Danny Gatton - 88 Elmira St. (1991)

Blues / Rock
Label: Elektra

1. Funky Mama (5:41)
  2. Elmira St. Boogie (4:06)
  3. Blues Newburg (4:11)
  9. Pretty Blue (6:10)
  10. Fandingus (3:08)
  11. Slidin' Home (4:58)
avatar van heartofsoul
Overweldigend album van een op dit forum over het hoofd geziene gitarist. Tot gisteren stond er nog geen enkel album van hem op MusicMeter, maar gelukkig was brajoapau bereid om 88 Elmira Street toe te voegen.

Danny Gatton is een gitarist die iedere liefhebber van het genre zou moeten horen. Hij was virtuoos op zijn instrument en beheerste allerlei stijlen: rockabilly, jazz, country, rock, enzovoorts. Een tijdlang was hij sessiegitarist en deed veel optredens in clubs. Helaas eindigde zijn leven op tragische wijze. In oktober 1994 schoot hij zichzelf dood in zijn garage. De achtergronden zijn mij onbekend, maar wellicht speelde depressie een rol. Gelukkig heeft hij een reeks albums achtergelaten, waarvan 88 Elmira Street, waarover het hier gaat, nog goed verkrijgbaar zou moeten zijn. Gatton schittert op zijn Telecaster, het is energiek, en klinkt in mijn oren heel toegankelijk. Er staan ook een paar rustige nummers op, zoals Quiet Village van Martin Denny en In My Room van Brian Wilson, en dat vind ik welkome rustpuntjes.

Ondanks mijn bezwaar van de iets te massieve productie is het toch iedere keer weer een feest als het schijfje de cd-speler ingaat. Aanbevolen dus, vooral voor gitaarliefhebbers.

avatar van Supernormal
Danny Gatton ook wel eens 'the world's greatest unknown guitarist' genoemd.

avatar van spinout
Zeker zo virtuoos als Stevie Ray Vaughan op zijn Strat was. De eerste twee nummers zijn geweldig, maar daarna zakt het toch in. Ik mis zang, dat zeker, maar de meeste nummers pakken me gewoon niet en gaan ook te lang door. Wel een heerlijke Telecaster sound.

avatar van zoutzak
Hoorde Gatton voor het eerst in Austin, Texas, waar het toch wel een grote naam is. Naast SRV doet het gitaarspel denken aan Roy Buchanan.

Jammer dat er niet meer albums van Gatton op musicmeter staan!