borbanngadyr (3:56)
  9. Chiraa-Khoor ("The Yellow Trotter") (4:54)
  10. Exile's Song (4:15)
  11. Eki Attar (2:24)
  12. Irik Chuduk ("The Rotting Log") (6:13)
  13. Sygyt (2:55)
  14. Agitator (1:57)
  15. Khomuz Medley (4:52)
  16. Odugen Taiga (6:55)
avatar van Nagelschip
Hier had ik nog niets bijgeschreven. Elke keer als ik dit album hoor raak ik totaal in de ban van Huun-Huur-Tu, en de vraag 'wat is nu toch hun beste album' word moeilijker te beantwoorden. Ik zal ze allemaal nog vaak en vaker moeten luisteren wil ik daar eindelijk zeker over zijn.

Ik zie dat ik enkele jaartallen verkeerd heb geplaatst, dit zal ik proberen tewijzigen. Orphan's Lament is hun tweede album, en bestond nog uit een oudere formatie. Zo hoorden we bijvovorbeeld Albert Kuvezin nog achter deze nummers.

Prayer, is een interessant openingsnummer, waar in ieder geval ik direct door gepakt werd, en nog steeds bijna van onder hypnose raak. Ancestor als daaropvolgende nummer laat wat meer zangstijlen horen, onder begeleiding van het tweesnarige strijkinstrument.

Echter grote favorieten zijn Eerbek-Aksy, een heerlijk hilarisch nummer over een in de steek gelaten liefde, ondersteund door het schattige geluid van een mondharp. Daarnaast ook The Yellow Trotter, waar ik vooral het unieke percussisch werk [imitatie van lopende paarden] van Alexei erg waarder, en de geweldig mooie stem van Sayan Bapa.

Als laatste, 'The Orphan's Lament', gelijk aan de titel van het album; een nummer dat vele liefhebbers meer dan bekend in de oren klinkt. Wat een ongelooflijk nummer - net alleen in de briljante combinatie van zangstijlen in combanatie met de Morin-Khuur, maar vooral het gevoel dat het geeft wanneer iemand dit luister, erg mooi.

avatar van Nagelschip
Voor enig geïnteresseerden, hier zijn een aantal live-clips van een van hun laatste optredens, augustus 2006.

Prayer/Ancestors; http://www.youtube.com/watch?v=bVkJ1Bf-QzU

Yellow Throtter; http://www.youtube.com/watch?v=85rQuxEk5Lo

Sygyt; http://www.youtube.com/watch?v=RxK4pQgVvfg

thejazzscène
Hier ga ik geen stem plaatsen. Dit is echt voor de liefhebbers van de branche en zulke albums wil ik niet ondermijnen. De lage zang pijnigt mijn oren verschrikkelijk!

thejazzscène
Toch leuk om hier een album van te hebben. Heel aparte en sfeervolle muziek.

avatar van Metalhead99
Ik weet nog dat ik niet goed wat ik ervan moest vinden toen ik voor het eerst naar Huun-Huur-Tu luisterde. Toen ik eenmaal aan hun geluid gewend was kwam ik erachter dat ik het eigenlijk erg goed vind.
Toen ik vanavond een Aziatisch gerecht (Babi Manis, volgens mij Chinees van origine) stond te maken was de keuze voor de bijpassende muziek snel gemaakt. Huun-Huur-Tu heeft hier weer een lekker traditioneel en sfeervol plaatje. Voor de liefhebbers van Aziatische folk en het typische throat-singing is dit een erg sterke plaat. Dit is echter voor de meesten niet weggelegd.

avatar van Supernormal
Deze heren gisteren live gezien. Was een subliem concert! Ik zat aan mijn stoel genageld, in een soort van trance, te luisteren naar deze nomaden muziek. Erg verfijnd, apart en muzikaal. Lang geleden nog zo'n unieke ervaring meegemaakt. Ze speelden veel nummers van deze cd maar dan in extra lange versie. Afsluiten deden ze met hun bekend nummer 'Aa-Shuu Dekei-oo'.