Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - Secret Rhythms (2002)

Duitsland
Electronic / Rock
Label: Nonplace

1. Rhein Rauf (6:27)
  2. Rechter Winkl (4:23)
  3. Royal Roost (5:46)
  4. Shades of Soddin' Orion (4:18)
  5. Rasta Fahndung (3:40)
  6. Gulli Verreisen (4:59)
  7. Wirklich (3:14)
  8. Obscured by 5 (3:48)
  9. Obscured by 5 [Nonplace Rmx] (4:50)
  10. Obscured by 5 (Xxtended) (13:27)
avatar van essence
Heerlijke laidback en dubby mix van electronica en 'live'-drumwerk. Jaki Liebezeit is echt een drummer naar mijn hart en één van de beste, zo niet dé beste in dit soort ritmiek.

avatar van John Doe
Samen met deel 3 is dit de meest jazzy plaat van de vijf die er nu uit zijn. Ook moet gezegd worden hierbij dat constant veel andere invloeden als krautrock, dub en afrobeat te bekennen zijn en waarschijnlijk nog legio invloeden waarvan de namen mij vooralsnog onbekend zijn. Het valt me op dat in elk van de vijf delen de hang mooi ingezet wordt. Een instrument dat in 2000 z'n intrede deed en mij zeker ligt.

Deze klinkt het meest easy listening en het meest dubby van de vijf die er op het moment van typen uitgebracht zijn en zoals gezegd duidelijk ook met jazz invloeden. Met easy listening wil ik trouwens niet zeggen dat dit geen vernuftige muziek is, want dat is het absoluut. Op deze plaat is op subtiel niveau veel met geluiden geklooid en een intrigerend geheel gesmeed. De basis glijdt er gewoon makkelijker in, maar het is als je goed luistert een combinatie van electronica en akoustische instrumenten van heel hoog niveau. Nergens is het echt cliché. Er is een fijne eigen mengelmoes van geluiden gemaakt. Aanrader om te kennen en in huis te hebben dit soort platen.

Vind de vijf platen uit de serie voorlopig niet zo ver uit elkaar liggen qua schoonheid en kracht. Verder kan het van het moment afhankelijk zijn wat je wil horen. Het werkte in ieder geval goed bij mij om ze in omgekeerde volgorde te leren kennen. Vind 'rock' als tweede genre mensen op het verkeerde been zetten trouwens, dat hoef je hier totaal niet te verwachten. Dan nog eerder een erg kalme variant van freejazz.